İşsizlikte Buz Dağının Görünmeyen Yüzü

0
77

10 Haziran 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Gündemdeki Son Durum

Türkiye’deki Son Gelişmeler

Nisan Ayında Sanayi Üretiminde Sert Daralma Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi üretimi %5,3 oranında daraldı. Bu daralma, Mart ayında %0,2 ve Şubat ayında %3,2 oranında artış gösteren üretim verileriyle karşılaştırıldığında, beklentilerin ötesinde olumsuz bir sürpriz olarak değerlendirildi. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık veriler ise %1,5 oranında düşüşle, Nisan 2023’ten sonra ilk kez daralma bölgesine geçti.

Sektörel bazda incelendiğinde, enerji, dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları ve ara malları gibi geniş kapsamlı grupların hepsinde daralma yaşandığı görülüyor. Sermaye malları %11,4’lük düşüşle en kötü performansı sergileyen grup oldu.

Detaylı sektör analizinde ise elektronik ürünler %29,7, diğer ulaşım araçları %21,3 ve motorlu kara taşıtları %6,4 oranında daralma gösterdi. Diğer sektörlerde de giyim (%-6,9), metalik olmayan mineraller (%-5,7), elektrikli teçhizat (%-5,7) gibi önemli düşüşler yaşandı. Sadece içecek (%2,3), petrokimya ürünleri (%0,6) ve kağıt (%0,4) sektörlerinde üretim artışı kaydedildi.

Mayıs ayı İSO PMI (48,4) ve SAMEKS (49,5) verileri, ekonomide daralmanın devam edeceğini gösteriyor. Kapasite kullanım oranında da %0,4 puan düşüş yaşandı.

2024 yılı için %3,4 GSYİH büyüme tahmininde bir değişiklik yapılmadı. İkinci çeyrekte daralma, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde ise yavaş bir toparlanma öngörülüyor.

Dünyadaki Son Gelişmeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz