Eylül 2024 Ayı FAO Gıda Fiyat Endeksi

0
22
FAO Gıda Fiyat Endeksi
FAO Gıda Fiyat Endeksi

FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Eylül 2024’te Ağustos’a göre %3 artarak 124,4 puana ulaştı ve Mart 2022’den bu yana en büyük aylık artışı kaydetti. Endekste yer alan tüm emtiaların fiyat teklifleri güçlendi ve artışlar et fiyat endeksi için %0,4’ten şeker için %10,4’e kadar değişti.

»  FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Eylül 2024’te Ağustos’a göre %3 artarak 124,4 puana ulaştı ve Mart 2022’den bu yana en büyük aylık artışı kaydetti. Endekste yer alan tüm emtiaların fiyat teklifleri güçlendi ve artışlar et fiyat endeksi için %0,4’ten şeker için %10,4’e kadar değişti. Tarihsel seviyelerle karşılaştırıldığında, Eylül ayındaki FFPI bir yıl önceki karşılık gelen değerinden %2,1 daha yüksekti ancak Mart 2022’de ulaştığı 160,3 puanlık zirvesinin %22,4 altındaydı.

»  FAO Tahıl Fiyat Endeksi  Eylül ayında ortalama 113,5 puan olarak gerçekleşti ve Ağustos ayına göre 3,3 puan (%3,0) artış gösterdi ancak yine de Eylül 2023 değerinin 12,8 puan (%10,2) altında kaldı. Üç ay üst üste düşüş gösterdikten sonra, küresel buğday fiyatları Eylül ayında büyük ölçüde bazı önemli ihracatçılardaki olumsuz hava koşullarıyla ilgili endişeler nedeniyle arttı. Kanada ve Avrupa Birliği’ndeki aşırı yağışlı koşullar, ilkinde hasat gecikmelerine neden oldu ve ikincisinde üretim tahmininde önemli bir kesintiye yol açtı. Ancak, Karadeniz bölgesinden gelen rekabetçi fiyatlı tedarikler fiyatlardaki artışı sınırladı. Dünya mısır fiyatları da Brezilya’daki Madeira Nehri ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mississippi Nehri’ndeki düşük su seviyelerinin yanı sıra Brezilya’daki güçlü iç talep ve Arjantin’deki sağlam ihracat hızıyla ay bazında arttı. Diğer iri taneli tahıllar arasında, arpanın dünya fiyatları yükselirken sorgum fiyatları düştü. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, Eylül ayında genel olarak durgun ticaret faaliyetlerini ve taze hasat edilen malzemelerin gelişi ve Hindistan Hükümeti’nin basmati ihracat kaydı için kullanılan taban fiyatı kaldırmasıyla daha düşük Hindistan basmati fiyatlarını yansıtarak yüzde 0,7 düştü.

»  FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi  Eylül ayında ortalama 142,4 puana ulaşarak Ağustos ayına göre 6,2 puan (%4,6) arttı ve 2023 başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyat endeksinin sürekli yükselişi, palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza yağı türlerindeki daha yüksek fiyat teklifleri tarafından yönlendirildi. Uluslararası palmiye yağı fiyatları, Eylül ayında üst üste dördüncü ay yükseldi ve bu artış, esas olarak Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde beklenen mevsimsel üretim düşüşleriyle aynı zamana denk gelen beklenenden düşük üretim endişeleriyle desteklendi. Bu arada, dünya soya yağı teklifleri, esas olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki beklenenden düşük ezmeler nedeniyle toparlandı. Ayçiçeği ve kolza yağı türlerinde ise, Eylül ayındaki marjinal fiyat toparlanmaları, 2024/25 sezonunda ilgili yağ tohumlarının üretiminin azalmasının ardından sıkılaşan bir arz görünümüyle desteklendi.

»  FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi  Eylül ayında ortalama 136,3 puan olarak gerçekleşti. Bu, Ağustos ayına göre 5,0 puan (%3,8) ve bir yıl öncesine göre 24,3 puan (%21,7) artış anlamına geliyor. Endeksteki artış, tüm süt ürünlerindeki daha yüksek fiyatlardan kaynaklandı. Okyanusya’daki mevsimsel olarak daha yüksek süt üretimine rağmen, Asya’daki güçlü ithalat talebiyle en çok artan tam yağlı süt tozu fiyatları oldu. Yağsız süt tozu fiyatları, Batı Avrupa’daki sıkı süt arzı ve güçlü iç alımlar nedeniyle sınırlı ihracat mevcudiyeti nedeniyle arttı. Bu arada, dünya tereyağı fiyatları, Batı Avrupa’daki güçlü ithalat ve iç talep, sıkı envanterler ve sınırlı süt arzı ile desteklenerek üst üste on birinci ay arttı. Dünya peynir fiyatları da, süt üretiminin mevsimsel olarak daha düşük olduğu Batı Avrupa’daki güçlü küresel ithalat talebini ve sıkı ihraç edilebilir mevcudiyetleri yansıtarak arttı.

»  FAO Et Fiyat Endeksi * Eylül ayında ortalama 119,6 puan olarak gerçekleşti, Ağustos ayına göre 0,4 puan (%0,4) ve bir yıl öncesine göre 5,5 puan (%4,8) daha yüksekti. Endeksteki artış, öncelikle Newcastle hastalığıyla ilgili ticaret kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Brezilya kümes hayvanı etine yönelik güçlü ithalat talebini yansıtan daha yüksek kümes hayvanı eti fiyatlarından kaynaklandı. Bu arada, önde gelen üretici ülkelerden gelen sınırlı tedarikler küresel ithalat talebini karşılamaya yeterli olduğundan, uluslararası sığır eti fiyatları sabit kaldı. Benzer şekilde, dünya domuz eti fiyatları da değişmedi, küresel tedarikler artan talebi yeterince karşıladı, buna Avrupa Birliği’ndeki daha yüksek iç satışlar da dahil. Buna karşılık, uluslararası koyun eti fiyatları büyük ölçüde Çin’den gelen zayıf ithalat talebinin devam etmesi nedeniyle marjinal olarak düştü.

»  FAO Şeker Fiyat Endeksi Eylül ayında ortalama 125,7 puan olarak gerçekleşti, Ağustos ayına göre 11,9 puan (%10,4) artış gösterdi, ancak bir yıl öncesine göre hala 37 puan (%22,7) daha düşük. Eylül ayındaki artış, yaklaşan 2024/25 sezonunda küresel kullanılabilirliklerin daha da sıkılaşmasına ilişkin endişelerden kaynaklandı. Brezilya’da uzun süreli kuru hava koşulları ve Ağustos ayı sonlarında şeker kamışı tarlalarına zarar veren yangınlar nedeniyle kötüleşen ürün beklentileri, küresel şeker fiyatlarındaki artışın ana itici güçleriydi. Ayrıca, hükümetin etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırma kararının Hindistan’ın şeker ihracat kullanılabilirliğini etkileyebileceği endişeleri de dünya şeker fiyatlarındaki genel artışa katkıda bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz