fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiTarihi PPK Toplantısında Karar...

Tarihi PPK Toplantısında Karar Ne Olacak?

TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK) 25 Ocak Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede sıkılaşma politikalarında kararlılığını göstermesi açısından tarihi öneme sahip görülüyor.

Türkiye, enflasyonla mücadelede yeniden rasyonelleşmeye geçtiğini, Mehmet Şimşek‘in Hazine ve Maliye Bakanlığına, Hafize Gaye Erkan‘ın TCMB Başkanlığına getirilmesiyle gösterdi. Faiz artırımlarına yavaş başlayıp ardından hızlanmak, pozitif gibi algılandı.

TCMB Başkanı Erkan’ın yerel seçimler öncesi faiz artırımlarını nihayetlendireceğini açıklamasını dikkate alırsak perşembe günü açıklanacak faiz kararı, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede sıkılaşma politikalarında kararlılığını göstermesi açısından tarihi öneme sahip. Bu nedenle PPK toplantısında iplerin tekrar ele alınması gerekiyor. Erken bir gevşeme, Türkiye’de enflasyonla mücadeleyi çok zorlaştıracak.

PPK, geçen yılın son toplantısında politika faizini 250 baz puan artırıp, yüzde 42,5’e yükseltmişti.

Hafize Gaye Erkan göreve geldikten sonraki faiz artırımları tablosu.

Bu arada, TCMB Başkanı Erkan’ın toplantıya nereden katılacağı merak konusu oldu. Erkan, hafta içi çıkan haberlerle ilgili, “İddialar gerçek dışı” açıklamasında bulunmuştu. Açıklamasındaki “ABD’de ekonomi ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiğimiz ve son derece verimli geçen görüşmeler sırasında” ifadesiyle Erkan, “Para bulmak, TCMB Başkanı’nın görevi mi?” ekseninde, yine eleştiri konusu olmuştu.

Biz de blackswan ekibi olarak, konuyla ilgili biraz esprili bir anket düzenledik:

Para bulmanın yolu, kalıcı enflasyon düşüşü için gereğinin yapılacağını söylemek

Artunç Kocabalkan‘ın, Ahmet Akarlı ve Balı Fırat Ekin‘i konuk aldığı “Türk Lirası Değer Kazanmalı!” başlıklı yayında, proje ve kapitülasyonların, para bulma yolu olarak görülmemesi gerekliliği vurgulandı. Paranın, kalıcı enflasyon düşüşü için gereğinin yapılacağını açıklayarak bulunabileceği ifade edildi.

Faiz artırımının da gelirler politikası ve maliye politikasıyla desteklenmedikten sonra hiçbir anlamı bulunmadığı dile getirildi.

PPK’nın faiz kararı, 25 Ocak Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

Piyasaların ve bu hafta yatırımcıların takip edeceği önemli veri tarihleri ise şöyle:

23 Ocak Salı: BoJ Faiz Oranı Kararı
24 Ocak Çarşamba: BoC Faiz Oranı Kararı
25 Ocak Perşembe: TCMB PPK – ECB Faiz Oranı Kararı – ABD işsizlik Haklarından yararlanma Başvuruları
26 Ocak Cuma: Japonya TÜFE

FED İçin Sessiz Dönem

FED 31 Ocak günü yapacağı FOMC toplantısı ve faiz kararı öncesi “sessiz dönem” olarak adlandırılan ve bu dönem içerisinde para politikası ile alakalı açıklamalar ve başkan konuşmalarının yapılmayacağı döneme girdi.

Aynı şekilde TCMB’de yaptığı açıklama ile PPK öncesi 7 gün boyunca sessiz döneme girildiğini ve bu süre içerisinde para politikası hakkında herhangi bir dış iletişim yapılmayacağını açıklamıştı. Ancak bu dönem içerisinde olmamıza rağmen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın hala Amerika Birleşik Devletlerinde yatırımcı görüşmelerine devam ediyor olması Merkez Bankası açıklamaları ile çelişiyor.

Ortadoğuda Neler Oluyor?

ABD’nin Irak’taki üssü, İran destekli örgütlerin saldırısına uğradı. Füzelerin bir bölümü Patriot savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi, ancak bir kısmı üsse isabet etti. Daha önce Ayn el-Esad üssü, SİHA’larla saldırıya uğramıştı, ancak bu kez balistik füzelerle doğrudan hedef alındı.

Rus Hava Kuvvetleri, Golan Tepeleri’ni ikiye ayıran “Bravo Hattı” boyunca hava devriyelerine başlamayı planlıyor. Bu durum, Rusya’nın etkin bir şekilde müdahil olmasıyla birlikte, İsrail’in Suriye’deki hedeflere yönelik saldırılarına kısıtlama getirebilir.

NATO

NATO, önümüzdeki hafta son yılların en geniş kapsamlı askeri tatbikatını başlatıyor. Soğuk Savaş sonrasında gerçekleşecek en büyük tatbikata, 90 bin personel aktif olarak katılacak. Aylar sürecek olan bu tatbikata, İsveç de dahil olacak.

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, “Rusya’nın 10 yıl içinde NATO ülkelerine yönelik bir saldırı olasılığı var. Uzmanlarımız, bu durumu 5 ila 8 yıl içinde bekliyor. Avrupa, 30 yıldır karşılaşılmamış bir askeri tehdit ile karşı karşıya.” şeklinde ifade etti.

Yapay Zeka Dublaj Teknolojisi


Sosyal medya kullanıcısı “Aaron Slodov”, X hesabında, Milei’nin konuşmasının yapay zeka teknolojisiyle kendi sesine benzeyen versiyonunu İngilizce olarak düzenlenmiş halini paylaştı. HeyGen’in yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulan videoda, Başkan Milei’nin orijinal sesine benzer bir ton ve aksanla İngilizce konuşması yer almaktadır.

BSfinans ekibi, benzer teknolojiyi 2023 Aralık ayında “In 2024, Gold? Bitcoin?” yayını için kullandı. İngilizce orijinal halinden yapay zeka araçlarını kullanarak Türkçe dublaj versiyonunu hazırladı.

Piyasalar

BiST
BIST 100 endeksi, haftanın en düşük seviyesi olan 7.937,06 puana ve en yüksek seviyesi olan 8.116,90 puana ulaştıktan sonra, önceki haftanın kapanışına kıyasla %0,13 oranında bir artışla 7.996,70 puan seviyesinden haftayı kapattı.

Sadece Borsa kanalımızda Kürşad Bucak’tan BİST100, XBANK, holding endeksleri ve SASA hissesinde önemli teknik seviyeleri öğrendiğimiz ve paylaştığımız videomuzu izleyebilirsiniz.

ASYA
Asya piyasalarında, karışık seyir hakim. Çin Shanghai endeksi yüzde 0,47’lik azalışla 2.832,28, puanla haftayı kapatırken, Japon Nikkei endeksi yüzde 1,40’lık yükselişle 35.963,27, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1,34 artarak 2.472,74, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,54’lük azalışla 15.308,69 puanla haftayı tamamladı.


ABD
ABD borsaları ,haftayı pozitif olarak tamamladı. Dow Jones endeksi, önceki güne göre yüzde 1,05’lik bir yükselişle 37.863,80, S&P 500 endeksi yüzde 1,23’lik bir artışla 4.839,81, Nasdaq endeksi yüzde 1,70’lik bir artışla 15.310,97 puana ulaştı.


AVRUPA
Avrupa’daki piyasalar, haftayı negatif kapattı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,40’lık düşüşle 7.371,64, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,09’luk düşüşle 16.555,13 puandan kapanış yaptı. İngiltere’de de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04 yükselişle 7.461,93 puanla haftayı tamamladı.

Kripto

Kripto alanında dikkat çeken bir olay, SEC’in Binance’e karşı açtığı hukuki süreç olacak. Duruşma, ilk olarak 19 Ocak’ta planlanmıştı ancak kötü hava koşulları nedeniyle Pazartesi gününe ertelendi.

22 Ocak Pazartesi günü gerçekleşecek duruşmada, davanın düşürülmesi talep edilecek. Unutulmaması önemli bir detay olarak, SEC; Binance, eski CEO Changpeng Zhao ve Binance.US’e karşı, kara para aklama konusundaki denetim eksikliği, yatırımcıların kasıtlı olarak yanıltılması ve hacim manipülasyonu suçlamalarıyla dava açmıştı.

Bitcoin ETF’nin ardından piyasa yönlendirmekte zorlanırken, Bitcoin 41.000 dolar seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Şu anda Bitcoin’in baskınlığı %49,70 ve toplam kripto piyasası büyüklüğü 1,64 trilyon dolar civarında bulunuyor.

Sadece Kripto kanalımızda konuğumuz Kürşad Bucak altcoinlerin ralli başlangıcında olabileceğine dair önemli teknik seviyeleri bizlerle paylaştı.

Tahvil

ABD tahvilleri Mart ayı için fiyatlanan faiz indirim beklentilerinde azalma kaynaklı satıcılı bir seyir ile işlem görmeye devam ediyor. Mart ayında FED’in 25 baz puanlık faiz indirim beklentisi %46.2 seviyesine kadar geri çekildi. Mayıs ayı için ise %50.9 ihtimal ile 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlanıyor. ABD 10 yıllıkları ise %4.129 seviyesinden işlem görerek %4.10 seviyesi üstünde kalmaya devam ediyor.

Türkiye tahvillerinde ise perşembe günü açıklanacak 1 haftalık repo faiz oranı(politika faizi) kararı öncesi 2 yıllıklar %42.36 seviyesinden işlem görürken 10 yıllık tahvil %27.33 seviyesinden işlem görüyor. Piyasadaki beklenti ve fiyatlamalara göre bu hafta Perşembe günü açıklanacak son faiz kararı 250BPS olacak ve faiz artış döngüsünün sona ermesi bekleniyor. Türkiye 10 yıllık eurobondları ABD tahvillerindeki getiri yükselişlerinden kaynaklı negatif etkilenirken %8.21 seviyesinden işlem görüyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

More from Author

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

Read Now

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.