TCMB Tercihte Zorlanıyor Hetero Mu, Yoksa Orto Mu?

0
270

Dolar’da Hareketli Günler

Serbest piyasadaki kur hareketliliği Vadeli İşlem ve Opsiyon piyasasında işlem gören USD/TRY kontratlarında hareketliliğe sebep oldu.

Mart ayı vadeli USD/TRY kontratı %1.12 değer kazancı ile 32.8TL seviyesinden kapandı.

Aracı kurum dağılımlarına bakıldığında ise USD/TRY’de net alıcının Bank of America olduğu görüldü. Mart vadeli USD sözleşmede 920 milyon TL değerinde, Nisan vadeli sözleşmede 1.6 milyar TL, Mayıs vadeli sözleşmede 923 milyon TL değerinde, Haziran vadeli sözleşmede ise 473 milyon TL değerinde alış gerçekleştirdi. TCMB’ından açıklama yapıldı.

Ekonomi Takımı Dolar Kurunu Ne Kadar Tutabilir?

Hazine ve Maliye Bakanı yaptığı konuşmada TL’de reel olarak değer kaybı öngörmediklerini söyledi.

Bu açıklamanın ifade ettiği şey ise USD/TRY’nin enflasyondan daha az değer kazanacağı anlamına geliyor. Bu durumun gerçekleşmesi için yapılması gereken USD/TRY’nin kontrollü bir biçimde yükseltilmesi.

Ancak en büyük soru işareti ise kurun ne kadar süre boyunca kontrol edilebileceği.

Tunç Şatıroğlu Dükkanı Açtık programımızda TL’nin reel olarak değer kazanmasının Eylül ayına kadar bile dayanamayacağını söyledi.

Ahmet Kasım Han yıl sonuna kadar devam edebileceğini, Erhan Aslanoğlu’da aynı şekilde reel değerlenmenin yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyledi.

Serbest Piyasada Dolar Rallisi

5 Mart günü serbest piyasada USD/TRY’de %3’e yaklaşan yükseliş yaşandı. 4 Mart günü 31.69 TL’den kapatan Amerikan doları bugün 32.60 seviyesine kadar yükselirken kapanış 32.30’dan gerçekleşti.

Genel seçimler önceside yaşanan bu hareketlilik serbest USD/TRY’nin interbank USD/TRY ile arasında 1 TL’lik makas açılmasına neden oldu.

(Sarı çizgi:İnterbank USD/TRY. Kırmızı çizgi:Serbest Piyasa USD)

CDS’de Yerinde Durmuyor

Mart ayı başından beri Türkiye’nin 5 yıllık CDS primleri 290 Baz puan seviyesinden 320 Baz puan seviyesine kadar yükseldi.

Bu süreçten negatif etkilenen 10 yıllık Türk eurobondları %7.73 seviyesinden %8.04 seviyesine kadar yükseldi.

Swaplar Nisan Ayında Faiz Artışı Fiyatlıyor

Swap fiyatlamalarında Politika faizinin Nisan ayında 300 baz puan arttırılarak %48 seviyesine yükseltileceği fiyatlanıyor. Ayrıca JP Morgan enflasyon verisi sonrası yaptığı açıklamada Nisan ayında politika faizinin %50’ye yükseltileceğini beklediklerini söyledi ve enflasyon beklentisini %42.7’den %44.7’ye yükseltti.

Morgan Stanley ise 2024’de beklediği 2 faiz indirimi beklentisini iptal ederek ilk faiz indirimini 2025’in ilk çeyreğinde beklediğini söyledi.

Piyasalar

Borsa İstanbul’da Negatif Fiyatlamalar Derinleşiyor

Borsa İstanbul 100 endeksi 9400 puanın aşılamamasından sonra sert düşüşler ile 8860 seviyesine kadar geriledi. Hareketli ortalamalara bakıldığında 22 günlük ortalamanında altına sarkan endekste en yakın ortalama desteği olan 50 günlük ortalama ise 8646 puan seviyesinden geçiyor.

Dolar bazlı bakıldığında ise 5 Mart seansında 50 günlük(284.1USD) hareketli ortalamasını direnç olarak kullanan endekste en yakın hareketli ortalama desteği olan 120 günlük ortalama ise 277.6USD seviyesinde bulunuyor.

Genel olarak endekste 289USD ya da 9138 puanın aşağı yönlü kırılması ile yükseliş trendi bozulmuş gözüküyor.

Tahvil Getirileri Yükseliyor

Hafta başından itibaren TL cinsi tahviller satış yoğunluğu yaşıyor. 2 yıllık tahvil faizi %44.30 seviyesine yükselirken 10 yıllık %28.37 5 yıllık ise %32.42 seviyesine kadar yükseldi.

Son zamanlarda gerçekleşen bu yükselişler getiri eğrisinde yükselişe sebep oluyor.

Getirilerin yükselmesinin ise fiyat bakımından 10 yıllık tahvil taşıyan portföylere zararı 22 Şubat gününden beri %7 seviyesine yükseldi.

Yurtdışı Piyasalar

ABD piyasalarında hızlı yükselişler yerini satışa bıraktı.

S&P500 endeksi %1.37 düşüş ile 5060 puandan işlem görürken NASDAQ %2 seviyesinin üzerinde düşüş ile işlem görüyor. NASDAQ tarafında ise TSLA(TESLA) hisseleri %4.36 düşüş ile 179.92 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD 10 yıllıkları ise 7.7 baz puan düşüş ile %4.139 seviyesinden alıcılı işlem görüyor.

Avrupa piyasalarında İngiltere yatay pozitif %0.08 yükseliş ile kapanırken Almanya %0.10 düşüş Paris ise %0.3 düşüş ile kapandı.

Almanya 10 yıllıkları %2.32 seviyesinden alıcılı işlem görüyor. İngiltere 10 yıllıklarıda aynı şekilde %4.01 seviyesinden alıcılı işlem görüyor.

Asya tarafında ise Çin %0.7 yükselirken Japonya yatay Güney Kore %0.93 düşüş ile kapandı.

Japon 10 yıllıkları ise %0.7 seviyesinden alıcılı işlem görüyor.

Kripto

Bitcoin tüm zamanlar zirvesini yeniledi. Bunu ödül yarılanmasından önce ilk kez yapan Bitcoin’de zirvenin ardından satışlar geldi. Haberin detayları için tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz