FOMC Emtiayı Vurdu, NVIDIA Yeniden Uçtu

0
147

ABD – FOMC Toplantı Tutanakları açıklandı. Katılımcılar, mevcut finansal koşulların toplam talep ve enflasyon üzerindeki kısıtlayıcılığı konusundaki belirsizliğe dikkat çekti. Kısıtlayıcı para politikasına rağmen bunun derecesi konusunda da belirsizlik vardı.

Artan verimlilik ve teknolojik yenilikler üretkenliği artırabilir ve potansiyel olarak enflasyonu artırmadan daha hızlı ekonomik büyümeye olanak sağlayabilir. Bilanço akışının yavaşlaması para politikasının duruşunu değiştirmiyor. Hayal kırıklığı yaratan enflasyon okumaları ve güçlü ekonomik ivme, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmanın daha uzun süreceğini gösteriyor.

Aşağı yönlü riskler arasında Çin’de büyümenin yavaşlaması, yurt içi CRE piyasalarının kötüleşmesi ve finansal koşullardaki potansiyel sıkılaşma yer alıyor.

NVIDIA Bilançosu Açıklandı

NVIDIA bilançosu açıklandı.

NVIDIA günü -0,46% düşüşle 949,5 dolar ile kapatsa da piyasa sonrası işlemlerde %6.9 artışla 1015 dolara yükseldi.

S&P500 ve Ulaşım Endeksi Uyumsuzluğu

Goldman Sachs’tan Güçlü Dolar Tahmini

Goldman Sachs stratejistleri Kamakshya Trivedi ve Joseph Briggs’in yayımladığı yatırımcı notunda, Fed’in sabit kalmasının ve diğer ülkelerin faiz indirimine gitmesinin doların güçlü kalmasını sağlayacağı belirtiliyor. Analistler, Kanada, İngiltere ve Euro Bölgesi için Haziran ayında faiz indirimi bekliyor. Yatırımcılar, Fed’in faiz indirimine ilişkin şüphelerini artırdı. Swap piyasası, yıl sonuna kadar yaklaşık 40 baz puanlık bir indirim öngörüyor. Diğer merkez bankalarının erken ve agresif kesintilerinin ABD’nin enflasyon hedefine ulaşmasına yardımcı olabileceğini belirtiliyor.

Sıcak Paraya Bağımlılık Beklenenden Daha Kötü Sonuçlanabilir

Türkiye’nin geçici çözümlere değil kalıcı yapısal reformlara ihtiyacı var. Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisinin 2001 krizine benzer bir duruma sürüklendiği belirtiliyor. Ekonomik bahar havasının geçici ve tehlikeli olduğunu, dolarizasyonun yüksek seviyelerde olması, enflasyon ve döviz kuru baskıları gibi sorunlara dikkat çekiyor.

Yerlisiyle Yabancısıyla “Carry Trade”

SPK Finansal Okur Yazarlık Platformu’nu hayata geçiriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. MEB ve SPK ile finansal okuryazarlığın müfredata eklenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Platformun kapsamlı, ücretsiz ve SPK sertifikalı olduğunu, vatandaşların finansal kararlarını sağlıklı vermelerine yardımcı olacağını söyledi.


Fitch’ten Türk Bankaları Değerlendirmesi

Fitch Ratings, Türk bankalarının borçlanma kağıdı ihraçlarındaki artışın, yatırımcı güveninin toparlandığını gösterdiğini ve özellikle Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana bankaların piyasa erişiminde önemli iyileşmeler yaşandığını belirtti. Sermaye benzeri borç ihraç maliyetlerinin arttığı ancak piyasa erişiminin iyileşmesinin bankalar için olumlu olduğu ifade edildi. Fitch, bu iyileşmenin 2024 yılı başında Türk bankalarının yakın vadeli refinansman risklerini azaltacağını ve yatırımcıların daha yüksek faiz oranlarını sabitleme fırsatını değerlendirebileceğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz