Demir Fiyatlarında Sert Düşüş

0
209

Yılbaşına hızlı bir yükselişle giriş yapan demir cevheri fiyatları düşüş trendini sürdürüyor. 2024’ün başında 136.4 dolardan işlem gören demir cevheri gün itibariyle 127.92 seviyesinden işlem görmekte. Brezilya ile Avustralya’dan gelen arzın artması, Çin yeni yılı dolayısıyla Çin’in çelik talebindeki yavaşlama kaynaklı demir fiyatları yılbaşından bu yana negatif performans gösterdi.

20 Şubat’ta Hindalco, Vedanta, NMDC ve Tata Steel’in de aralarında bulunduğu metal hisseleri, demir cevheri fiyatlarındaki düşüşe ilişkin endişeler nedeniyle düşük işlem gördü.
Demir cevheri fiyatları Singapur vadeli işlemlerde üç ayın en düşük seviyesine geriledi; bu durum, Ay Yeni Yılı tatili sonrasında Çin’de çelik talebinde güçlü bir toparlanma yaşanıp yaşanmayacağı yönünde endişeler var.
Çin bankalarının emlak sektörünü desteklemek için ipotek referans oranlarını düşürmesine rağmen demir cevheri vadeli işlemleri hâlâ %5’in üzerinde düşüş gösterdi. Çin’deki emlak krizi, teşvik çabalarına rağmen çelik talebini ve GSYİH büyümesini etkileyen en önemli faktör oldu.
Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, Çin emlak sektöründeki olumsuz rüzgarların ılımlı bir hızda da olsa devam edeceğini belirtti.
BHP Group Ltd., 2024 yılında ‘genel olarak dengeli’ bir demir cevheri piyasası öngördü ancak Çin’in çelik endüstrisine yönelik regülatif eylemleri de dahil olmak üzere belirsizliklerin altını çizdi.
Hindistan’ın en büyük demir cevheri üreticisi NMDC, net kar ve üretim hacimlerinde önemli bir artış kaydetmesine rağmen hisselerinde %4 oranında düşüş yaşadı.
Hindalco, Vedanta, Tata Steel ve Hindustan Copper da metal sektöründeki genel zayıflığa tepki olarak düşüşler yaşandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz