Risk Alma Zamanı Değil!

0
363

Finansal piyasalarda sular durulmuyor. İçindeyken fark etmemiz zor oluyor ama dünya genelinde bir geçiş dönemindeyiz. Bedava para dönemi hem bizde hem de yurtdışında kapanıyor.

Durum böyleyken, faizler yükselmiş ve uzun bir süre de yüksek kalacakken yatırımcı ne yapmalı?

Bu yazımızda hem bu sorunun cevabını arayacağız. Hem de içeride ve dışarıda yaşanan tüm önemli gelişmeleri aktarmaya çalışacağız.

Trend Is My Friend

“Trend is my frend” diye meşhur bir laf vardır. Piyasalarda 2008 krizini takiben yaşanan son on beş yılın trendleri değişiyor.

Küreselleşme doktriniyle birlikte gelen “Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz” sloganı yerini küresel çatışma ortamına bırakmış görünüyor.

Bu zorlu ortamda yatırımcılara eskinin alışkanlıklarını terk etmelerini öneriyoruz.

Değişen konjonktürle birlikte risk alma zamanının da geride kaldığını düşünüyoruz. Bazen oturup hiçbir şey yapmamak en iyi yatırım stratejisi olabilir.

Ancak burada pasif bir bekleyişi kastetmiyoruz. Yatırımcı yeni trend emarelerinin nerelerde oluşmaya başladığını da dikkat etmeli. Bunun için piyasayı en iyi şekilde takip etmesi gerekiyor. Zaten bu noktada da devreye biz giriyoruz.

Artunç Kocabalkan’ın da dediği gibi “Trend yoksa zorlama ile alınan her türlü sonuç kayıptır.”

Savaş Gerilimi Artıyor

Yukarıda bahsettiğimiz konjonktürel değişim kendini en çok savaş yoluyla dışa vuruyor. Son zamanlarda aklın almayacağı acı sahneleri hep beraber takip ediyoruz.

Gerilimi yumuşatacak adımlar ise ne yazık ki atılmıyor. Taraflar adeta bir Dünya Savaşı gibi belli odaklar etrafında çok sıkı konsolide olmuş görünüyor. ABD ve müttefiklerinin oluşturduğu koalisyon bir tarafta Çin ve Rusya etrafında toplanan ülkeler diğer tarafta.

İsrail – Filistin gerilimi adı altında bloklar arasında yaşanan ekonomik sorunlar iyice su yüzüne vuruyor.

Aslında Ukrayna’da başlayan savaşın yayılması bekleniyordu fakat yer ve olayların gelişimi herkes için sürpriz oldu. Bölgedeki herkesi içine çekecek bir tür Haçlı Savaşı yaşanıyor. Yükselen gerilim tarafları daha da konsolide edip süreci bir bölgesel savaşa dönüştürecek mi izleyeceğiz.

Borsa

Savaşın ateşi ilk etapta en çok bizim borsamızı vurdu. Savaş başladığından beri borsa endeksimiz dünya genelinde en çok düşen endeks oldu.

Bunda belki de bizim kendi ateşli doğamızın etkisi savaşın etkisinden daha çoktur.

Bu noktada düşüşü çok iyi özetleyen bir yayını buraya bırakalım:

Yayından yola çıkarak düşüşün nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

-Gelmesi beklenen yabancıların bekle gör modunda olduklarının anlaşılması.

-Hisse kredi maliyetlerinin %70’lere gelmesi.

-Halka arzların yüksek montanlarda devam ediyor olması.

-Son rallide şirketlerin beklentiler ötesinde fiyatlanmış olması.

Öyleyse burada piyasaları ayağa kaldıracak şey sayılan durumların tersine dönmesi olacaktır. Aksi durumda endeks kısa zamanda çok fazla düştüğü için tepki verebileceğini düşünsek de en azından seçime kadar düşüşün özellikle dolar bazında devam etmesini bekleriz.

Bu noktada Seçime Kadar Borsa Değil! yazımızı da hatırlatmak isteriz.

Teknik Seviyeler

Analistlere göre aşağıda 7600 seviyesi ana direnç noktası olarak görülüyor. Ancak henüz taban oluşumuna dair herhangi bir oluşum gözlemlenmiyor.

Satış baskısının kırılması için ise 8000 seviyesinin üzerinde kalmak gerekecek.

Gündemden Kısa Kısa

Mehmet Şimşek Fransa’ya gitti

AA’nı haberine göre Şimşek dün günübirlik Fransa’ya gitti. Bunun ardından ise pek bir haber duyamadık. Yatırımcı turlarıyla alakalı piyasa heyecanını kaybetmiş görünüyor.


İsrail diplomatlarını çekti

Gazze’ye kara harekatına hazırlanan İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki tüm büyükelçi ve diplomatlarını geri çekme kararı aldı.


Biden’dan İsrail’e destek

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Ukrayna dahil ortaklara destek olmak için Kongre’ye “acil bütçe” talebinde bulunacağını açıkladı.


Powell ve FED cephesi

Powell son açıklamalarıyla kasım ayında faiz artışı ihtimalini ortadan kaldırdı fakat ondan sonrası için kapıyı açık bıraktı.


Tahvil

Tahvil faizleri yükseliyor. Dün 10 yıllık Hazine Bonosu getirisi yaklaşık 7 baz puan artarak yüzde 4,911’e yükseldi ve 2007’den bu yana ilk kez yüzde 4,9’un üzerine çıktı. Savaşın başlamasıyla tahvillere gelen güvenli liman alımlarının devamı gelmedi.

Tahvil faizlerindeki yükseliş Çin’in özellikle son dönemde artan satışlarıyla da büyük oranda bağlantılı.


ABD’de mortgage faizi 23 yılın zirvesinde

2000 yılından bu yana en yüksek seviyelere tırmanan 30 yıllık mortgage faizleri yüzde 7,63’e çıktı. Mortgage başvuruları da 1995’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.


Bitcoin’de ralli

SEC’in Ripple Labs’in menkul kıymetler yasasını ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davada şirketin 2 yöneticisine yönelik suçlamalarını geri çekmesi yükselişin nedeni olarak gösteriliyor.


Uluslararası gerilim tırmanıyor

Kızıldeniz’deki bir ABD destroyeri, Yemen’deki İran destekli Husiler’in fırlattığı 3 füzeyi vurdu. Petrol aldı başını gitti.

Rusya, Karadeniz’de hava sahasına giren 3 İngiliz uçağına engelleme yaptı.

İsrail, Ürdün sınırına teçhizat kaydırıyor.


Petrol

Petrol bu gerilimlerin etkisiyle yükseliyor. BRENT 93,17’den, WTI PETROL
ise 89,31’den işlem görüyor.


Altın

Altında tahvil faizlerindeki artışa rağmen yükseliş devam ediyor. ONS 1978 dolardan işlem görürken 2000 seviyelerinin konuşulmaya başlandığını görüyoruz.

Küresel Borsalar Düşüşte

Powell’ın açıklamalarının da etkisiyle küresel risk barometresi S&P 500 günü yüzde 0,85 düşüşle kapattı. Avrupa ve Asya borsalarında da satıcılı seyir hakim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz