fbpx

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınHaftalık Emtia #2: Altın...

Haftalık Emtia #2: Altın ve Gümüşteki Düşüş Bitti Mi?

Haftaya yükselişle başlayan altın, $2.450 seviyesinden işlem görerek yeni bir rekor kırdı. Altının bu yükselişine gümüş ve diğer değerli metaller de eşlik etti. Ancak, Federal Rezerv (FED) yetkililerinin konuşmalarının ardından Çarşamba günü yayınlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarıyla birlikte tüm değerli metallerde sert düşüşler yaşandı.

Bu olumsuz seyir, Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Üretim ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verileri ile devam etti. Haftanın sonunda ons altın %3,34 düşüşle $2.334 seviyesinden kapanırken, ons gümüş %3,62 değer kaybıyla $30,35 seviyesinden haftayı tamamladı.

Öte yandan, Avrupa’nın önde gelen bankalarından Commerzbank, UBS ve Citibank altın ve gümüş için tahminlerini revize etti. Ayrıca, Goldman Sachs, FED’in faiz indirim beklentisini güncelledi. Tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

FED Bölgesel Başkanlarının Konuşmaları Düşüşün Fitilini Ateşledi

FED’in ne zaman faiz indirimine başlayacağı hala belirsizliğini koruyor. Her fırsatta açıklanacak olan verilere göre karar vereceğini belirten FED başkanı Powell, ve istenen seviyelere bir türlü düşmeyen enflasyon nedeniyle belirsizlik devam ediyor. Bununla birlikte, FED bölgesel başkanları ve Guvernörleri önemli açıklamalar yaptı.

Goldman Sachs Faiz İndirim Beklentilerini Öteledi

Goldman Sachs, Fed’in faiz indirimi beklentilerini erteleyen global bankalar ve aracı kurumlar arasına katıldı. Goldman ekonomistleri, ekonominin gevşemeyi haklı çıkarmak için hala çok dirençli olduğunu belirterek, Fed’den ilk faiz indirimi beklentilerini Temmuz’dan Eylül ayına ötelediler. Ekonomistler, bu haftanın başlarında, Fed yetkililerinden gelen yorumların, Temmuz ayında yapılacak bir indirimin yalnızca daha iyi enflasyon rakamları değil, aynı zamanda faaliyet veya işgücü piyasası verilerinde anlamlı bir yumuşama gerektireceğini belirttiklerini söylediler.

Nomura Securities de aynı şekilde beklentisini Temmuz’dan Eylül’e öteledi. Goldman Sachs, Fed’in 2024 yılına kadar her çeyrekte bir veya iki toplantıda bir olmak üzere toplam iki indirim yapmasını bekliyor. Bu da ikinci indirimin Aralık ayında gerçekleşeceği anlamına geliyor. JPMorgan Chase ve Citigroup ise hala Temmuz’da bir faiz indirimi yapılacağını öngören az sayıdaki kurum arasında yer alıyor.

FED Üyelerine Göre En Erken Faiz İndirim Kasım Ayında


Her bir bölgesel FED başkanının oylarıyla belirlenen oranlara göre, en yakın faiz indirim ihtimali %46,2 ile 7 Kasım 2024 tarihinde yapılacak olan toplantıda gerçekleşmesi beklenmektedir.

Açıklanan Veriler Beklentilerin Üzerinde

Çarşamba günü açıklanan Nisan ayı Mevcut Ev Satışlarının beklentilere paralel gelmesi piyasalar için olum olsa da İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları, Üretim ve Satın Alma Müdürleri (PMI) verilerinin beklentilerden oldukça yüksek gelmesi piyasalarda belirsizliğin artmasına neden oldu.

UBS Altın Hedefini Yükseltti

Bir önceki altın raporunda yıl sonu için $2.500 olarak açıklayan İsviçreli banka 2024 için $2.600, 2025 yılı için ise $2.700 olarak belirledi.

UBS’nin revize edilen tahminleri üç temel faktörü yansıtmaktadır. Birincisi, UBS, Nisan ayında ABD’den gelen daha yumuşak verilerin Federal Rezerv’in faiz indirimi beklentilerinin yeniden fiyatlanmasına yol açtığını belirtmektedir.

İkincisi, UBS, 2024 yılı için merkez bankası altın talep tahminini 800-850 metrik tondan 950-1.000 metrik tona yükseltmiştir. Dünya Altın Konseyi, son dönemdeki ılımlı seyre rağmen 290 metrik tonluk rekor ilk çeyrek alımları bildirmiştir.

Üçüncüsü, Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarındaki artış ve İsviçre ticaret verilerinin Çin’de güçlü alımların devam ettiğini göstermesi önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, yaklaşan ABD seçimleri, Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar ve artan ABD-Çin ticaret gerilimleri gibi jeopolitik belirsizliklerin altına olan talebi bir hedge olarak desteklemesi beklenmektedir.

