ABD’den gelen güçlü veriler Bitcoin’de satış baskısına sebep oluyor. Hafta başında gelen güçlü imalat verisinden(PMI) sonra dün gelen ADP tarım dışı istihdam verisi de piyasaların hoşuna gitmedi. Beklenti üzerinde gelen istihdam verisi ekonominin halen soğumadığını gösterirken, piyasaya FED’in faiz indirimi için acele etmeyeceğini düşündürdü.
Haftanın geri kalanında ABD’den önemli veriler gelmeye devam edecek. Perşembe günü işsizlik haklarından yararlanma başvurularını, cuma günü de işsizlik oranı ve İstatistik Bürosu’nun yayınlayacağı tarım dışı istihdam verilerini alacağız. Tarım dışı istihdam verileri ile ilgili detaylı yazı için sitemizdeki yazıyı okuyabilirsiniz. O yazıda bahsettiğimiz gibi açıklanan istihdam verileri daha sonra iki kez revize ediliyor. Örneğin, ocak ayında ilk açıklanan veri beklentinin neredeyse 2 katı gelmişti;
Daha sonra yapılan ilk revizyon ile bu rakam 229.000’e düşürüldü;
FED Faizleri Ne Kadar Süre Yüksek Tutabilir?
Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri ne kadar süre yukarıda tutabileceği en büyük merak konusu. Enflasyonun yapışkan özellik göstermesi sebebiyle FED’in faiz indiremeyeceğini savunanlar kadar ABD’nin rekor kamu borçlanması sebebiyle faiz indirimlerinin gelmek zorunda olduğunu savunanlar da var.
ABD toplam borcu 2023 sonu itibariyle 34 trilyon dolardı
Bugün itibariyle bu rakam 34,6 trilyona çıkmış durumda;
Düşüş Derinleşirse Olası Senaryolar
Bitcoin’de düşüşün derinleşmesi durumunda 59-60.000 dolar bölgesi ve daha da alttaki 50-53.000 bölgeleri destek olarak çalışabilir.
Doğu Cephesinde Neler Oluyor?
Bitcoin yatırımcıları, Çin’in 2021’de madenciliğini yasaklaması ve ABD’nin bu sene spot ETF’lere onay vermesi ile yönünü Batı’ya döndü. Bu durum, en büyük likiditenin ABD’de olması sebebiyle son derece normal karşılanabilir. Ancak Hong Kong, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerden de son zamanlarda BTC ve spot ETF’ler hakkında olumlu haberler alıyoruz.
Bu grafikte, Kore borsalarındaki Bitcoin alım iştahını görüyoruz. Görüldüğü gibi aşağıdaki endeks sene başından beri sürekli yeşil yakıyor. Bu, Kore borsalarındaki Bitcoin fiyatının diğer borsalara göre daha yüksek olduğu, yani alım iştahının fazla olduğu anlamına geliyor.
Şüphesiz ABD başta olmak üzere Batı dünyasını takip etmeye devam edeceğiz ama Bitcoin’e olan global talebi anlayabilmek adına bir kulağımız da Doğu’dan gelecek haberlerde olacak.
Boğa’daki Bir Başka Trend: DEPIN- Merkeziyetsiz Fiziksel Altyapı Ağları
Her yükseliş dönemine damga vuran belli trendler oluyor. Bu dönemde de yapay zeka, meme, RWA, ETH katman 2 gibi trendler fazlasıyla gündeme geldi. Bir diğer yükselen akım ise DEPIN (Decentralized Physical Infrastructure Network). Fiziksel altyapıların merkeziyetsiz şekilde tedarik edilmesi şeklinde çalışan bu projeleri günümüz WEB 3.0 dünyasında daha fazla duyabiliriz. Sistem temelde ihtiyaç fazlası değerlerin merkeziyetsiz bir şekilde paylaşılmasına dayanıyor. Mevcutta kamera, ekran kartı, kablosuz internet, depolama alanı, güneş enerji panelleri vb sistemleri olup bunların ihtiyaç fazlasını ağdaki diğer kullanıcılarla paylaşmak isteyen kişiler, DEPIN platformları sayesinde bu işlemleri gerçekleştirebiliyor.
DEPIN etiketli projelerin güncel piyasa değeri 40 milyar dolar (Coinmarketcap);