Türkiye Ekonomisi Uçurumdan Ne kadar Uzaklaştı?

0
231

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesi, gerek uygulamalarla gerek söylemlerle ekonomi yönetimine desteğinin sürdüğünün mesajını yineliyor. Peki alınan tüm önlemler ve hayata geçirilen uygulamalar, Türkiye’yi büyük ekonomik kriz uçurumunun kenarından ne kadar uzaklaştırdı?

Mehmet Şimşek Washington’da IMF ve Dünya Bankasıyla görüşmeler gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde 18 Milyar$lık fonlama yarattığını söyleyen Mehmet Şimşek’ten beklenti büyük.

Bir yandan da OVP ile beklentilerin ve güvenin arttığını belirten Mehmet Şimşek, “Programın hedefine ulaşacağına olan inanç arttı” diyerek piyasaya güven aşılasa da ekonomistlerden tam aksi yönde bir açıklama geldi.

Cari açıktaki düşüşü kanıt olarak sunan Mehmet Şimşek OVP’nin başarıya ulaşacağını ön görüyor.

Ahmet Akarlı “Türkiye IMF ile anlaşırsa iyi olur!”

Ahmet Akarlı ve Balı Fırat Ekin ile gerçekleştirdiğimiz programda, ABD Enflasyonunun kalıcı olup olmadığı, küresel risklerin Dünya’yı ne şekilde etkilediğini ve Türkiye ve Türkiye gibi Gelişmekte olan ülkeleri ne gibi risklerin beklediğini konuştuk. Türkiye’nin bu sıkışık günlerden geçerken IMF’den para bulmasının hem mali hem de piyasaya güven verme açısından ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

Peki ekonomistler böyle mi düşünüyor? Gerçekten de OVP başarıya ulaşacak mı?

TCMB Faiz Artırmayacak iddiası

Erdoğan Mayısta ABD’de!

Erdoğan 9 Mayıs’ta Biden ile görüşmek için ABD’ye gidiyor.

Değerli TL ile ne amaçlanıyor?

ECB’de Tavır Değişikliği Yok

ECB Başkanı Lagarde, Haziran ayında faiz düşüreceklerine işaret etti. Başından beri bu tarihe dikkat çeken Lagarde, kararlarında değişiklik beklemediğini dile getirdi.

Asyadaki Olası Kur Krizine Yara Bandı

Yellen, Sang-mok ve Suzuki görüştü.

Kore, Japonya ve ABD tarafları hem finans piyasalarını hem de Ukrayna – Rusya olaylarını konuştular.

Piyasalar

BIST ve MSCI Turkey ETF

Borsa İstanbul günü yatay tamamladı. BIST100 Endeksi 9530 seviyesiyle günü %0,18 ekside kaparken endeks 9500 üzerinde kalmayı başardı.

MSCI Turkey ETF’i ise 39 üstüne çıkabilecek mi yoksa daha mı aşağı yönde giecek bunu sizler için Aksel Kibar ile yorumladık.

ABD Piyasaları

ABD Piyasaları gelen Stok Petrol Verilerinin de etkisiyle düşüş gösterdi. NASDAQ-%1,09, Dow Jones -%0,03 ve S&P500 da -%0,46 düşerek günü negatif kapadılar.

Altın ve Petrol

Dün akşam Türkiye Saati ile 17.30 da açıklanan Ham Petrol Stokları Verisi piyasada büyük hareketlere sebep oldu. ABD Piyasasının ve enflasyonun hala güçlü olduğuna dair göstergeler bu verinin açıklanmasıyla sekteye uğradı. Petrol stoklarının beklenenden fazla olması ABD’de hem ekonominin göründüğü kadar güçlü olmadığının bir göstergesiyken, diğer bir yandan da talep kaynaklı gelecekteki düşüş beklentisiyle Petrol fiyatları da düşüş gösterdi.

Asya Piyasaları

Asya Piyasalarında Çin elinde kalan üretim fazlası ürünleri nasıl satacağını kara kara düşünürken, Japonya ve Güney Kore’de olası kur krizleriyle gündeme gelmeye devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, hem Güney Kore hem de Japonya ile görüşme sağladı. Piyasaya olumlu mesaj vermekten kaçınmadılar. Bu da Asya Piyasalarına pozitif yansıdı.

Kripto

Bitcoin dünkü sert düşüşün ardından 60000 seviyesinin üstünde tutunmaya çalışıyor. Dün 59600 seviyeleri görülürken şu an 62000e çok yakın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz