fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelSüper Bono, Enflasyonu Yener...

Süper Bono, Enflasyonu Yener Mi?

Merkez Bankasının yerel seçimler öncesi yaptığı şok faiz artışı sonrasında bugün ilk TÜFE verisini karşılayacağız.

Bugün gelecek veride senelik enflasyonun %69.1 olması beklenirken aylık ise %3.5 olması bekleniyor.

Bu arada Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) Tüketici Fiyat Endeksi Mart ayında %5.68 arttı. E-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı ise %124.63 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası Son PPK Raporunda Ne Demişti?

Merkez Bankasının 21 Mart’da açıkladığı son faiz kararında özellikle değindiği nokta ise ‘Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşmesi.’ oldu. Ve takip ettikleri gösterge ise enflasyonun ana eğiliminde aylık bazla gerilemeler olduğu söylenmişti. Bu veriler ışığında Merkez Bankası dezenflasyonu 2024 yılının ikinci yarısından itibaren görmeyi planlıyor.

Seçim Borsa’ya Yaramadı ama Dolara Yaradı

Seçim sonrası ilk işlem gününde BIST100 dalgalı bir güne başlarken özellikle kamuya olan bağlantıları ile bilinen KOZAL,EKGYO gibi şirketler günü %5’den daha fazla düşüş ile kapadı.

Ancak öğle saatlerinde USD.TRY‘de yaşanan hareketlilik BIST100‘ün dolar bazlı değer kazanmasına yol açtı. Serbest piyasada %3’den fazla değer kaybeden dolar spot piyasada ise %1.20 değer kaybı ile işlem gördü.

Pazartesi günü geniş bir aralıkta hareket eden BIST100 dolar bazlı gün içi en düşük 273 dolar seviyesini görürken en yüksek 282 dolar seviyelerini gördü.

Kim Sattı Bu Doları?

Pazartesi günü TL’nin dolar karşısında değer kazanması ile başlayan süreçte TL cinsi tahvillerinde alıcılı kapaması piyasada bu hareketin kurumsal yatırımcılar tarafından yapılmış olabileceği söyleniyor.

Ayrıca yabancı yatırımcılar 25 Mart tarihinden beri sattığı tahvil miktarını geri aldı. Enflasyon ile olan mücadele devam ettikçe ve ekonomi yönetimi rasyonel adımlarına devam ettiği sürece yabancı yatırımcıların TL ve dolar cinsi Türk varlıklarına olan ilgisi artabilir.

TCMB Yönetimi Bankalar Birliği ile Buluştu

Merkez Bankası yönetimi Türk bankalar birliği ile buluştu. Merkez Bankası bankalar ile enflasyon ve para politikasının gidişatı hakkında görüştü. Ayrıca Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına devam edileceğini belirtti.

Döviz Rezervlerinde Sakinlik Devam Ediyor

Merkez Bankasının faiz artışına kadar hızlı bir şekilde düşen döviz rezervleri faizlerin sürpriz bir şekilde 500 baz puan arttırılması sonrası düşüş dursa bile döviz rezervlerinde hala net bir düzelme söz konusu değil.

Ayrıca seçime kadar geldiğimiz süreçte genel seçimler sonrası yükselen döviz rezervindeki düzelmenin büyük bir kısmı kaybedilmiş oldu.

 

Wells Fargo’dan Dikkat Çeken Dolar/TL Tahmini

ABD’li banka Wells Fargo Dolar/TL’de sıkı para politikalarının desteği ile zirvenin oluştuğunu ve ilerleyen dönemlerde Doların 30 TL seviyesinin altına inmesini beklediklerini söyledi. Son yapılan sürpriz faiz kararı sonrasında Dolar/TL’de gün içinde normal şartlarda gördüğümüz yatay yükseliş son günlerde yaşanmazken Dolar/TL daha çok aşağı yönlü olmak üzere hareketliliğini arttırdı.

Taiwan’da Deprem!

Taiwan’da 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Tsunami uyarısı verildi. Depremin ilk hissedilen sonuçları arasında Taiwan Semiconductor $TMSC şirketinin hem tedarik hem de üretimde aksamalar yaşaması bekleniyor. Bu sebeple rakip çip firmalarının öne çıkması beklenebilir.

Piyasalar

BIST100 endeksi güne bankacılık ile hızlı bir başlangıç yapsada sanayi tarafına gelen ağırlıklı satışlar sebebiyle günü %1.27 düşüş ile 9040 puandan kapadı. Bankacılık endeksi ise günü %1.57 yükseliş ile tamamladı.

Endeks ağırlığı yüksek hisse senetlerinden EREGL günü %5.81 düşüş ile 38.90TL’den sert düşüş ile kapattı.

Tahvil Piyasalarında Sert Yükseliş

Dün hem ABD hem de Birleşik Krallık Tarafında Tahvil faizlerinde sert yükselişler izledik. ABD 10 Yılllık Tahvilleri uzun süredir görmediği %4.40 seviyelerini test ederken, Britanya tarafında ise %4 barajı çok kolay aşıldı ve faizler %4,12ye kadar tırmandı.

Bu verilerin gelmesinin altında yatan temel etken PMI verilerinin her ülkede de yeniden yükselmesi ve ABD tarafında beklenenin üstünde gelerek 50 seviyesinin üstüne çıkmış olması.

Bugün İşsizlik Haklarından Yararlanma verisi açıklanacak. Sert kayıp yaşayan ABD endekslerindeki düşüşün kalıcı olup olmayacağı bu veriye bağlı olabilir.

ABD Piyasaları

ABD tahvil piyasasında gün dalgalı olarak gerçekleşirken 10 yıllıklar %4.30 seviyesinin üzerine yerleşerek %4.35 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi endeksleri ise S&P500 %0.72 düşüş Nasdaq %0.95 düşüş ile günü tamamlamış oldu.

Avrupa Piyasaları

Avrupa piyasalarıda aynı şekilde günü düşüş ile tamamlarken İngiltere %0.22 düşüş Fransa %0.92 düşüş Almanya ise %1.13 düşüş yaşadı.

Almanya 10 yıllıkları %2.40 seviyesinden işlem görürken İngiltere %4.08 seviyesinden işlem görüyor.

Asya Piyasaları

Taiwan Depremi’nin etkileri bütün asya piyasalarına tesir etti. Japonya’daki endeksin 40.000i aşağı yönlü kırmasıyla başlayan düşüş hareketi, depremin de etkisiyle devam etti.

Kripto

https://bsfinans.com/2024/04/03/bitcoinde-trend-dondu-mu

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Brazilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi,...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Read Now

Brazilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi, tahıl ve diğer malların limana ulaşımını ve alçak bölgelerdeki gıda depolama tesislerine zarar verdi. Demiryolunun çalışmadığı ve kamyonların limana ulaşmak için fazladan 400 km yol kat etmek zorunda kaldığı, bunun da maliyetleri arttırdığı bildiriliyor. Limanın kendisi...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.