Commerzbank: Altın ve Gümüş Yatay

Commerzbank bu hafta yayınladığı raporda, 2024 ve 2025 yılları sonuna ilişkin gümüş fiyatı tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

2024 yılı sonu için gümüş fiyatı tahminini $29 seviyesinden $30 seviyesine çıkaran Commerzbank, 2025 yılı sonu beklentisini ise $31 seviyesinden $32 seviyesine yükseltti.

Commerzbank, altın fiyatlarının 2024 yılının ikinci yarısında $2.300 seviyesine gerileyeceğini öngörmektedir. Bu bağlamda, gümüş fiyatlarına yönelik tahminler yukarı yönlü revize edilmesine rağmen, gümüşün mevcut $30,35 seviyesinden işlem gördüğü göz önünde bulundurulduğunda, yukarı yönlü potansiyelin sınırlı olduğu değerlendirilmektedir.

Citibank: $3.000 !

Bu hafta Citibank da ons altın için hedef fiyatlarını revize eden bir başka banka oldu. Rapora göre, Citibank analistleri ons altının önümüzdeki 18 ay içinde $3.000 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

ABD 10 Yıllık Devlet Tahvilinde Dalgalı Yükseliş

Bölgesel FED başkanlarının faiz indirim döngüsü ile ilgili temkinli açıklamaları ve açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi sonucunda, ABD 10 Yıllık Devlet Tahvillerinde yükseliş gözlemlenmiştir. Bu gelişmeler sonucunda, ABD 10 Yıllık Devlet Tahvilleri haftayı %1.02’lik bir artışla %4.47 seviyesinden tamamlamıştır. Özellikle, Üretim ve Satın Alma Müdürleri (PMI) verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde açıklanmasıyla, verilerin açıklandığı dakikalarda 10 Yıllık Devlet Tahvil oranlarının %4.42 seviyesinden %4.50 seviyesine keskin bir şekilde yükseldiği gözlemlendi.

Brent Petrol Düşüşünü Sürdürüyor

Son dönemde enerji piyasalarında gözlenen dalgalanmalar, Brent petrol fiyatlarında belirgin bir düşüşe yol açtı. Küresel ekonomik belirsizlikler, arz-talep dengesizlikleri ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Brent petrol varil fiyatı, son aylarda istikrarlı bir şekilde gerilemeye devam ediyor. Brent petrol geçtiğimiz hafta %2,07, son bir ayda ise %6,5 geriledi. Bu düşüş, enerji sektöründeki oyuncular için hem fırsatlar hem de riskler yaratırken, dünya genelindeki ekonomik toparlanma sürecini de yakından ilgilendiriyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşte ABD Başkanı Joe Biden’ın yakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla 1 Milyon varil Petrolün piyasaya sürmesi oldukça etkili oldu.

Bakır Fiyatlarında Keskin Düşüş

Geçtiğimiz hafta emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, bakır fiyatlarında keskin bir düşüşe neden oldu. Son üç ayda %22 yükselen bakır haftayı %6,16’lık sert düşüşle tamamladı. Diğer değerli metallerde olduğu gibi FED başkanlarının yaptığı açıklamalar, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ve küresel ekonomik belirsizlikler bakır fiyatlarının hızla gerilemesine yol açtı. Özellikle inşaat ve elektronik sektörlerinde yaygın olarak kullanılan bakırın fiyatlarındaki bu düşüş, ilgili endüstrilerde maliyetleri ve kar marjlarını doğrudan etkilerken, yatırımcıların ve analistlerin de dikkatini çekiyor.

Kenara Çekil Nvidia!

Barron’s son ayların yıldız ürünü bakırın önümüzdeki dönemde yükselmeye devam edeceğini ön görüyor. Bunula birlikte, bakır üretimi ve ham maddesi bakır olan ürünleri imal eden işletmelerin hisse fiyatlarının yükselme potansiyelinin olduğunu belitti.

Önümüzdeki Hafta Ekonomik Takvim

27-31 Mayıs haftasında, Birleşik Krallık ve ABD piyasalarının resmi tatil nedeniyle ilk işlem gününde kapalı olacağı bildirilmektedir. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde, Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi ve Euro Bölgesi Enflasyon verisi gibi önemli ekonomik göstergelerin açıklanması beklenmektedir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

YAPAY ZEKA İLE TEKNİK ANALİZ MÜMKÜN MÜ?

Özellikle 2023’ten beri hayatımızda gittikçe daha fazla yer işgal etmeye başlayan...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B26 – KRİPTO

FED BEKLENDİ , BEKLENMEZ OLAYDI Haftanın en önemli olayı önce istihdam verisi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Borsa – Bölüm 26

Öncelikle bizi izleyen/okuyan tüm dostlara şimdiden harika bir bayram diliyorum. Her...

Bayramda Biz Büyükleri, Sonrasında Büyükler Bizi Öpecek

14 Haziran 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son...

Read Now

YAPAY ZEKA İLE TEKNİK ANALİZ MÜMKÜN MÜ?

