Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 16 Seçim Bitti, Şimdi Ne Olacak?

0
249

Seçim bitti, sonuçlar açıklandı. CHP’nin ezici bir üstünlükle Türkiye GSYİH’sinin %82’sine hakim olarak çıktığı seçim sonrası kurulduğundan bu yana ilk kez bir seçimde 2. olan AKP’nin neler yapabileceği merak konusu. Kimileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’i sorumlu tutacağını ve görevden alınabileceğini söylese de siyasi pozisyonlarını dışarıda bırakarak yorumlayan ekonomistler ise Türkiye’nin böyle bir şansının olmadığı görüşünde. Önümüzdeki aylarda bunların yansımasının ne yönde gelişeceğini hep birlikte göreceğiz. Piyasalara geçmeden bugün 5 Nisan. Yani 5 Nisan 1994’te Tansu Çiller hükümetinin yaptığı %38’lik devalüasyon ve aldığı bir dizi özelleştirme kararlarından bu yana, dile kolay, tam 30 yıl geçti. O gün ve sonrasınde neler yaşandığını hatırlamak isteyenler için aşağıda linki bırakıyoruz.

5 Nisan Kararlarını Hatırlamak İçin Tıklayın

Geçelim piyasalara. Şimdiden potansiyel olarak minimum 3 yıl seçimsiz geçecek bir dönem için uzun vade bakış açısı yakalayabilmek adına endeks incelemelerinde biraz daha fazla zaman geçireceğiz.

Dolar/TL

Normalde yayınlarımızda Dolar/TL’yi çok konuşmasak da seçim sonrası, bayram sonrası neler olabileceği konusunda görüşler muhtelif, dolayısıyla biz de beklentiden ziyade teknik olarak kısa bir yorum yapalım.

Seçim sonrası haftası ilk 4 günü art arda düşüşle kapatan dolar kurunda bir 2li tepe görünümü mevcut durumda. anlamlı yerde gelen Doji’den sonra 05.04.2024 Cuma saat 12:08 itibariyle dipten dönüş intibası veriyor. 2’li tepenin boyun seviyesi kırılırsa hedefi 31TL civarı. Bu haftaki satışlar son döneme göre hacimli(teknik baktığımız için satışı kimin yaptığını sorgulamıyoruz :))

BORSA İSTANBUL

Seçim sonrası ilk işlem gününe boşluklu bir şekilde 9230 ile başlayan #XU100 3 gün düşüşten sonra Perşembe ve Cuma günü 2 günde sert yükseldi ve 9618 seviyesinde haftalık yaklaşık %4.2 getiriyle kapattı. Supertrend şu an itibariyle günlükte AL konumunda, Kaufman hareketli ortalamasının da boşluklu bir şekilde üstüne atmış durumda.

Kişilerin risk algısı, psikolojiyi yönetme becerileri, kredili/normal işlem yapıp yapmadıkları bilgilerine sahip olmasak da şu ana kadar hisse almamış ya da pozisyonunu arttırmayı düşünenler için bir strateji konuşalım.

İster kısa ister orta/uzun vadeli yukarı yönlü oyuna girmek için pozisyon almamış yatırımcılar 9450 seviyesini stop loss olarak kullanıp ayırdığınız bütçenin 1/3’ü ile alım düşünülebilir, 9450 üzeri kalıcılık sağlanırsa tekrar pozisyon arttırılabilir.

#BIST100/DOLAR BAZLI

XU100 endeksimiz bugün hem Supertrend AL verdi hem de Kaufman ortalamasının üzerine atmış bulunuyoruz. Sıkışan üçgenin kırıldığı yön çok daha uzun vadeli hareketler için esas karar noktası olacak.

#BIST30 ve BIST100-BIST30

BIST30 endeksimiz şu anda tarihi zirvesinde! Yorumcularımızın neden BIST30 üzerinde ısrarla durduğunun grafiğe dönmüş halini aşağıda görüyoruz.

Dolar bazlıda ise henüz zirve yenilenmiş değil, yukarıdaki mayınlı bölge 324/332 dolar aralığının ise içindeyiz.

BIST100-BIST30, yani Bist100’den Bist30 hisselerini çıkardığımız zaman oluşan endeks (#XYUZO) ise 1 Mart itibariyle bu ayrışmayı daha ilgniç hale getiriyor.

#XBANK

Özellikle 2023 Mayıs seçimlerinden itibaren analistlerin üzerinde neredeyse hemfikir oldukları şey. BANKA-BANKA-BANKA! Sonuç? 10 ayda %230 getiri. Tabii buraya bakınca hikaye bitti mi diye düşünmek de olası. O zaman bir sonraki grafiğimize bakalım.

Yukarıdaki haftalık grafikteki soldaki tepe 1088USD ile 2013 yılına ait. 2 senede dolar bazında epey yol katettik ancak görseldeki yatay dirençleri dikkate alacak olursak hala yolumuz var ancak bugünden yarına değil tabii ki.

Geçelim tekniğiyle dikkat çeken hisselerimize

#AKGRT

Enflasyonun kontrol altına alınmasının olumlu yansıyacağı sektörlerden olan sigortacılıkta tekniği ile dikkatimi çekti. Düşen trendini kırmış olan hissede kısa vadede 7-7.10 üzerinde eski zirvesine doğru hızlı bir yolculuk başlayabilir. Aklına yatanlar için stop seviyesi alttan gelen mavi trend çizgisi. Günlük olarak değişeceği için o çizgiyi grafikte bulundurmakta fayda var.

#BOBET

Hisse henüz teknik olarak SAT konumunda olmasına rağmen buraya almamın nedeni hem yukarıdaki grafikle olan benzerlik, hem de alttaki sarı trend çizgisine göre kısa stopla tepkiye oynanabilecek olması.

Risk seviyesi yüksek kısa vadeciler için 41-42ye doğru kademeli olarak kar satışları yapılarak oynanabilir.

#AKSEN

Henüz net bir dönüş olmasa da 2 senedir sıkışmakta olan bir grafik AKSEN. Seçim sonrası enerjiye gelecek zamdan olumlu etkilenebilir. Buralardan tepki alacaksak pembe kutucuğa kadar bir dönüş olabilir.

#ALARK

Geçtiğimiz yıllarda enerji tarafında inanılmaz karlar eden ancak bu karlarını farklı sektörlerde yeni yatırımlarla taçlandıran ALARKO’da bir fincan-kulp görünümü dikkatimi çekti. 140 seviyesi üzerinde fincan hedefi olarak 185 civarı görülebilir. Henüz kulbu yukarı kırmış durumda değil, 140 seviyesinin üzerindeki kapanışlarla aynı seviye terse döneceği zaman ise stop olunarak ilgilenilebilir.

#SISE

Uzun zamandır yatırımcısını bıktırmış hisselerden biri de Şişecam. Bu tarafta da kırmızı çizgi, 44.50 dikkatle takip edilmeli, alttan gelen siyah trend çizgisinin içine mi dönecek, düşüş onayı mı alacak izleyeceğiz. Hisse 100 günlük basit ortalamasının bu Cuma üzerine çıktı, 200 ortalamanın ise hemen altında bulunuyor.

YABANCI ORANLARI

İŞ YATIRIM YABANCI ORANLARI RAPORU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz