Dolar, TCMB’yi Bekliyor

0
107

5 Mart salı günü JPMorgan TCMB’den nisan ayında 500 baz puanlık faiz artışı beklediğini açıklamıştı. Hemen arkasından Morgan Stanley yıl sonu %42,4 enflasyon beklentisini %43,6 seviyesine revize etti ve kasım, aralık gibi beklenen faiz indirim beklentisini 2025’in ilk çeyreğine ötelediğini duyurdu. 11 Mart Pazartesi Deutsche Bank’tan mart ayında TCMB’den 500 baz puanlık faiz arttırmının “yüksek ihtimal” olduğu yorumu geldi.

Net Döviz Pozisyonunda Başladığımız Noktadayız

Swap hariç net döviz pozisyonunda, -63.9 Milyar dolarla Mehmet şimşeğin devir aldığı Haziran 2023’e geri döndük.

Ocak Ayı TUİK İşsizlik Verileri

  • Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,1 olarak gerçekleşti.
  • Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, bir önceki aya göre 85 bin kişi artarak 3 milyon 214 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan artarak %9,1 seviyesine ulaştı. Erkeklerde işsizlik oranı %7,7 iken kadınlarda %11,7 olarak açıklandı.
  • Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %49,0 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 160 bin kişi artarak 32 milyon 222 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,2 puan artarak %49,0 oldu. Erkeklerde istihdam oranı %66,0 iken kadınlarda %32,4 olarak açıklandı.
  • Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %53,9 olarak gerçekleşti. İşgücü 245 bin kişi artarak 35 milyon 436 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,5 iken kadınlarda %36,6 oldu.
  • Genç nüfusta (15-24 yaş) mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %16,6 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde %14,1, kadınlarda ise %21,1 olarak tahmin edildi.
  • Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 43,3 saat olarak açıklandı. Referans döneminde işbaşında olan istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0,4 saat azalarak 43,3 saat oldu.
  • Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %26,5 olarak açılandı. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %18,3 olarak tahmin edildi.

Biden’dan 7.3 Trilyon dolarlık bütçe açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, ikinci dört yıllık dönemi için politika yolunu çizdi ve seçim yılı bütçesi olan 7,3 trilyon dolarlık bir bütçeyi pazartesi günü açıkladı. Bütçe, konut, çocuk bakımı ve ücretli aile izni gibi yeni programları finanse edebilmek için şirketler ve yüksek gelirli kişiler üzerinde vergi artışını amaçlıyor.

Vergi Artışları: Biden, önümüzdeki on yılda bütçe açığını 3 trilyon dolar azaltmak için milyarderler ve şirketlere yönelik vergi artışı öneriyor. Bu, kurumlar vergisi oranının %21’den %28’e yükseltilmesi ve büyük şirketlere uygulanan asgari verginin arttırılması planlanıyor. Sağlık ve Sosyal Güvenlik: Borç ödeme kabiliyetini artırmayı amaçlamakta. Her iki program için de harcamalar artırılıyor.
Sınır Güvenliği: Önerilen bütçe, ek sınır devriye görevlileri ve gümrük memurlarının işe alınması da dahil olmak üzere sınır güvenliği için fon ayırıyor. Aynı zamanda göçmenlik birikimine ve teknolojideki gelişmelere de değinmektedir.
Aile Desteği: Biden’ın bütçesi çocuk vergisi kredisini genişletiyor, çalışan aileler için uygun fiyatlı çocuk bakımını garanti ediyor ve ev satın alanlar için ipotek yardım kredileri sunuyor. Ayrıca sağlık bakım maliyetlerini ve reçeteli ilaç masraflarını azaltmayı da hedefliyor. Beyaz Saray: 2024 yılında reel GSYİH’nın %1,7 oranında büyüyeceğini, tüketici fiyat enflasyonunun %2,9 ve işsizliğin %4 olacağı tahmininde bulundu.

Piyasalar

Kripto

Piyasalarda yükselen iştahla 72 bin doların üzerine çıkarak dolar bazlı ATH yaşayan Bitcoin’de, haftanın devamında alımların güçsüzleştiği bir senaryoda kar satışları görebilmemiz mümkün, yazının devamını okumak için tıklayın.

Gündemden Kısa Kısa

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayımlanan genelgeye göre, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri için enflasyon muhasebesi uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2025 olarak belirlendi.

Ülke genelinde kuralık etkisini arttırıyor, şubat ayı verilerine göre ülkenin çok büyük bir kısmı %55 ve üzeri kuraklıkla mücadele ediyor.



CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz