fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelFitch 38i sevdi

Fitch 38i sevdi

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Morales’in Türkiye hakkında yaptığı değerlendirmede önemli açıklamalarda bulundu. Başlıklar şu şekilde:
“Yurt dışından gelen portföy girişleriyle, rezervler güçlenebilir ve TL değerlenebilir
“Yıl sonu kur Dolar/TL beklentisi 38₺
“TCMB Faiz oranlarının %50de zirve noktasını bulur.”
“Rezervlerdeki düşüş geçici”

Türkiye için gayet olumlu bir tablo çizen Fitch Ratings, 2023 yılı sonunda, 2024 tahminlerinde de enflasyon beklentilerini %38 olarak belirlemişti.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/fitch-merkez-guven-verdi-devami-soru-isareti-haberi-720957

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Çok Hızlı

12 Martta Murat Muratoğlu’nun konuk ettiğimiz Dükkanı Açtık Programı’mızda, Murat Muratoğlu, Hafize Gaye Erkan’ın faizleri getirmek istediği noktanın %60 olduğunu ve bu sebeple görevinden ayrıldığını iddia etti.
Programda konuşulanlar basında yankılanırken, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu iddialara cevap verdi.

Her sabah hem değerli konuklarımızla hem de Dr. Artunç Kocabalkan eşliğinde canlı olarak yayınladığımız Dükkanı Açtık programımızı kaçırdıysanız ilgili kısmı izleyebilirsiniz.

“Şimşek” ve “Göndermek” Kelimeleri Aynı Cümlede!

Murat Yetkin’in Yetkin Report’ta yazmış olduğu bir haberde; yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelip yetkililer ve ilgililerle ile yaptığı görüşmeler ele alındı. Yabancı yatırımcının seçim sonrasındaki politikayı kestirebilmek için oluşturduğu soru maddelerin birinde “Mehmet Şimşek’i gönderir mi?” ifadesi, anında Mehmet Şimşek’in gitme ihtimalinin belirip belirmediğini akıllara getirdi ve bununla beraber “Mehmet Şimşek gidecek mi?” endişesi sosyal medyada yankılandı.

İlgili habere alıntı yapılmadan çeşitli sayfalarda “Murat Yetkin, piyasalarda Erdoğan’ın seçimden sonra Mehmet Şimşek‘i görevden alacağına dair söylentiler olduğunu aktardı.” cümlesiyle yer aldı.

Habere ulaşmak için: Yabancı Yatırımcıların Soruları

Enflasyon’un Lokomotifi Gıda

Türkiye’de gıda fiyatları, Eylül 2020’den bu yana aralıksız olarak artmaya devam ediyor. Dünyada ise bunun aksi yönde bir seyir var, FAO’nun açıkladığı verilere göre küresel gıda fiyat endeksi yıllık bazda 2022 yılının ilk çeyreğinden beri düşüş kaydediyor ve 2022’nin üçüncü çeyreğiyle beraber sıfırın altında değerlere ulaşıyor. TUİK’in açıkladığı verilere göre Gıda enflasyonu şubat ayında aylık yüzde 8,25 yıllık yüzde 71,2 arttı. Fiyatı en çok artan ürünlerin onundan dokuzu gıda ürünü.

Detaylı bilgi için: Ege Alparslan’ın Makalesi

Zorunlu Karşılıklarda Değişiklik

Piyasalarda sıkılaşma hamlesi bankalara geldi. TL Zorunlu Karşılıklarda değişikliğie giden TCMB, zorunlu karşılıkların bloklu hesaplarda durmasını sağlayacak bir düzeltmede bulundu. Bu nedenle TL yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılıkların %15 ila %25’i bloke edilecek.

Ocak 2024’te Türkiye’ye 910 Milyon Dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım Akışı

Ocakta 910 milyon dolarlık yabancı yatırım girişi Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 12 Mart 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye’ye 910 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti. Toplam UDY girişi içerisinde, yatırım sermayesi girişleriyle 399 milyon dolar, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 415 milyon dolar, borçlanma araçları vasıtasıyla 102 milyon dolar değerinde giriş kaydedildi. Yatırım tasfiyelerinin 6 milyon dolar değerinde aşağı yönde etkilemesiyle, toplam UDY girişi 910 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2002-2023 dönemi toplamında yüzde 59’luk pay sahibi olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri 2024’ün ilk ayında yüzde 27’lik bir pay aldı. Ocak 2024’te yüzde 44’lük payı ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öne çıktı. ABD’yi yüzde 17 ile Almanya ve yüzde 12 ile Birleşik Krallık (UK) izledi.

Piyasalar

BIST

Borsa İstanbul, 9000 seviyesinin altına indi. BIST geçtiğimiz günü %1,75 kayıpla kapadı. 9000 seviyesinin üstünde güne başlayan BIST, gün içinde yer yer bu seviyenin altında kalırken öğleden sonra tekrar 9000 seviyesinin üstüne çıktı. Bu seviyede tutunamayan Borsa Istanbul, günün en düşük seviyesi olan seviyede, 8910 seviyesinden günü kapadı.

Ons Altın

Enflsayon verilerinden etkilenmeyen altın Tüm zamanların en yüksek seviyesine çok yakın.

ABD

ABD’de Enflasyon, %3,2 Açıklandı Gözler ÜFE Verisine Döndü

Salı günü açıklanan enflasyon verileri beklenenden yukarıda geldi. Buna bağlı olarak da ABD Tahvil Faizleri artarken Tahvil fiyatları da düşüş yaşadı.

ABD 10 Yıllık Tahvil ihalesi de yine aynı gün içerisinden Türkiye saatiyle 20.00da gerçekleşti. Beklenenden az talep gelmesiyle beraber US10Y ABD 10 Yıllık tahvil faizleri yükselişine devam etti. Ve verilerden sonra %4.10 seviyesini aşan US10Y, İhaleden sonra da %4.15li seviyeleri de aşarak 4.20li seviyelere yaklaştı.

Bugün de Türkiye Saati İle 15.30da ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) açıklanacak. Yine aynı saatte ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Verileri de önümüze gelecek.

Sizler ile yine bu açıklanacak olan verileri canlı olarak değerlendirip yorumlayacağız.

NASDAQ, S&P & Dow Jones

NASDAQ günü -%0,68 kayıpla kapatırken, S&P yataya yakın sadece -%0,05 ekside kayıp yaşadı. Dow Jones ise aynı gün içinde %0,18 yükseldi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül