TL Reel Değerlenme Hızı Artabilir

0
165

TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik” dedi.

Karahan, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından Washington’da düzenlenen “Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi” başlıklı etkinlikte konuştu.

Karahan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Enflasyonu düşürmek ve (swaplar düşünce negatif olan) net döviz rezervlerimizi artırmak birbiriyle çelişen hedeflerimiz. İkisini de istiyoruz ama öncelik ilkinde. Yabancı akımları olduğunda döviz alımı yapıyoruz fakat rezerv hedefimiz daha orta vadeli.

Her ay $2-3 milyar alım uğruna enflasyon beklentilerini baltalamak istemeyiz. Bu yüzden dolarizasyonu düşürmek daha yavaş olabilir.

TL krediler pahalı olduğu için döviz kredilere talep artabilir. Bu da bankaların bilançolarındaki döviz mevduat fazlalığını biraz dengeler.

Merkez Bankası’nın 818 milyar TL’ lik zararı ağırlıkla KKM kaynaklı oldu. Ay sonunda Genel Kurul sırasında daha çok detay vereceğiz. Planımız, ilerideki kârları Hazine’ye vermek yerine buna mahsup etmek ancak elbette bu da enflasyonla mücadelemizin izin verdiği ölçüde olacak.

Piyasa katılımcıları, önümüzdeki 12 ay için yani önümüzdeki aydan itibaren bir sonraki marta kadar 2024 yıl sonu hedefimiz olan yüzde 36 enflasyon bekliyorlar. Yani üç aylık bir gecikmeyle hedefimize ulaşacağımıza inanıyorlar.”

Gıdaya zam yolda

CDS Priminde Haber Etkisi

CDS’te Şahap Kavcıoğlu Dönemi

KKM’de Düşüş Yavaşladı

Fed’in faiz indirimi ne zaman olacak?

Korku ve Açgözlülük Endeksi

Savaş sonrası Çin ve Rusya arasında ticaret

İsrail İran’a Karşı Saldırı Hazırlıklarını Tamamladığını Açıkladı

Kripto

https://bsfinans.com/2024/04/17/bitcoin-gucsuz-gorunuyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz