Varsa Yoksa Siyaset

0
439

25 Mart Pazartesi itibariyle Türkiye’de her yer, her şey siyaset. Hafta sonu yaklaşık 61 milyon seçmen 5 yıl süre ile kendilerini yönetecek yerel liderleri seçmek için sandık başına gidecek. Ülke genelinde 206 binden fazla sandıkta 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Tüm ümidini gençliğe bağlayan Mustafa Kemal’in yaklaşık 1 milyon genci ilk kez oy kullanacak.

Gelelim siyasetin ekonomik yüzüne; hafta içinde politika faizini 500 baz puan artıran Merkez Bankası bunun yanı sıra bir dönem oldukça aşina olduğumuz geniş faiz koridoru tanımı ile örtülü bir 300 baz puan artış daha yapmış oldu. Peki sadece yüksek faiz ile enflasyon canavarı kontrol altına alınabilir mi?

Evet ama yalnız başına değil. Alınan faiz kararını desteklemek ve gerçek anlamda enflasyonu düşürmek için en başta yapılması gerekenler kamu harcamalarını kısmak, mali kural getirmek, kurumların güvenirliğini artırmak, yapısal reformlar ile kalkınmanın, ilerlemenin önü açmak ve verimlilik artışı sağlamak. Bütün bunlar için; seçimlerin bir an önce tamamlanıp Mehmet Şimşek’in işe koyulması gerekmekte. Aynı zamanda yüzde 50’ye yükselen faiz oranlarının reel sektöre yapacağı etki ile ekonominin buz tutmadan nasıl ayakta tutulacağı da ayrı bir dikkat noktası.

Ancak her şey bizimle bitmiyor. Dünyada meydana gelen tüm gelişmeler bizi de yakından etkiliyor. Yanı başımızda devam eden Rusya-Ukrayna savaşının hafta sonu itibari ile daha da harlandığına tanık olduk.

Büyük bir terör saldırısı ile sarsılan Rusya 140 civarında insanını kaybederken, Putin’in rayından çıkması halinde hem ülkemizin hem dünya ülkelerinin nasıl tavır alacağı hepimizin merak konusu.

Velhasılıkelam dünya giderek ocakta unutulan yemek tenceresi gibi kaynarken, siyaset kurumları yönetimi altındaki insanları ayrıştırarak yönetmeye devam ederken değerli şairimiz Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun” diye tanımladığı ülkemizin güzel insanlarının bahtının ne zaman döneceğini sabır ve ümitle bekliyoruz.

Piyasalar

Bu hafta dış piyasalardan ABD’de, Fed’in temel enflasyon ölçüsü olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi açıklanacak. Bunun yanı sıra yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, revize edilmiş gayri safi yurt içi hasıla ve haftalık işsizlik başvuruları gibi diğer önemli veriler de takip edilecek. Asya tarafında ise Japonya’nın TÜFE ve sanayi üretimi verileri yayınlanacak. İç piyasalarda ise perşembe günü PPK toplantısının özetini takip edeceğiz.

Borsa

BIST 100 endeksi, hafta içinde en düşük 8.695,39 ve en yüksek 9.223,20 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 3,20 değer kazanarak 9.111,50 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Merkez Bankası’nın perşembe günü açıkladığı 500 baz puanlık faiz artış kararı sonrası, gözünü kulağını hafta sonu yapılacak seçime odaklamış durumda.

Detaylı bilgiye BSFinans Editörleri Şevval Ertörer, Ömer Yiğit Doğan ve Serkan Aslan‘ın hazırlayıp sunduğu Borsada Umut Var Mı? Borsadan Kap’da Gel B10 yazı ve videosundan ulaşabilirsiniz.

Kripto

Bitcoin geçtiğimiz hafta içerisinde aşağı ve yukarı yönlü çok sert hareketler yaptı. Sebebi konusunda çok farklı görüşler olsa da, aylardır soluksuz yükselen Bitcoin ve altcoinlerin bir düzeltmeye ihtiyaç duydukları herkes tarafından öngörülüyordu. Öte yandan artık halving (yarılanma) için geri sayım başlamış durumda.

BsFinans editörü Ege Algan Alpaslan‘ın Yarılanma “Halving” Sonrası BTC yazısında halving nedir ve tarihsel süreçte Bitcoine etkilerini tüm detayları ile sizlerle buluşturuyor.

Altın

Hafta içinde ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın faiz açıklamaları ile 2222 dolara kadar çıkarak tarihi rekor kıran altın, Perşembe günü açıklanan Amerikan verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi nedeniyle yaklaşık yüzde iki düşüş ile haftayı $2.165 seviyesinden tamamladı. Altında meydana gelen tüm gelişmeler ve beklentiler için BsFinans editörü Doruk Kalınoğlu‘nun Altın ve Gümüşe FED Tamam Veriler Dur Dedi yazısına göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Gündemden Kısa Kısa

Fintek Haftası

Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknoloji (fintek) etkinliği olduğu bildirilen İstanbul Fintech Week (IFW) 2024, 16-17 Nisan’da Fişekhane’de düzenlenecek. Fintek organizasyonu ile ilgili tüm detaylar BsFinans editörü Umur Bilir‘in kaleminden sizlerle Fintek’in Kalbi İstanbul’da Atacak.

2023 Yılı Para Arzında İlk 10 Ülke

Adım Adım Reel Faize

Düşük Limitli Kartların Kullanım Oranı Yükselmeye Devam Ediyor

Emeklilerin Dünya Genelindeki Durumu

Taşıt Kredilerinde Düzenleme

Otomobillerimiz Yaşlanıyor

Dijital Beceride Sınıfta Kaldık

Yolsuzluk Endeksi

2050 Yılında Su Kıtlığını Tüm Dünya Hissedecek

Eğitimde Kalite Yükselmeden Kalıcı Düzelme Zor

Türkiye’nin Rekabet Gücü Elit Kategoride

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz