BRICS’e Yönelmemiz Koz mu Sanzatu mu?

0
304
BRICS briç

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin daveti üzerine gittiği Pekin’deki “Çin ve Globalleşme Merkezi” adlı düşünce kuruluşunda “Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri” konulu konuşma yaptı.

Fidan, AB ile Gümrük Birliği’ne sahip Türkiye’nin, BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini belirterek, gelecek hafta Rusya’da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını açıkladı.

Anadolu Ajansı konuşmayı genel bir başlıkla vermeyi seçse de Rus Haber Ajansı (TASS), haberi, “Üst düzey diplomat, Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğini söyledi” başlığıyla servis etti.

“Türk yetkililer, BRICS’i alternatif bir entegrasyon platformu olarak görüyor”

TASS’ın Alibaba Group sahipliğindeki “Çin’in yumuşak gücünü yurtdışında tanıtmak amacıyla kullanıldığını iddia edilen Hong Kong merkezli South China Morning Post‘a dayandırdığı haberde, “Hakan Fidan’a göre, bazı Avrupa ülkeleri Türkiye’nin AB’ye katılmasına karşı. Bu nedenle Türk yetkililer, BRICS’i alternatif bir entegrasyon platformu olarak görüyor” ifadesi yer aldı.

Haberde, Rusya’nın Nijni Novgorod kentinin 10-11 Haziran’da BRICS dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapacağı, etkinliğin üye olmayan ortaklar da dahil olmak üzere genişletilmiş bir formatta gerçekleştirileceği kaydedildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de BRICS zirvesine katıldığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ankara’nın 2022’de BRICS’e katılabileceğini söylediği ancak şimdiye kadar Türkiye’nin bu yönde herhangi adım atmadığı hatırlatıldı.

South China Morning Post’taki haberde, Rusya’daki toplantıda gündemdeki konulardan birinin, bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin BRICS grubuna katılma olasılığı olmasının beklendiği ileri sürüldü.

Toplantıya, BRICS üyelerinin yanı sıra İran, Mısır, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlarının katılması bekleniyor.

Haberde ayrıca Çin gümrük verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında Çin’in Türkiye’ye ihracatı ABD doları bazında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 düştüğü, ithalatının yüzde 4,4 azaldığı kaydedildi.

Kremlin: “Memnuniyet Duyarız”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin BRICS’e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Elbette bu ilgi, Rusya’nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana” dedi.

Peskov, bunun için çeşitli formatlar üzerinde çalışıldığını aktararak, “Bu, zaman gerektiren bir süreç ancak bu kadar yoğun ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadesini kullandı.

Stratejik oyun briç, ortağınızla koz seçerek oynayabilmenizin yanında sanzatu adı verilen kozsuz şekilde de oynanabiliyor. Peki Türkiye’nin BRICS ile üyelik kapsamında yakınlaşması, ABD ve AB’ye karşı koz belirleme isteğinden mi kaynaklanıyor yoksa kozsuz, kim kuvvetliyse eli alanın o olduğu sanzatuda, elini kuvvetli gördüğü taraf mı değişti?

BRICS Nasıl Oluştu?

BRIC terimi (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), ilk olarak 2001 yılında Goldman Sachs ekonomisti Jim O’Neill tarafından, büyüme sürdürülürse 2050 yılına kadar küresel ekonomiyi domine edebilecek dört ekonomiyi tanımlamak için kullanıldı.

BRIC ülkelerinin temsilcileri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2006 toplantısında ilk kez gayri resmi olarak bir araya geldi. 2009’daki ilk zirvede, BRIC ülkeleri çok kutuplu bir dünya düzenine ve küresel müdahalecilik olmaksızın yeni bir küresel rezerv para birimi talep ettiler.

2011’de Güney Afrika, organizasyona katıldı ve grup akronimi “BRICS” olarak değişti. BRICS’e katılmak için resmi bir başvuru süreci olmasa da yeni üyeler, mevcut üyeler tarafından oy birliğiyle onaylanması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz