fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelEnflasyon Hedefine Biraz Daha...

Enflasyon Hedefine Biraz Daha Uzaklaşacak mıyız?

Orta Vadeli Program’a göre yıl sonu yüzde 36’lık enflasyon hedefi, bugün açıklanacak verilerle biraz daha ulaşması imkansız bir hale mi bürünecek?

AK Parti, kuruluşunun kısa süre sonrasında iktidara seçilmesinden itibaren enflasyonu düşürerek, tek haneli enflasyon rakamı görmeyen nesillerin hayalini gerçekleştirmiş oldu.

Ancak 24 Haziran 2018’deki seçimlerle resmen Türk tipi başkanlık sistemine geçildi. Naci Ağbal, 2021 Mart’ta adeta gazete manşetiyle görevden alındı, o manşeti atan göreve getirildi. Bundan sonra izlenen ekonomi politikalarıyla Türk tipi başkanlık sisteminin getireceği vadedilen ekonomik şahlanma yerine enflasyonda şahlanma yaşandı.

Bu dönemin geride bırakılması amacıyla yeni ekonomi yönetimi getirildi. Yeni yönetim, bu dönemin yaralarının sarılmasının uzun süreceğini, çeşitli defalar yineledi.

Ancak yapısal reformlar bekleyenlere her şeyin Orta Vadeli Program’a uygun gittiği yanıtını veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazirandan itibaren dezenflasyona geçileceğini dile getirdi.

TCMB Başkanı Karahan’ın Enflasyon Raporu Sunumunda Ne Vardı?

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 8 Şubat’taki enflasyon raporu sunumunda şunları kaydetmişti:

“Yılın ilk yarısında, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4’ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz, dezenflasyon dönemine gireceğiz. Böylelikle, mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun önce yüzde 2,5’in altına, yılın son çeyreğinde ise yüzde 1,5 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz.”

Buna göre TCMB’nin mart-haziran önemi 4% altı, hazirandan itibaren 2.5%, son çeyrek ise 1.5% enflasyon oranını hedeflediğini söylemek, yanlış olmaz.

Bazı ekonomistler ise enflasyondaki düşüşün yaz aylarında baz etkisiyle gözleneceğini, OVP yıl sonu yüzde 36 hedefinin ise gerçekleşmesinin imkansız olduğunu ileri sürdü.

TÜİK verilerine göre, yılın ilk 3 ayında enflasyon, yüzde 15,06’yı buldu.

İTO Başkanı Tahmini yüzde 43-44

İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyonu da nisan için aylık 4,89, yıl başından bu yana yüzde 21,07 olarak açıklandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç da “İstanbul iş dünyası olarak enflasyonda biz bu seneyi yüzde 43-44 bandında tamamlayacağımızı öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Bugün açıklanacak ENAG verilerinin yanı sıra TÜİK’in verileri, enflasyon hedefine ne kadar yakın olduğumuzun ipucunu verecek.

Enflasyon Kime Yarıyor?

Enflasyonu Kim Yaratıyor?

Reel Faiz Doğru Hesaplanıyor mu?

Gündemden Kısa Kısa

Turkcell’e Yeni Atamalar

Çin-Tayvan Gerginliği

PİYASALAR

BORSA İSTANBUL

BITCOIN İçin Kritik Eşik

Bitcoin fiyatındaki momentum zayıflaması, bu hafta Fed faiz kararı ve FOMC konuşması paniğiyle hız kazandı. 56 bin 500 dolara kadar düşüş kaydetmemizin ardından, güvercin açıklamalarla birlikte 59 bin 300 dolar seviyesine temas gerçekleşti. Kritik eşik, 59 bin dolar seviyesi.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için BSFinans Editörü Onat Tütüncüler’in Bitcoin için kritik eşik yazısını okuyabilirsiniz.

Araç Sağlayıcı: Investing.com

EMTİA


Teknik Analiz Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır.

BEKLENEN VERİLER

TÜİK, ÜFE/TÜFE’yi açılayacak.

ABD’de ise tarım dışı istihdam (beklenti 238 bin), işsizlik oranı (beklenti %3,8), Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Beklenti 50,9) ve ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Beklenti 52,0), piyasanın önemle takip ettiği veriler.

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Yabancı Tahvile Geldi

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün...

Read Now

Yabancı Tahvile Geldi

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.

ABD Enflasyon Verisi Olumlu. Sıra Avrupa’da

15 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ankara’da Yüksek Tansiyon Sürüyor

Ankara Emniyet Müdürlüğünde bazı yöneticilerin görevden alınmasıyla başlayan süreçte yaşananlar, siyasette tansiyonu da yükseltti. https://twitter.com/cumhuriyetgzt/status/1790500540624887921 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'ye çağırdığı iddia edildi. Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek katıldığı A Haber yayınında görüşmenin ayrıntılarına dair bilgiler paylaştı. Şimşek, "Erdoğan...

Bitcoin yükselmek istiyor

Dün elimize geçen ABD ÜFE verileri ve sonrasında Powell'in görece güvercin söylemleri, Bitcoin'i 62 bin bandının üstüne attı. Verilerin kötü gelmesine rağmen Mart ayı ÜFE verisinin negatif olarak revize edilmesi, bugün açıklanacak TÜFE verisi için piyasaya umut vermiş gözüküyor. "Gelecek kararda faizin sabit tutulması daha muhtemel" https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1790392482154361178 ETF'lerde son durum Kısa...

Hukuksuzluğun Bedeli Köprü Zammı, Siyaset de Cabası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste "acaba"ların sürmesine yol açıyor.

FED Başkanı’ndan “Ne Artıracağız Ne Düşüreceğiz” Mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, haziranda politika faizi artırmayı düşünmediklerini, yüksek ihtimal bulunduğu seviyede tutacaklarını bildirdi. Powell, Amsterdam'da düzenlenen Yabancı Bankacılar Birliği'nin yıllık genel toplantısında konuştu. Faiz kararı açısından önemli ABD ÜFE'nin açıklandığı güne denk gelmesi de konuşmanın önemini artırdı. Powell'in konuşmasından öne çıkanlar şunlar:"Bir sonraki hamlenin bir faiz artışı...

ABD’de ÜFE Beklenenden Yüksek Gerçekleşti

ABD'de çekirdek ÜFE Nisan'da aylık %0.4 artarken beklenti %0.2 artması idi. ÜFE ise Nisan'da aylık %0.5 artarken beklenti %0.3 artması idi. Yıllık olarak ise ÜFE %2.2 artarken beklenti %2.2 artış gerçekleşmesi yönündeydi. ÜFE verileri sonrası ONS altın 2431 dolar seviyesinden %0.28 yükseliş ile işlem görüyor. S&P500 vadelileri ise 5237 puan...