Haftalık Emtia #1: Altın ve Gümüş Fiyatlarında Rekor Yükseliş

0
171

Bir önceki hafta, yani 6-12 Mayıs tarihleri arasında, altın ve gümüş fiyatlarında dikkate değer bir artış gözlemlendi. Bu ivme, geçtiğimiz hafta daha da güçlendi. Ons altın, haftayı %2,19’luk bir yükselişle ve tarihi zirvesine yakın bir seviye olan $2414,50’den kapattı. Ons gümüş ise altına kıyasla çok daha güçlü bir performans sergiledi. Haftanın başlangıcında $28,16 seviyesinden işlem gören ons gümüş, %11,71’lik bir artışla $31,49 seviyesinde haftayı tamamladı ve böylece 2013 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Bu yükselişin arkasında, ABD’den gelen ekonomik veriler önemli bir rol oynadı. Nisan Ayı Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) %0,5 olarak açıklanması (beklenti %0,3) piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Ancak, hafta ortasında açıklanan beş önemli ekonomik göstergenin beklentilerin altında kalması veya beklentilere paralel seyretmesi, Federal Rezerv’in (FED) faiz oranlarını daha erken indirebileceği beklentisini güçlendirdi. Bu durum, altın ve gümüş fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı.

FED Üyeleri Faiz İndirimi İçin Temkinli

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, enflasyon ve faiz oranları konusunda piyasalara olumlu sinyaller göndermiş olsa da, Federal Rezerv (FED) üyelerinin tutumu, faiz indirimleri konusunda daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergilediklerini ortaya koyuyor. Hafta boyunca yapılan açıklamalarda, FED üyeleri, ekonomik göstergelerin iyileşme sinyalleri vermesine rağmen, politika değişikliğine gitmeden önce daha fazla veriye ve analize ihtiyaç duyduklarını vurguladılar.

FED Üyeler İçin Olası En Yakın Faiz İndirim Tarihi Ne Zaman?

Federal Rezerv’in (FED) her bir üyesinin oylarıyla şekillenen ve piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilen CME FedWatch Tool, 18 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan faiz kararı toplantısında %49 olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını öngörüyor. Bu, piyasaların FED’in para politikası konusundaki beklentilerini yansıtan önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

12 Haziran toplantısı için faiz indirimi ihtimali %8,9 olarak belirlenirken, 31 Temmuz toplantısı için bu ihtimal %27,6 olarak hesaplanıyor.

İç Piyasada Altın ve Gümüş Fiyatları

Türkiye iç piyasasında, Dolar/TL paritesinin sabit seyri devam ederken, bu durum altın ve gümüşün fiyat hareketlerine yansıdı. Dolar bazındaki yükselişin Türk Lirası bazındaki yükselişle paralel olması dikkat çekti. Gram altın, haftanın başında 2.444 Türk Lirası seviyesinden işlem görürken, %2,27’lik bir artışla 2.500 Türk Lirası seviyesinde haftayı kapattı. Gram gümüş ise 29,29 Türk Lirasından başladığı haftayı, %11,07’lik bir yükselişle 32,52 Türk Lirasında tamamladı.

Kapalıçarşı’da ise altın ve gümüş fiyatları, bankalararası piyasaya kıyasla bir miktar daha yüksek seyretti. Gram altın Kapalıçarşı’da 2.528 Türk Lirası, gram gümüş ise 33,06 Türk Lirasından işlem gördü. Bu fiyat farklılıkları, yatırımcıların ve piyasa gözlemcilerinin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Haftalık Piyasa Takvimi

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan ve altın ve gümüş fiyatlarını etkileyebilecek veriler şu şekildedir;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz