fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelEnflasyon Muhasebesi ve Borsa...

Enflasyon Muhasebesi ve Borsa -1-

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR ?

Yüksek enflasyonun süreklilik arz ettiği zamanlarda, fiyatların hızla artması makro ve yapısal sorunlara neden olabilir. Fiyatlardaki bu yükselişler mali tabloların doğruluğunu kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle, finansal ve mali verilerde enflasyon muhasebesi gibi düzeltmeler kaçınılmaz hale gelir.

Enflasyon muhasebesi, şirket bilançolarına uygulanır ve bu işlemler Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS29) “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” maddesi altında belirtilen standartlara göre gerçekleştirilir. Bilançolarda bulunan parasal olmayan varlıklar (örneğin, stoklar, makine ve demirbaşlar), enflasyon oranı üzerinden hesaplanan ve belirtilen katsayıya göre düzeltilir. Enflasyon muhasebesi uygulaması, finansal, vergisel ve muhasebe süreçlerinde fiyat artışlarından kaynaklanan etkileri en aza indirmeyi amaçlar. Bu düzeltmenin temel hedefi, şirketlerin mali tablolarında meydana gelen bozulmayı düzeltmektir.

TÜRKİYE’DE ENFLASYON MUHASEBESİ

Türkiye’de enflasyon muhasebesi en son 2003 ve 2004 yıllarında uygulandı. Ancak 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, yeniden kanuni olarak yapılması gerekmektedir. Bu zorunluluk Vergi Usul Kanunu’na göre gelmektedir. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), cari yıl içinde %10’u aşarsa veya son üç yıl içinde toplamda %100’ü aşarsa, enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir.

Aslında enflasyon düzeltmesi gerekliliği ilk kez 2021 yılında ortaya çıkmıştır, ancak bu gereklilik kanunen 2023 yılına ertelenmiştir. Dolayısıyla, 2023 bilançoları gelir vergisi mükellefleri için mart ayında, kurumlar vergisi mükellefleri için ise nisan ayında düzeltilmelidir. Düzeltmede 31 Aralık 2023 tarihli bilançolar dikkate alınacaktır.

HANGİ ŞİRKETLER ETKİLENECEK, BORSAYA AÇIK ŞİRKETLERE ETKİSİ

Enflasyon muhasebesi, şahıs işletmeleri ve serbest meslek sahipleri (örneğin doktorlar, mali müşavirler, avukatlar vb.) için uygulanmamaktadır. Yalnızca bilanço esasına göre defter tutan işletmelere ve Tüzel kişiliğe haiz şirketler tarafından uygulanacaktır.

Ancak burada bir kaç istisna mevcut. Örneğin muhasebe işlemleri yabancı para birimiyle kaydedilen şirketlere enflasyon muhasebesi uygulanmaz. Eğer şirketinizin muhasebe kayıtları Türk Lirası dışında, dolar, euro gibi para birimleriyle tutuluyorsa, enflasyon muhasebesi uygulanmayacaktır. Bu nedenle, borsada işlem gören Türk Hava Yolları (THY), Pegasus, TAV Havalimanları gibi şirketler enflasyon düzeltmesi yapmayacaklardır.

NELERE DİKKAT ETMELİ ?

Öz sermayesi güçlü olan, duran varlıklara ve stoklara sahip işletmeler bu işlemden kar sağlayabilirler. Çünkü öz sermaye tarafı artacak ve bilançonun aktif tarafı büyürken pasif tarafı aynı kalacaktır. Bu durumda, özellikle öz sermayesi büyük olan ve güçlü firmalar daha fazla gider yazacaklardır. Örneğin, ellerindeki sabit kıymetlerin değerleri arttığı için amortisman giderleri yükselecektir. Borçla büyüyen şirketler içinse durum tam tersi olacaktır.

Ayrıca enflasyon muhasebesi öncesinde düşük fiyat/kazanç (F/K) oranına sahip olan şirketler, enflasyon düzeltmesi sonrasında kârındaki düşüş nedeniyle F/K oranında bir yükseliş görebilirler. Dolayısıyla, enflasyon muhasebesi öncesinde ucuz olan şirketler, enflasyon düzeltmesi sonrasında pahalı görünebilirler.

Enflasyon muhasebesinin şirketlerin mali yapıları üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir. Ancak yatırım kararı verirken, şirket ve sektör dinamiklerinin dikkate alınması önemlidir. Özellikle, enflasyon muhasebesi kapsamında parasal varlık, borçluluk, parasal olmayan varlıklar, stok devir hızı gibi kriterlerin tek başına veya birkaçı bir arada değerlendirilerek şirketlerin etkileneceği sonucuna varmak doğru olmayabilir.

2024 yılında enflasyon muhasebesi açısından değerlendirildiğinde, sektörel olarak bakarsak borçsuz ve gayrimenkul sahibi büyük marka holdinglerin, birkaç gyo şirketinin ve stok devir hızı yüksekliği açısından enerji sektörünün öne çıktığını söyleyebiliriz.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Read Now

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasına Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!