fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelDünyada Siyaset, Fakirlik Bitsin...

Dünyada Siyaset, Fakirlik Bitsin İstemiyor Olabilir Mi?

Dünya genelinde ücretlerin, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığı gerçeği her geçen gün daha da belirginleşiyor. Dünya üzerinde siyaset, fakirlik üzerinden mi yürütülüyor?

Yılın ilk kabine toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklilerine ek yüzde 5 puan zam yapıldığını açıkladı. Erdoğan, “Emekliler arasındaki aylık farklarından kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmak amacıyla SSK ve Bağkur emeklilerine yönelik yüzde 42,6’lık bir zam uygulandığını” ifade etti. Ayrıca, en düşük emekli aylığı da 10 bin liraya çıkarıldı. Erdoğan, memur, SSK ve Bağkur emeklileri arasında herhangi bir ayrım olmadan, tüm emeklilerin yıllık maaş artış oranlarının önümüzdeki Temmuz ayında eşitleneceğini belirtti. Alınan kararların enflasyon karşısında ne kadar dayanabileceği vatandaşların merak konusu oldu.

Bütçe açığı verisi PPK kararını etkileyecek mi?

2023 yılında merkezi bütçe açığı 1,375 milyar TL iken, faiz dışı açık ise 700 milyar TL olarak açıklandı. Uzmanlara göre, açıklanan bütçe açığı verisi ve Ocak ayındaki fiyatlandırma davranışındaki bozukluklar, 25 Ocak’ta gerçekleşecek PPK toplantısında alınacak kararı etkileyebilir. ve ayrıca TCMB, şahin bir yaklaşım sergilemez ise döviz kısmında baskılar artabilir.

Yolsuzlukla mücadelede neredeyiz?

İzmir’in Çeşme ilçesinde, rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama suçlarına dair yapılan operasyonda 4’ü gümrük memuru olan 6 kişi tutuklandı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 1 milyar 142 milyon 510 bin dolar, 18 milyon euro ve 6 milyon 950 bin Danimarka kronunun, usulsüz yollarla sahte belgelerle ülkeye sokulduğu tespit edilerek sisteme eklenmiş. Yapılan operasyon, 11 Ocak günü sabah saatlerinde gerçekleşmiş olup, 2 şüpheli nakit beyannamesi doldurmakla suçlanarak gözaltına alındı. Operasyon kapsamında toplamda 6 şüpheli, içlerinde 4 Gümrük Muhafaza Müdürlüğü memurunun da bulunduğu kişiler tutuklandı. Adli mercilere sevk edilen şüphelilerin tamamı, 15 Ocak’ta tutuklandı.

AB Kara Para Aklamayı Önleme Kılavuzuna Kripto Paraları da Ekledi

AB merkezli kripto firmaları artık “mali suçlarla mücadele” konusunda bankacılık gözlemcisinin rehberliğine tabi.

Avrupa Birliği’nin Kara Para Aklamayı Önleme (AML) ve Terörün Finansmanıyla Mücadele (CTF) yönergeleri, bölgenin bankacılık gözlemcisinin aldığı bir kararın ardından Avrupalı kripto şirketlerini kapsayacak şekilde genişletildi.

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) 16 Ocak’ta değiştirilen kuralların, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (CASP’ler) “müşterileri, ürünleri, dağıtım kanalları ve coğrafi konumları” nedeniyle mali suçlara maruz kalma risklerini belirlemelerine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Karpowership büyümeye hazırlanıyor

Türk enerji santrali üreticisi Karpowership, Afrika’da genişlemeyi ve önümüzdeki beş yıl içinde enerji kapasitesini neredeyse iki katına çıkarmayı planlıyor.

Karpowership’in şu anda 6.000 megavat kurulu kapasiteye sahip 36 gemisi bulunuyor ve aktif bir inşaat süreci devam ediyor. Harezi, şirketin üç ila beş yıl içinde 50 gemi ile 10.000 megavat kapasiteye ulaşmayı planladığını belirtti. Ayrıca, şirketin güneş enerjisi yatırımlarını artırdığını ekledi.

