fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelSeçime Günler Kala Gıda...

Seçime Günler Kala Gıda Perakendesi ve Tarım

Ekonomim yazarı Yener Karadenizin yaptığı habere göre2022 sonunda 48 bin 660 olan 3 ve üzerinde şubesi olan toplam market sayısı, 2023 sonu itibariyle 52 bini aştı. İndirim marketleri, 2023’ün başından bu yana 3 bine yakın yeni şube açarak toplamda 41 bin şubeye ulaştı. Bu büyümeyle birlikte pazardan aldıkları pay %80’e yaklaştı. En fazla şubeye sahip indirim marketi markası A101 olup, 13 binin üzerinde şubesiyle lider konumda. A101’i, BİM, Şok ve Seç Marketler izliyor. PERDER Başkan Yardımcısı Faruk Güzeldere, discount marketlerin kontrolsüz büyümesinin ekonomiye ve yerel işletmelere tehdit oluşturduğunu ve sektördeki tekelleşmenin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İndirim marketlerin büyümesiyle yerel markaların ve küçük esnafın zor durumda kaldığı, yerel ürünlerin bu marketlerin raflarında ne kadar yer bulabildiği sorgulanıyor. Güzeldere, yerel zincirlerin şube açılışının yavaşlamasıyla birlikte konsolidasyonun yaşanacağını ve bu süreçte marka sayısının azalacağını, yerel marketlerin gross formatına kayışının görüldüğünü ifade etti.

Belediye Seçimlerinde Tarım Politikalarının Önemi

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimleri kapsamında, tarımsal projelerin yerel siyasette daha fazla önem kazanıyor.

  • Belediyelerin Tarımsal Projelere İlgisi: 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile belediyelere, tarım ve hayvancılığı destekleme yetkisi verilmiş, bu alanda faaliyet göstermeleri teşvik edilmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma odaklı projeler ön plana çıkıyor.
  • Kent Tarımının Yükselişi: Artan lojistik ve enerji maliyetleri nedeniyle, özellikle taze meyve ve sebzenin tüketiciye ulaştırılmasında yaşanan zorluklar kent tarımı projelerini öne çıkarıyor. Dikey tarım, topraksız tarım, tarım fabrikaları, hidroponik tarım ve kent bahçeleri gibi kavramlar popülerleşiyor.
  • Jeotermal Isıtmalı Sera Projeleri: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın jeotermal enerji kullanımı ile sera tarımını teşvik eden projeleri, kaynak yönetimi ve sürdürülebilir tarım açısından önem taşıyor.
  • Güç Birliği ve Etkin Kaynak Kullanımı: Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum ve yerel yönetimlerin kent tarımı projelerinde iş birliği yapması, gıda güvencesi ve sağlıklı kentler için kritik öneme sahip.

Yerlisi Yetmedi İthal Danalarımız Geldi

Et ve Süt Kurumu (ESK), Türkiye’nin besilik dana ihtiyacını karşılamak amacıyla Uruguay’dan ithal ettiği ilk besi danalarının üreticilere dağıtımını gerçekleştirdiğini duyurdu. İthal edilen hayvanların nakliye işlemleri Mersin Taşucu Limanı’nda gerçekleştirildi. Üreticiler, ithal edilen besilik danaları teslim alarak memnuniyetlerini dile getirdi

Tarımsal Girdi Maaliyetleri Artıyor

Ocak ayında tarımsal girdi fiyatları yıllık bazda %45,11, aylık bazda ise %7,51 arttı. Yıllık bazda en yüksek artış %167,95 ile veteriner harcamalarında görüldü. Bu artışı, %47,37 ile enerji ve yağlayıcılar, %35,72 ile hayvan yemi, %20,76 ile tarımsal ilaçlar ve %15,29 ile gübre takip etti. Aylık bazda en fazla artış %29,35 ile yine veteriner harcamalarında oldu. Hayvan yemi %6,48, tohum ve dikim materyali %5,71, tarımsal ilaçlar %2,56 ve gübre ve toprak geliştiriciler %1,51 oranında artış gösterdi.

Paris Anlaşmasının Epey Uzağındayız

  • Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu şekilde elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma taahhütleri ve gaz endüstrisinin genişleme planları arasında ciddi bir zıtlık bulunuyor. 12 Avrupa ülkesi, 2035’e kadar bu hedeflere ulaşmayı taahhüt etmişken, planlanan genişlemeler bu hedeflerle çelişiyor.
  • Avrupa’nın mevcut doğalgaz santrali kapasitesinin %98’i için herhangi bir emeklilik planı bulunmuyor. Ayrıca, 72 GW yeni santral kurulum planıyla, gelecek 10 yıl içinde gaz santrali kapasitesinin %27 artması öngörülüyor.
  • Mevcut ve planlanan gaz santral kapasitesi açısından İtalya, Birleşik Krallık ve Almanya dikkat çekiyor. Bu ülkeler, aynı zamanda “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbonsuzlaştırmayı” taahhüt eden G7 bildirisini imzalayanlar arasında yer alıyor.
  • Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2035, Avrupa ülkelerinin elektrik sistemlerini karbonsuzlaştırmaları ve Paris Anlaşması’nın hedeflerini yerine getirmeleri için mümkün olan en geç tarih. Bu hedefe ulaşabilmek için, söz konusu ülkelerin 2030’a kadar kömürden tamamen çıkmaları ve 10 yıllık bir sürede yenilenebilir enerjiye dayalı, fosil yakıtlardan arınmış bir elektrik sistemi kurmaları gerekiyor.
  • Fosil Yakıtların Ötesi Kampanyacısı Alexandru Mustata, Avrupa’nın 2035’e kadar fosil gazı enerji sistemlerinden çıkarma konusunda fikir birliği olduğunu ancak gaz endüstrisinin genişlemeci planlarının bu hedefle uyumlu olmadığını belirtiyor.
  • Mustata, sektörün planlarının iklim değişikliğiyle mücadeleyle uyumlu olmamasının, yenilenebilir enerjiye geçişi gereksiz yere maliyetli ve kaotik hale getireceğini ifade ediyor.
  • Avrupa gaz endüstrisinin genişleme planlarının, iklim krizini hızlandırmanın yanı sıra enerji güvenliğini zayıflattığı ve kıtayı değişken elektrik fiyatlarına maruz bıraktığı vurgulanıyor. Mustata, hükümetlerin 2035’e kadar yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine sorunsuz bir geçiş sağlamak için net mesajlar göndermeleri ve kararlı adımlar atmaları gerektiğini belirtiyor.

Çin Arayı Açtı

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.