fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarABD'den Gelen Veriler Kafa...

ABD’den Gelen Veriler Kafa Karıştırdı

Bu hafta piyasaların gözü FED’e ve ABD’den gelecek verilere çevrilmişti. Haftayı, beklentilerin üzerinde gelen açık iş pozisyonları verisiyle açtık. Bu veri, ekonominin beklenenden daha fazla iş imkanı yarattığı, dolayısıyla ekonominin hala sıcak olduğu şeklinde yorumlanabilir. Ekonomi için iyi, piyasalar için kötü haber.

Çarşamba gününün ana yemeği FED toplantısıydı. Gün içinde gelen ADP (Ulusal İstihdam Raporu) tarım dışı istihdam verisi piyasaların moralini yerine getirdi. Beklentilerin altında gelen istihdam verisi, piyasalara enflasyonist baskının azalabileceğine dair fikir verdi. Aynı günün akşamında FED sürpriz yapmayarak faizi 5.25-5.5% seviyesinde sabit tutarken, başkan Powell’ın açıklamaları ise aralık toplantısına göre daha şahindi. Toplantıdan net bir ‘mart ayında faiz indirmeyeceğiz’ mesajı aldık ve ABD borsaları günü 1.5-2% değer kayıpları ile kapattı.

Perşembe gününü ise beklentilerin üzerinde gelen işsizlik başvuruları ile açtık. Bir ekonomide işsizlik artıyorsa toplam harcamanın düşebileceği ve buna bağlı olarak enflasyonun gerileyebileceği düşünülür. Dolayısıyla bu veriler FED’in nihai 2% enflasyon hedefi için olumlu okunabilir. Fakat ardından PMI (ISM) verisi beklentilerin üzerinde gelerek kafaları karıştırdı. Üretimin gücünü gösteren bu veride referans değer 50’dir. 50’nin üzerindeki veriler üretimin güçlü olduğunu gösterir. Aralık ayındaki değer 47.1 iken ocak ayı verisi 49.1 gelerek hem beklentiyi (47.2) hem de bir önceki ayı geride bıraktı.

Haftanın en büyük sürprizi ise cuma günü Bureu of Labor Statistics (İş Gücü İstatistikleri Bürosu) tarafından açıklanan tarım dışı istihdam verisiyle geldi. Beklentinin tam iki katı gelen tarım dışı istihdam, hem beklentinin çok üzerinde gelmesi hem de ADP’nin açıkladığının tam zıttı yönde olması sebebiyle şaşkınlık yarattı. Saatlik kazançların da benzer şekilde bir önceki veriden ve beklentiden yüksek gelmesi enflasyonun kalıcı olabileceğini akıllara getirdi. İşsizlik oranının da beklentinin altında gelmesiyle ekonominin hala canlı olduğu teyidini almış olduk. Piyasalar ise gelen bu verileri enflasyon üzerinde tehdit olarak algılamamış olacaklar ki haftayı yükselişle kapattılar.

İki tarım dışı istihdam verisi arasındaki temel farklar neler?

ADP ve İş Gücü İstatistikleri Bürosu arasında bazı metodolojik farklar olmakla birlikte en temel farklar şu şekilde;

  • ADP, kamu çalışanlarını analize dahil etmiyor, dolayısıyla kapsamı daha dar
  • ADP’de sadece bordrolu çalışanlara bakıldığı için kendi işinde çalışanlar gibi bordrosuzlar kapsam dışında kalıyor

Çift Yönlü Veriler Kafa Karıştırdı

Sosyal medya üzerinden de belirttiğim gibi, bu hafta gelen her veri bir öncekini yanlışlar nitelikteydi ve piyasalar da buna paralel inişli çıkışlı bir haftayı geride bıraktı. Her ne kadar FED’in şahin tutumu ile faiz indirimi beklentileri mayıs ayına ötelense de ABD borsaları haftayı artıda kapatmayı başardı.

  • NASDAQ +1.27%
  • S&P500 +1.38%
  • DOW JONES +1.43%

Peki verilere ne kadar güvenebiliriz?

Aşağıdaki tablo, Bureu of Labor Statistics’in 2023’te açıkladığı tarım dışı istihdam verilerini ve sonraki revizyonları gösteriyor. Kurum, her ay veriyi açıkladıktan 1 ay sonra ilk revizyonu, 2 ay sonra da ikinci revizyonu yaparak nihai veriyi kayda geçiriyor. Revizyonların sebebi ise, işverenlerden toplanan bilgilerin ilk aşamada eksik/hatalı olabilmesi ve zaman içinde bunların giderilmesi.

Tabloda görüldüğü üzere, son revizyonda açıklanan nihai veri (3rd kolonu) ile ilk veri (1st) arasında ciddi farklar olabiliyor. Geçen sene boyunca, ilk açıklanan verinin nihai veriden düşük olduğu tek bir ay olması dikkat çekici. Yani 2023 özelinde veriler önce yüksek açıklanmış, daha sonra revizyonlarla düşürülmüş. Piyasalar bunu değerlendiriyor olabilir mi? Buna kesin cevap vermek mümkün değil ama verilerin güvenilirliği (ya da tutarlılığı) ABD’de de fazlaca tartışılan bir konu.

Sırada Enflasyon Verisi Var

Deflasyonist verilerle başlayıp enflasyonist verilerle biten bir haftayı geride bıraktık. FED’in faiz politikasındaki en belirleyici faktörlerden biri şüphesiz enflasyon verisi. Piyasaların bir sonraki odağı da 13 Şubat ve 16 Şubat tarihlerinde açıklanacak olan TÜFE ve ÜFE verilerinde olacak. Bakalım FED hem enflasyonu düşürüp hem de sert bir durgunluktan kaçınabilecek mi.

Yazıda kullanılan kaynaklar;

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Read Now

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!