Türkiye, gri listeden çıkarılmayı bekliyor

0
860

Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklaması bekleniyor.

Raja Kumar’ın iki yıllık Singapur Başkanlığı dönemindeki beşinci FATF toplantısı, 21-23 Şubat’ta Paris’te gerçekleşecek.

Uluslararası Para Fonu, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, INTERPOL ve Egmont Grubu gibi gözlemci kuruluşlar dahil olmak üzere küresel ağın 200’den fazla üyesini temsil eden delegeler, sınır ötesi ödeme teknolojilerinin hızlı gelişiminin etkilerini ele alacak.

Delegeler ayrıca, küresel finansal sistem için risk oluşturduğu belirlenen bazı bölgelerde kaydedilen ilerlemeyi tartışacak.

FATF Başkanı Kumar, sonuçlarla ilgili cuma günü Türkiye saati ile 18.30’da Paris’teki OECD Binası’nda basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye, kendisi dahil 40 üyesi bulunan FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 21 Ekim 2021’de gri listeye alınmıştı.

Türkiye, 2011 yılında da gri listeye girmiş ancak 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm bu süreçte yine maliye bakanlığı görevindeydi.

Görüşler

Toplantıda, Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklanması bekleniyor. Açıklamanın beklentiler doğrultusunda gelmesinin, Borsa İstanbul endeksine etkisinin pozitif olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomist Erkan Öz, Türkiye’nin gri listeye girmesinin kripto paralarla ilgilisi bulunmadığını ifade etmişti:

En geç seçim sonrası gri listeden çıkarız

Kerim Rota da Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının, sadece kriptoların vergilendirilmesine kaldıysa en geç seçim sonrası bunun gerçekleşeceği tahminini dile getirdi.

    Türkiye bu süreçte ne yaptı?

    Türkiye, 2021 yılı Ekim ayından bu yana FATF ile kara para aklama ve terörizmin finansmanını önleme (AML/CFT) rejimini güçlendirmek için yüksek düzeyde siyasi taahhütte bulundu.

    FATF’ın raporuna göre Türkiye, AML/CFT rejimini güçlendirmeye yönelik olumlu adımlar attı. Türkiye, risklere uygun olarak daha karmaşık kara para aklama soruşturmaları ve kovuşturmalarını gerçekleştirdi. Terörizm vakalarında paralel finansal soruşturmalar yürüterek AML/CFT rejimini iyileştirme yolunda pozitif adımlar attı. Bu, BM tarafından belirlenen gruplarla ilgili terörizmin finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalara öncelik verilerek gerçekleştirildi.

    Raporda, Türkiye’nin terörist finansmanla ilgili varlıkları el koyma eyleminin, terörist finansman riski ile uyumlu şekilde gerçekleştirmesi gerektiği belirtildi.

    Türkiye’nin eylem planındaki ilerlemesinin takdir edildiği raporda, tüm son teslim tarihlerinin ise geçtiğine dikkat çekildi.

    Gri liste nedir?

    AML/CFT rejimi, FATF tarafından belirlenen 40 tavsiyeye dayanıyor. AML/CFT rejimi, finansal kuruluşların ve diğer hizmet sağlayıcıların müşterilerini tanıma, şüpheli işlemleri raporlama, risk yönetimi, denetim, eğitim ve farkındalık gibi sorumluluklarını da kapsıyor.

    Ülkelerin AML/CFT rejimindeki eksiklikler veya yetersizlikler, FATF tarafından gri veya kara listeye alınma, yaptırım uygulanma veya uluslararası finansal sisteme erişimin kısıtlanması gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.

    Gri listeden çıkma süreci, ülkenin FATF standartlarına uyum sağlama ve belirlenen eylem planını başarıyla uygulama kapasitesini göstermesine dayanıyor. Bu süreç, ülkenin kendi yasalarını ve politikalarını revize etmesini, yargı sistemi ve yetki kurumlarını güçlendirmesini, finansal kurumlarının uyum sağlama önlemlerini güçlendirmesini ve uluslararası işbirliğini artırmasını içerebiliyor.

    Her ülkenin gri listeden çıkma süreci, kendi özgün koşulları ve FATF tarafından belirlenen beklentilere göre şekilleniyor.

    Türkiye ile FATF’in listesinde yer alan ülkelere, şuradan ulaşabilirsiniz: Gri ve Kara Liste

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz