Dün Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kredili harcamaları düzenleyen iki sıkılaştırıcı adım attı.
Kararlara göre, yurtdışı turizm harcamalarına taksit sınırlaması getirilirken, konut hariç bireysel kredilerde risk ağırlıkları artırıldı. Böylece bireysel kredilerde faizlerin artması bekleniyor.
Yeni atılan adımların bilhassa bankacılık endeksi özelinde piyasayı nasıl etkileyeceği ise tartışma konusu oldu.
Özellikle dünkü kapanışın ardından VİOP akşam seansında görülen düşüş pek çok ekonomist tarafından öncü işaret olarak algılandı. Kararların sıkılaştırıcı etkisinden dolayı bankacılık endeksine olumsuz yansıyacağı yazılıp çizildi.
Konuyla alakalı İris Cibre Twitter’da bir anket paylaştı
“Yarın bankalar sizce ne olur?” diye sorulan ankette “BDDK kararı da neymiş????” seçeneği %42,3 ile önde görünüyor.
Bankacılıkla alakalı alınan kararlar özellikle bankacılık endeksi açısından kısa vadede olumsuz yorumlanıyor. Öte yandan bankacılık endeksini olumlu etkileyen CDS’lerdeki düşüş de sürüyor. 28 Temmuz’da Türkiye 5 yıllık CDS’inin 2021 kasım ayından beri ilk kez 400’ün altına inmiş, o günden beri de düşüş devam etmişti.
Kararların kur krizini önleyerek, makro dengelenmeyi sağlayacağı için orta uzun vadede olumlu olacağını düşünen ekonomistler de var. Bu nedenle bankacılık endeksinde kısa vadede yaşanması muhtemel bir düşüş, piyasa aktörlerince orta vadeli alım fırsatı olarak görülebilir. Ancak uzun vadeli bir yükseliş için hukuk düzeninin sağlamlaştırılması gerekiyor.
Sabah açılışında Viop -%0,56 ile devam ederken Likit Banka Endeksi %0,86 aşağıda oldu.
Borsa İstanbul’da açılışta da hafif de olsa negatif seyri görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 0,37, BİST 100 endeksi de yüzde 0,13 oranında açılışla güne başladı. Sonrasında satışlar sertleşti.