fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarPiyasada Olan Piyasada Kalır...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 16 Seçim Bitti, Şimdi Ne Olacak?

Seçim bitti, sonuçlar açıklandı. CHP’nin ezici bir üstünlükle Türkiye GSYİH’sinin %82’sine hakim olarak çıktığı seçim sonrası kurulduğundan bu yana ilk kez bir seçimde 2. olan AKP’nin neler yapabileceği merak konusu. Kimileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’i sorumlu tutacağını ve görevden alınabileceğini söylese de siyasi pozisyonlarını dışarıda bırakarak yorumlayan ekonomistler ise Türkiye’nin böyle bir şansının olmadığı görüşünde. Önümüzdeki aylarda bunların yansımasının ne yönde gelişeceğini hep birlikte göreceğiz. Piyasalara geçmeden bugün 5 Nisan. Yani 5 Nisan 1994’te Tansu Çiller hükümetinin yaptığı %38’lik devalüasyon ve aldığı bir dizi özelleştirme kararlarından bu yana, dile kolay, tam 30 yıl geçti. O gün ve sonrasınde neler yaşandığını hatırlamak isteyenler için aşağıda linki bırakıyoruz.

5 Nisan Kararlarını Hatırlamak İçin Tıklayın

Geçelim piyasalara. Şimdiden potansiyel olarak minimum 3 yıl seçimsiz geçecek bir dönem için uzun vade bakış açısı yakalayabilmek adına endeks incelemelerinde biraz daha fazla zaman geçireceğiz.

Dolar/TL

Normalde yayınlarımızda Dolar/TL’yi çok konuşmasak da seçim sonrası, bayram sonrası neler olabileceği konusunda görüşler muhtelif, dolayısıyla biz de beklentiden ziyade teknik olarak kısa bir yorum yapalım.

Seçim sonrası haftası ilk 4 günü art arda düşüşle kapatan dolar kurunda bir 2li tepe görünümü mevcut durumda. anlamlı yerde gelen Doji’den sonra 05.04.2024 Cuma saat 12:08 itibariyle dipten dönüş intibası veriyor. 2’li tepenin boyun seviyesi kırılırsa hedefi 31TL civarı. Bu haftaki satışlar son döneme göre hacimli(teknik baktığımız için satışı kimin yaptığını sorgulamıyoruz :))

BORSA İSTANBUL

Seçim sonrası ilk işlem gününe boşluklu bir şekilde 9230 ile başlayan #XU100 3 gün düşüşten sonra Perşembe ve Cuma günü 2 günde sert yükseldi ve 9618 seviyesinde haftalık yaklaşık %4.2 getiriyle kapattı. Supertrend şu an itibariyle günlükte AL konumunda, Kaufman hareketli ortalamasının da boşluklu bir şekilde üstüne atmış durumda.

Kişilerin risk algısı, psikolojiyi yönetme becerileri, kredili/normal işlem yapıp yapmadıkları bilgilerine sahip olmasak da şu ana kadar hisse almamış ya da pozisyonunu arttırmayı düşünenler için bir strateji konuşalım.

İster kısa ister orta/uzun vadeli yukarı yönlü oyuna girmek için pozisyon almamış yatırımcılar 9450 seviyesini stop loss olarak kullanıp ayırdığınız bütçenin 1/3’ü ile alım düşünülebilir, 9450 üzeri kalıcılık sağlanırsa tekrar pozisyon arttırılabilir.

#BIST100/DOLAR BAZLI

XU100 endeksimiz bugün hem Supertrend AL verdi hem de Kaufman ortalamasının üzerine atmış bulunuyoruz. Sıkışan üçgenin kırıldığı yön çok daha uzun vadeli hareketler için esas karar noktası olacak.

#BIST30 ve BIST100-BIST30

BIST30 endeksimiz şu anda tarihi zirvesinde! Yorumcularımızın neden BIST30 üzerinde ısrarla durduğunun grafiğe dönmüş halini aşağıda görüyoruz.

Dolar bazlıda ise henüz zirve yenilenmiş değil, yukarıdaki mayınlı bölge 324/332 dolar aralığının ise içindeyiz.

BIST100-BIST30, yani Bist100’den Bist30 hisselerini çıkardığımız zaman oluşan endeks (#XYUZO) ise 1 Mart itibariyle bu ayrışmayı daha ilgniç hale getiriyor.

#XBANK

Özellikle 2023 Mayıs seçimlerinden itibaren analistlerin üzerinde neredeyse hemfikir oldukları şey. BANKA-BANKA-BANKA! Sonuç? 10 ayda %230 getiri. Tabii buraya bakınca hikaye bitti mi diye düşünmek de olası. O zaman bir sonraki grafiğimize bakalım.

Yukarıdaki haftalık grafikteki soldaki tepe 1088USD ile 2013 yılına ait. 2 senede dolar bazında epey yol katettik ancak görseldeki yatay dirençleri dikkate alacak olursak hala yolumuz var ancak bugünden yarına değil tabii ki.

Geçelim tekniğiyle dikkat çeken hisselerimize

#AKGRT

Enflasyonun kontrol altına alınmasının olumlu yansıyacağı sektörlerden olan sigortacılıkta tekniği ile dikkatimi çekti. Düşen trendini kırmış olan hissede kısa vadede 7-7.10 üzerinde eski zirvesine doğru hızlı bir yolculuk başlayabilir. Aklına yatanlar için stop seviyesi alttan gelen mavi trend çizgisi. Günlük olarak değişeceği için o çizgiyi grafikte bulundurmakta fayda var.

#BOBET

Hisse henüz teknik olarak SAT konumunda olmasına rağmen buraya almamın nedeni hem yukarıdaki grafikle olan benzerlik, hem de alttaki sarı trend çizgisine göre kısa stopla tepkiye oynanabilecek olması.

Risk seviyesi yüksek kısa vadeciler için 41-42ye doğru kademeli olarak kar satışları yapılarak oynanabilir.

#AKSEN

Henüz net bir dönüş olmasa da 2 senedir sıkışmakta olan bir grafik AKSEN. Seçim sonrası enerjiye gelecek zamdan olumlu etkilenebilir. Buralardan tepki alacaksak pembe kutucuğa kadar bir dönüş olabilir.

#ALARK

Geçtiğimiz yıllarda enerji tarafında inanılmaz karlar eden ancak bu karlarını farklı sektörlerde yeni yatırımlarla taçlandıran ALARKO’da bir fincan-kulp görünümü dikkatimi çekti. 140 seviyesi üzerinde fincan hedefi olarak 185 civarı görülebilir. Henüz kulbu yukarı kırmış durumda değil, 140 seviyesinin üzerindeki kapanışlarla aynı seviye terse döneceği zaman ise stop olunarak ilgilenilebilir.

#SISE

Uzun zamandır yatırımcısını bıktırmış hisselerden biri de Şişecam. Bu tarafta da kırmızı çizgi, 44.50 dikkatle takip edilmeli, alttan gelen siyah trend çizgisinin içine mi dönecek, düşüş onayı mı alacak izleyeceğiz. Hisse 100 günlük basit ortalamasının bu Cuma üzerine çıktı, 200 ortalamanın ise hemen altında bulunuyor.

YABANCI ORANLARI

İŞ YATIRIM YABANCI ORANLARI RAPORU

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

Read Now

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.