BTC Rallisinin Yakıtı Halving Mi, Likidite Mi?

0
383
Halving mi Likidite Mi?
BTC ve ADB Secimleri

Bitcoin döngülerine baktığımızda çok net bir tablo ile karşılaşıyoruz. Bitcoin her dört senede bir zirve yapıyor, sonra da düşüşe geçiyor. 2013, 2017 ve 2021 zirve senelerinin ortak bir özelliği var; hepsi halving’den (yarılanma) bir sene sonra.

Lokal dip noktalar ise zirvelerden 1 ya da 2 sene sonra gerçekleşiyor. Yıllık grafiğe baktığımızda döngü çok daha net anlaşılıyor. Bitcoin, sadece 4 senede 1 kez yıllık bazda düşen, onun haricinde sürekli yükselen bir grafiğe sahip.

Uzun vadeli yatırım yazımda bahsettiğim strateji tam da bundan dolayı çok iyi sonuç veriyor.

Zirve Neden Yarılanmadan (Halving) 1 sene sonra geliyor?

Bunun için yarılanmanın ne demek olduğunu iyi anlamak gerek. Bilindiği gibi BTC, madencilik faaliyetiyle türetiliyor. İki adres arasındaki BTC transferini, süper karmaşık matematik problemlerini çözerek ilk onaylayan madenci BTC ödülünü alıyor. Gelişmiş bilgisayarlar kullanılarak yapılıyor bu işlem. Madencilerin aldığı bu ödül, her dört senede bir yarıya iniyor. Örneğin bu sene olacak yarılanmadan sonra madenci ödülleri 3.125’e düşecek.

Yarılanma BTC’nin arzını azaltan bir olay mı? Tabii ki hayır. Bu konu, en büyük yanlış anlaşılmalardan birisi. Yarılanma ile BTC arzı düşmez, sadece arzın artış hızı düşer. En basit haliyle, maksimum arz olan 21 milyon adede giden yolda aracımızın hızı düşüyor, ama ilerlemeye devam ediyoruz. Dolayısıyla ortada bir arz şokundan bahsetmek mümkün değil. Arz şoku öngörülemez, olağandışı gelişmeler sonucunda bir ürünün üretiminde/miktarında meydana gelen ani düşüş demektir. BTC’nin tüm yarılanma planı 2008’den beri belliyse burada bir arz şokundan bahsedemeyiz.

Yazının başında tüm zirvelerin yarılanmadan 1 sene sonra gerçekleştiğini belirtmiştim. Şimdi aynı cümleyi şöyle kuralım; zirvelerin hepsi ABD seçimlerinden bir sene sonra gerçekleşiyor. Satoshi’nin yarılanma tarihlerini ABD seçimleriyle aynı yıla koyması tesadüf mü? Bunu bilmek mümkün değil ama tesadüf olmadığı fikrine daha yakınım.

Seçimler BTC’yi nasıl etkilemiş olabilir?

Genel teamül, politikacıların seçimlere gidilirken ve seçimlerin hemen ardından genişleyici para ve maliye politikaları uygulayacağı yönünde. Bu da parasal bolluk ve likidite demek. Hangi yatırım aracını seçersek seçelim anlamak zorunda olduğumuz bir şey var; bir piyasanın yükselmesi için likidite gerekir. BTC’nin şu ana kadar hep ABD seçimlerinden sonra ralli yapmasının arkasındaki sebeplerden birisi belki de budur. Biz kriptocular kendi ekosistemimizi global ekonomiden azade görmek isteriz ama bu bana hep fazla romantik gelmiştir. Eğer kripto yatırımı yapıyorsanız likiditenin nasıl hareket ettiğini temel düzeyde de olsa bilmekte fayda var. Dolayısıyla konu yine döndü dolaştı makroekonomiye geldi.  Aşağıdaki çalışma, BTC fiyatı ile global likidite arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından önemli. Görüldüğü gibi likidite ve Bitcoin fiyatı arasında güçlü bir ilişki var.

**Global likiditeyi tek seferde hesaplamanın kolay bir yöntemi yok. Bunun için çalışmada büyük merkez bankalarının bilanço büyüklükleri ve FED’in diğer fonlama araçları (ters repo gibi) toplanmış.

Peki Yarılanmanın Hiç Mi Etkisi Yok?

Yarılanmanın önemsiz olduğunu söylemek çok iddialı olur. BTC’nin de diğer yatırım araçları gibi bir hikayesi var ve yarılanma, bu hikayenin en güçlü kısımlarından biri. Yatırımcılarda beklenti yaratan her haberin fiyat üzerinde etkisi vardır. Bana en mantıklı gelen görüş, yarılanma hadisesinin tek başına değil ama global likiditeyi arkasına alarak BTC rallisinin katalizörü olduğu görüşüdür.

BTC için uzun vadede pozitif olduğumu belirtip yazımı bitiriyorum. Bu döngüde likidite yine BTC’ye akacak mı sorusuna ise ayrı bir yazıda değineceğim.

Yazıda kullanılan görselin kaynağı;

https://cryptocon.substack.com/p/liquidity-vs-the-halving

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz