fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiGri Listenin Rasyonel Borsası

Gri Listenin Rasyonel Borsası

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – “FATF”), 1989 yılında suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından kurulan bir organizasyondur.

Türkiye 1991 yılında FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştur. Bu kapsamda, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak veya yaptırmak amacıyla 1997 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kurulmuştur.

FATF Genel Kurulu, 21 Ekim 2021 tarihinde; içerisinde Pakistan, Suriye ve Güney Sudan’ın da bulunduğu gri listeye Türkiye’yi de alma kararı vermiştir. Gri listeye alınan ülkelerin; dış yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğradığı yaygın kabul gören bir görüştür.

FATF, Paris’te, 21-23 Şubat’ta gerçekleştirilen Genel Kurul’da alınan kararları açıkladı.
Açıklamada, Ekim 2021’de Türkiye’nin Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı (AML/CFT) sisteminin etkinliğini güçlendirmek için FATF ile çalışma konusunda üst düzey siyasi taahhütte bulunduğu hatırlatıldı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin kurumun kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığı sonucuna vardığını bildirdi.

Bakan Şimşek, gelişmeyi şu şekilde değerlendirdi;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılının temmuz ayında yayımladığı genelgede FATF tavsiyelerinin dikkate alınarak, “Türkiye’de Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede ve Müsadere Uygulamalarında Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2021-2025)”nin hazırlandığını duyurmuştu.

Bugün gelinen nokta 2021 yılından bu yana yapılan çalışmaların bir sonucu.

Esasında sermaye akışının önündeki engel “Gri Liste” değil swap hattının kapalı olmasıdır ve bu konuda yaşanacak olumlu gelişmeler Türkiye için yeni bir hikayenin başlangıcı olacaktır.

Rasyonellik yerine işin ucunu düşünmeden kolayına kaçarsak, Alphan Manas ne olacağını söylemiş;

PİYASALAR

Bu hafta hem Türkiye hem ABD açısından veri yoğun bir hafta olarak öne çıkıyor.

Hafta içinde ABD ve Türkiye GSYİH, Türkiye Dış Ticaret Dengesi, İTO enflasyon verileri, FED’in dikkatle takip ettiği öncü enflasyon göstergesi Çekirdek PCE, ABD İmalat verileri ve Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.

BİST 100, 9.400 direncini aşabilecek mi?

BİST 100, 9.400 seviyesini direnç olarak korumaya devam ediyor. Hafta içinde bu seviyenin üstüne çıkan ancak kalıcı olamayan Bist 100 endeksinde 9400 üzerinde kapanışlar alınması trendin devamı için önemli olacaktır.

Bist 100’ün genel seyrini Piyasada Olan Piyasada Kalır ekibimiz sizler için değerlendirdi;

Ayrıca geçtiğimiz hafta borsada işlem gören şirketlerden güncel gelişmeler ve kap haberleri için “Borsadan KAP da Gel” 7. bölümü ile sizlerle;

Tahvil

Türkiye 2 yıllık tahvilleri %43.65 seviyesinden işlem görürken 10 yıllık tahviller %26.71 seviyesinde konumlanıyor.

ABD 10 yıllıkları %4.30 seviyesinin üstüne yükselse de kapanışı %4.25’den yaptı. Fed’in faiz indirim beklentilerinde gevşemeler getiri oranının yukarı yönlü hareketlerine yol açmaya devam edebilir.

Altın

Altın fiyatları, Kasım 2023 tarihinden bu yana dar bir bantta hareket etmeye devam ediyor. Ons Altın yaklaşık üç aylık süreçte 1.970 dolar ile 2.070 dolar arasında sıkışıp kaldı. Altının bu dar banttaki seyrinin detaylı değerlendirmesi ‘Altına ABD Verileri “Dur” Dedi’ yazımızda.

Kripto

14 Şubat tarihinde 50.000 bin dolar seviyesinin üzerine çıkan Bitcoin, 52.250 seviyesinde önemli bir dirençle karşılaştı. Kar satışları ve azalan ETF talepleri ile bir düzeltme hareketi görülebilir. Daha detaylı bilgiler “Bitcoin Alımlarında Gerileme” yazımızda ve teknik değerlendirmeler videomuzda;

Gündemden Kısa Kısa

Halkbank Davasında Duruşma 28 Şubat’ta.

Kamuoyunda Rıza Sarraf davası olarak da bilinen davada sanık olan Halkbank‘ın New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesindeki temyiz duruşması 11 Aralık 2023’te yapılacaktı, ama Mahkeme Baş Yargıcı Debra Ann Livingston, savcılığın talebi üzerine duruşmayı 28 Şubat 2024 tarihine erteledi.

Bu hafta Çarşamba günü yapılacak duruşmadan çıkabilecek herhangi bir olumlu sonuç hem piyasalara hem de Türkiye-ABD ilişkilerine yeni bir soluk getirebilir.

Öte yandan Ocak ayında bir diğer dava olan Owens davasında, dava dosyası düşmüş ve Halkbank hisseleri ciddi prim yapmıştı.

Milli Muharip Uçak(KAAN)

Geçtiğimiz hafta 21 Şubat sabahı Türk savunma sanayiinin en büyük projelerinden olan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilen KAAN savaş uçağı, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Bu uçuşla birlikte Türkiye dünyada 5.Nesil Savaş Uçağı üreten sınırlı sayıda ülke arasına girerken MMU’nun envantere 2028-2030 tarihlerinde katılması bekleniyor. Ayrıca Türkiye’nin KAAN ile ciddi bir ihracat pazarı yakalayabileceği düşünülüyor.

Kira Artış Sınırı

2022 yılında kiralarda fahiş kira artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM’de yüzde 25 sınırı getirilmiş, sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam edince 1 yıl daha uzatılmıştı. Eğer bir değişiklik olmazsa söz konusu artış sınırı bu yıl Temmuz itibarıyla sona erecek.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Tunç; Arabuluculuk sistemiyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına çözüm arandığını belirterek bu tartışmaları sona erdiren bir uygulama başlattık. 1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak dedi.

Milei ve Trump

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ABD’nin Maryland eyaletinde Amerikan Muhafazakar Birliğinin geleneksel Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nda (CPAC 2024) yaptığı konuşmada neoklasik ekonomik modelin kalkınmayı engellediğini kaydederek, “Neoklasik teori yok olsun vurgusunda bulundu.

Kürtaj gündeminin Marksist ideoloji tarafından ortaya çıkarıldığını savunan Milei, aynı zamanda iklim değişikliğinin de bu ideolojiyi savunanlar tarafından gündeme getirildiğini söyledi. Milei, bu çerçevede küresel ısınma için insanların suçlandığını belirterek, küresel ısınmanın daha önce 4 kez gerçekleştiğini ve insanlarla alakası olmadığını kaydetti.

Küresel ısınma konusundaki aykırı görüşleri ile bilinen Donald Trump’ın tekrar başkan olması durumunda dünyayı nasıl bir geleceğin beklediği konusunda akıllardaki soru işaretlerine bir yenisini daha ekledi.

Prens Selman ve Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Veliaht Prensi M. Bin Selman “Vizyon 2030” hedefleri doğrultusunda hamlelerine devam ediyor. Arabistan tarihinde ilk kez bir güzellik yarışması için temsilci gönderdi. Veliaht Prens Selman, “bundan sonra Suudi Arabistanlı kadınların giyeceği kıyafete, sadece Suudi Arabistanlı kadınlar karar verebilir” diyerek hem ülkesinin hem de Ortadoğu coğrafyasının çok ciddi bir değişimin arefesinde olduğu izlenimi vermeye devam etti.

NVIDIA

Geçtiğimiz hafta 2023 yılı son çeyreğin bilançosunu paylaşan şirket, bir kez daha beklentilerin üzerine çıktı. Yapay zeka dalgasını arkasına alan NVIDIA, 2024 yılına hızlı başladı. Güçlü bir çeyrek daha geçirerek beklentileri aşan donanım devinin net karı, bir önceki yıla göre yüzde 769 artarak 12,3 milyar dolara ulaştı.

Şirketin bir çeyrekte 24 milyar dolar gelir elde edecek konuma yükseldiği düşünüldüğünde, piyasaların bu tepkisi aslında hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü NVIDIA bugün artık dünyanın en çok gelir elde eden bir kaç şirketinden birine dönüşmüş durumda.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.