Veriler Bahane Bitcoin Şahane

0
158

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinden gelen veriler ekonominin soğumadığını, aksine beklentilerin de üzerinde güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi. İstihdamın beklenenden yüksek gelmesi enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene enflasyon düşme eğilimine girmiş ve bu yönde gelen her veri piyasaları yukarı götürmüştü. Bu sene ise enflasyon beklentiler ölçüsünde düşmese de piyasalar yükselmeye devam ediyor.

Ekonomi Soğumuyorsa Yumuşak İniş Mümkün Olabilir, Hatta Hiç İnmeyebiliriz

Piyasalarda bu sene öne çıkan tema, güçlü ekonomik verilerin yumuşak iniş (soft lending) senaryosunu güçlendirmesi. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu ekonomilerde bir soğuma dönemi beklenir. Bu soğumanın, ya da bir diğer deyişle inişin sert ya da yumuşak olması piyasaların yönü açısından büyük önem arz ediyor. ABD’de tüketici enflasyonunun %9’lu seviyelerden %3’lere gerilemesi, ve bununla birlikte ekonomik aktivitenin güçlü devam etmesi piyasanın yumuşak iniş, ya da iniş yok (no lending) beklentilerini güçlendiriyor.

Resesyon (durgunluk) söz konusu olduğunda ilk bakılan indikatörlerden biri getiri eğrileri. Bununla ilgili daha önce sitede bir inceleme yapmıştık. Önceki verilere baktığımızda, resesyonun getiri eğrileri terse döndüğünde değil, terse döndükten sonra tekrar pozitife geçtiğinde geldiğini görüyoruz. Mevcut durumda 3 aylık ABD Hazine Bono getirisinin 10 yıllık tahvil getirisinden daha fazla. Normalde bunun tersi olması beklenir. Bundan dolayı kısa vadeli getirinin uzun vadeli getiriden fazla olması durumuna ters getiri eğrisi denmektedir.

Eğer resesyon için önceki dönemlerdeki örüntü gerçekleşecekse öncelikle 10 yıllık getirilerin 3 aylık getirilerin üzerine geçmesini görmemiz gerek. Henüz bunun için zamanımız var gibi görünüyor;

Enflasyon Verileri Öncesi Bitcoin Hareketlendi

Çarşamba günü ABD tüketici enflasyon verilerini alacağız. Beklentiler yıllık enflasyonun 3.4%’e yükselmesi yönünde. Bir önceki veri ise 3.2%.

Bitcoin ise enflasyon verilerini beklemeden yükselişe geçti. Geçtiğimiz haftayı 70.000 doların altında geçiren Bitcoin haftasonundan başlayarak yaptığı atak ile 72.800 dolara kadar yükseldi. Olumsuz bir enflasyon verilerisi almadığımız senaryoda Bitcoin 80.000 dolar seviyelerini test edebilir.

Çin’de Önemli Gelişme

Çin, 2021 yılında Bitcoin’i ve madenciliği yasaklamıştı. O tarihten bu yana Bitcoin’in adım adım ABD’ye doğru kaydığını gördük. Ancak Hong Kong tarafındaki gelişmeler, Çin’in Bitcoin için bir nevi ‘arka kapı’ çözümler getirdiğini gösteriyor. Bitcoin Magazine’nin haberine göre Çin’in en büyük fonlarından China Southern Fund Hong Kong’da işlem görmek üzere Bitcoin Spot ETF başvurusunda bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz