AB Tarım Bakanları Toplanıyor

0
157

AB üyesi ülkelerin tarım bakanları, çiftçilerin taleplerini görüşmek üzere 28 Şubat 2024’te Brüksel’de bir araya geldi. Pazar gecesinden itibaren yüzlerce traktörle Brüksel merkezine gelen çiftçiler, havalimanına giden yolları kapattı. Polis, çiftçilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Çiftçiler, AB Konseyi’ne ait binaların olduğu bölgede saman balyalarını ve traktör lastiklerini ateşe verdi. Öğleden sonra yolları açan çiftçiler, AB yetkilileriyle görüşmek istedi.

Çiftçiler, yüksek maliyetler, düşük ürün fiyatları, AB dışı ucuz ithalat ve katı çevre kuralları konusunda harekete geçilmesini istiyor. Ayrıca, AB’nin Ukrayna ve Güney Amerika ülkeleriyle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarına da karşı çıkıyor. Yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, bugüne kadar ağırlıklı olarak çiftçilerden oy alan merkez partiler, oylarını çiftçilerin duygularına yanıt veren radikal sağ partilere kaptırmaktan korkuyor. Bu nedenle Avrupa’daki merkez partiler, çiftçilerin taleplerine olumlu yanıt vererek, aşırı sağ partilerin rüzgarını kesmeyi amaçlıyor.

Dilimize Değil Cebimize Bitter Kakao

  • Batı Afrika’da kakao üretimi düşüyor: Dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili’nde, Ekim 1’den Ocak 28’e kadar limanlara gönderilen kakao miktarı geçen yıla göre %36 azaldı. Dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Gana’da da gübre eksikliği ve siyah leke hastalığı nedeniyle kakao verimi düştü.
  • Harmattan rüzgarları ve El Nino tehdidi: Batı Afrika’da mevsimsel olarak esen Harmattan rüzgarları, kakao tarlalarını kurutuyor ve Fildişi Sahili’nin orta mahsulüne zarar veriyor. Ayrıca, bir El Nino hava olayının küresel kakao üretimini baltalayabileceği endişesi de var. Kakao fiyatları, 2016 yılında bir El Nino hava olayının küresel kakao üretimine zarar vermesi sonucu 12 yılın zirvesine çıkmıştı.
  • Kakao fiyatları rekor seviyelere ulaşıyor: NY kakao, 46 yılın en yüksek seviyesine, Londra kakao ise tarihi rekor seviyeye yükseldi. Kakao fiyatlarındaki bu sert yükseliş, mevcut kakao üretiminin küresel arz açığını kapatamayacağı kaygısını artırıyor. Ayrıca, Fildişi Sahili kakao düzenleyicisi, 2024/25 sezonu için ileri satışları durdurduğunu açıkladı. Bu da bölgenin kakao arzındaki belirsizliği artırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz