fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelEnflasyon Sadece Birikimleri Değil,...

Enflasyon Sadece Birikimleri Değil, Oyları da Eritti!

Enflasyon canavarı Türkiye’de zaman zaman hortlar ama asla tamamen gitmez. Arada adını unuturuz, enflasyon canavarından kurtulduk mu diye düşünürüz ama o ne yapar eder geri döner. Geri döndüğünde de elimizde tuttuğumu paranın alım gücünü düşürür, servetlerimizi eritir.

Peki enflasyon sadece servet düşmanı mı? Enflasyon rakamlarını ve seçim sonuçlarını karşılaştırdığımız durumda enflasyon oranı ile iktidar partisi oylarında ters korrelasyon olduğunu görüyoruz. Zıttı ile var olan bir durum da aynı şekile muhalefet partilerinin de oyu artıyor. Daha detaylı inceledğimizde de mutsuzluk endeksi olarak adlandırılan ve içinde enflasyon ve işsizlik değerlerini barındıran endeks de bu tezi doğruluyor.


Aynı zamanda yüksek enflasyon zengin ile fakir arasındaki farkı açarken ülkeye bir gelir ve servet adaletsizliği getiriyor.

2014 Yerel Seçimi

2019 Yerel Seçimi

2024 Yerel Seçimi

Reuters

BBC

Gıda Enflasyonu Geri mi Geliyor?

Gündem Gıda konuklarımız Ali Ekber Yıldırım ve Prof. Dr. Gökhan Özertan ile yaptığımız programda hem kakaonun rekor yükselişini hem de diğer gıda emtialarını konuştuk. Belediye seçimlerinden önce rant için harcanan tarım arazileri de gündemimizdeydi.

ABD’den gelen verilere göre Mart ayında gelen rekolte düşüklüğü, şimdilik kontrol altında olan gıda enflasyonu için endişeleri yükseltti.

Küresel Riskler Petrolü Etkiliyor

Son zamanlarda artan küresel riskler işle birlikte petrol fiyatı artmaya devam ediyor. Bir yandan Rusya’da olan AVM saldırısı, bir yanda ABD’de yıkılan köprü ile ilgili yayılan söylentiler, hem körfezdeki Husi saldırıları, hem de İsrail Filistin arasındaki yıkım, global tansiyonun hep yüksek kalmasına neden oluyor. Bu yüksek tansiyon ablta petrol ve altın fiyatlarına yansıyor.

JP Morgan, Rusya’nın ABD Seçimleri için zorlayıcı hamlelerde bulunacağını ve bu sebeple de petrol varil fiyatının $100 seviyesine yükselebileceğini öngörüyor.

Öyle mi Böyle mi?

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke gündemini değerlendiriyor.

Sam Bankman’a 25 Yıl!

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman,  müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BIST100 9000 Üstünde

SASA’nın %700 bedelsiz sermaye artırımının ardından günü %10 artışla açan SASA eşliğinde, borsalarda olumlu hava hakimdi. Önemli olan 9000 seviyesi de yine aynı gün içinde aşılmış oldu. Günü %3,10 yukarıda tamamlayan BIST100 endeksi 9080 seviyesine çok yakın.

ABD Piyasaları

ABD piyasaları büyüme verilerinin ardından yatay seyrini korudu. FED Toplantısı sonrası, en önemli verilerden olan büyüme verisi beklentinin (%3,2) üzerinde geldi (%3,4). Aynı anda açıklanan İşsizlik Haklarından Yaralanma Verileri de neredeyse beklenen veriyle eşleşti. Piyasalar ilk olarak bu durumu negatif yorumlasalar da gün içinde bu düşüşü geri alarak günü yatay tamamladı.
ABD borsalarında NASDAQ -%0,18, S&P -%0,02 azalırken, Dow Jones ise %0,05 yükseldi. Günün içinde dalgalanan S&p günü yatay kapatsa da gün içinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

NVDA $900 üstünde kalmayı başarırken, Trump Media & Technology Group Corp durulmuş görünüyorr. Halka arz edildiğinden beri rekor seviyelerine gelen hisse fiyatları, bugün %6,43 düştü.

ABD 10 Yıllık Tahvilleri is %4.20 seviyelerinde seyrine devam ediyor. FED Toplantısının ardından bu seviylerin çok uzağına gidemeyen 10 Yıllık ABD Tahvil faizleri de Büyüme Verisi’nin ardından 4.20 seviyesinde.

Altında Yeni Rekor

Büyüme verisinin açıklanmasının ardından 2200 seviyesinin üstünde kalmayı başaran altının ons fiyatı gün içinde tekrar yükselişe geçti. Kendi rekorunu tazeleyen Altın şu sıralar $2230 seviyelerine gelmiş durumda.

Asya Piyasaları

Japonya’da önemli verilerinin açıklandığı günde de NIKKEI endeksi 40.000 seviyesinin üstünde kalabilmeyi başardı. Büyüme verilerin tutturan Japonya’da kur riski şimdilik sönümlense de USDJPY paritesi hala 150’nin üzerinde.

Investingin Haberine göre USDJPY 155e yükselebilir!

Asya Piyasaları için genel yatay bir hava hakimken diğer öne çıkan endeksler aşağıdaki gibi.

Kripto

Bitcoin’de sert hareketlerle $62.000 – $73.000 dolar bandındaki seyir devam ediyor. 72.000 seviyesinde soluklanan BTC, yer yer 60.000li seviyeleri test ederken, Bitcoinin $ 70.000 üstünde kalıcı olup olmayacağı yatırımcılarını düşündürüyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.