Özellikle 2023’ten beri hayatımızda gittikçe daha fazla yer işgal etmeye başlayan bir terim var. Artificial Intelligence, kısaca AI, yani ‘Yapay Zeka’. Herkes bu konuda kendince bir kullanım alanı bulmaya çalışıyor. Web sitesi yaptırandan görsel oluşturtana, video düzenlemeden kod yazdırmaya kadar birçok farklı alanda kendine yer bulmaya başlayan...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B26 – KRİPTO

FED BEKLENDİ , BEKLENMEZ OLAYDI Haftanın en önemli olayı önce istihdam verisi , sonra ise Amerikan Merkez Bankası'nın Faiz açıklamasıydı.İstihdam verisi piyasaların soğuduğuna işaret ederken TÜFE, ÜFE beklenti altı geldi.Bu haber piyasalara kısa süreli bir moral verdi.Ancak ertesi gün FED faizleri sabit bıraktı ve daha da kötüsü Powell...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Borsa – Bölüm 26

Öncelikle bizi izleyen/okuyan tüm dostlara şimdiden harika bir bayram diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Bol kazançlar hepimizin olsun. :) Hareketli bir haftayı daha geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta yaptığımız yayında 10040 seviyesini ve bizim için önemini vurgulamıştık. Bu seviyenini hemen civarından destek bulan borsa haftayı %3.28lik yükselişle 10471 puandan...

Bayramda Biz Büyükleri, Sonrasında Büyükler Bizi Öpecek

14 Haziran 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir. Gündemdeki Son Durum Türkiye'deki Son Gelişmeler Bayram Sonrası Yeni Vergiler Bekleniyor https://twitter.com/BloombergHT/status/1801560002521407845 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1801528052662280366 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1801543212323983411 https://twitter.com/memetsimsek/status/1801555274186244292 https://twitter.com/TuncSatiroglu/status/1801521894576792058 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1801608471218995380 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1801529342809211328 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801553964283912350 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801547737613180990 https://twitter.com/EkonomimCom/status/1801601064547811572 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801618660982694274 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801625798186562033 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801596077004439719 Dünyadaki Son Gelişmeler https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801615734176436228 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801520826379854070 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801573706671554735 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801624736402669890 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801526969709789328 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801489231769980954 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1801493377717805446

Para Kazanmak İçin Psikoloji Nasıl Yönetilir?

Finansal piyasalarda işlem yapanların en çok zorlandığı konulardan birisi de psikolojiyi yönetmek. Bunu uzmanına sorduk.

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 14 Haziran 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 14 Haziran 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Haz-14İndir

Powell’dan piyasalara kırmızı ışık

Veri yoğun bir haftayı geride bıraktık. İstihdam piyasasının soğuduğunu gösteren veri ve beklenti altı TÜFE, ÜFE gelmesine rağmen, Powell'in görece şahin konuşması sonrasında Bitcoin haftayı ekside kapattı. Yayınlanan dot plota göre sene sonuna kadar faiz indirim beklentisi, 1 olarak gözüküyor. Sene başından beri, piyasalar için en pozitif...

BIST nefes almadı, vergi zaten bahaneydi

Borsada işlem vergisi ertelendi BIST te işlem başına alınacağı açıklanan ve geçtiğimiz hafta borsada olumsuz fiyatlamaya yol açan işlem vergisinin ertelendiği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından sosyal medyada açıklandı. https://twitter.com/memetsimsek/status/1801280815432602087?t=FVxk3aSTmqWThrkqm7y5mQ&s=08 TÜİK ortalama madde fiyatlarını açıklamıyor Dr. Artunç Kocabalkan, dün akşamki "Dükkanı Kapatıyoruz" yayınımızda, 2011-2016 yılları arasında TÜİK başkanlığı görevini...

Borsada Yabancı Çıkışı Devam Ediyor

13 Haziran 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 13 Haziran 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 13 Haziran 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Haz-13İndir

FED Aşağı FED Yukarı

12 Haziran 2024 hem FED Faiz Kararı hem de TÜFE verisiyle oldukça yoğun bir gündü. Faizlerin sabit tutulması beklenirken, FED Tutunaklarında ve soru cevap kısmındaki değerlendirmeler dikkat çekti. https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1800955014900236425?s=48 Merak edilen bir diğer husus ise dot plot diye adlandırılan FED yetkililerin gelecek hakkında projeksiyon çizen ve FED'in faiz kararlarının...

VERGİ VE MALİYE POLİTİKALARI

ENFLASYONLA MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKASI VE BİZLERİ BEKLEYEN YENİ VERGİLER Anayasamızda “Herkesin, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü…” olduğu hüküm altına alınmıştır.Kamusal harcamaların ve yatırımların kaynağını da vergi gelirlerinden karşılanmaktadır. Bu konuda devletin vatandaştan yeni vergiler talep ederken en önemli görevleri kayıt dışılığın önlenmesi, vergi adaletinin...