Karpowership’in ticari işler müdürü Zeynep Harezi tarafından yapılan açıklamalara göre, şirketin şu anda sekiz Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyor ve aralarında Kenya, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Angola’nın da bulunduğu 15 ülkede daha şirket, varlığını artırmayı planlıyor.

Altın ve Petrol

Altının ons fiyatı, altının ons fiyatı saat 00:00’da 1.26% azalışla 2029.17 dolar seviyesine ulaştı.

Brent Petrol ise saat 00:00’da 1.04% düşüşle 77.83 dolar seviyesine ulaştı.

Piyasalar

BIST

BİST 100 endeksi, günü yüzde 0.15 düşüşle, 8,032.17 puandan kapattı.

Gün içerisinde en düşük 7,994.96, en yüksek 8,090.14 puanı gören BİST 100 endeksi, dünkü kapanışının (11.85) puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 266.84$ seviyesinde bulunuyor.

BIST100 / USD

Şişecam`dan Bir Dev Yatırım Daha

Mersin Soda Külü tesisinde 175 bin ton/yıl ağır soda külü kapasite artışı yatırımının gerçekleştirmesine karar verildi. Yatırım bedeli yaklaşık 125,3 milyon dolar olarak öngörülüyor.

Avrupakent Gayrimenkulden Yeni Alım!

Çağdaş Bodrum İnşaat mülkiyetinde bulunan Swissôtel Resort Bodrum Beach, şirketin mevcut yatırım stratejisi kapsamında 580.000.000 TL bedel üzerinden satın alınacak.

Atakey Patates`ten Kapasite Artışı

Afyonkarahisar’daki fabrikada ürün portföyünü ve kapasitesini genişletmek amacıyla kaplamalı ürünlerin üretileceği yeni bir üretim hattı için yatırım teşviki tesis edildi. Söz konusu yatırım, toplam yıllık üretim kapasitesi 10.000 ton, fonlama tutarı %50 özkaynak %50 kredi kullanımı olacak şekilde planlandı.

Irak`ta Kaleseramik Rüzgarı

Irak’ta kurulu Al-Sadaf Porselen’in pay sahipleri ile imzalanan sözleşme kapsamında pay devir işlemleri tamamlanmış olup, Al-Sadaf’ın sermayesine %49 oranında iştirak edildi.

Aydem Yenilenebilir Enerji Ceo`su Açıkladı

Aydem Enerji CEO’su İdris Küpeli: Geçen yıl tamamladığımız santraller ile toplam kurulu gücümüz 1200 Mw’a ulaştı. 500 Mw’lık depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarımızı 2 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Geçen yıl Türkiye’nin en büyük hibrit GES’ini tamamladık. Hibrit GES’leri yapmaya devam edeceğiz. Amacımız kapasiteyi 2027 yılına kadar 2000 Mw’a çıkarmak.

Yenilenebilir enerji tarafındaki tek kredimiz Eurobond kredisi. 2 yıl önce bu yolla 750 milyon dolarlık bir finansman sağladık. Yaklaşık 550 milyon dolar tutarında borçluluk oranımız var. Bu da bir yenilenebilir enerji şirketi için çok sağlıklı bir borçluluk oranına tekabül ediyor.

ASYA

Asya piyasaları, Çin Shanghai endeksi haricinde günü düşüşle kapattı. Çin Shanghai endeksi yüzde 0,27’lik artışla 2.893,99, puanla günü kapatırken, Japon Nikkei endeksi yüzde 0,79’luk düşüşle 35.619,18, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1,12 düşerek 2.497,59, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,16’lık azalışla 15.865,92 puanla günü tamamladı.

ABD

ABD borsaları günü negatif olarak tamamladı. Dow Jones endeksi, önceki güne göre yüzde 0,80’lik bir düşüşle 37.293,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,52’lik bir düşüşle 4.759,06, Nasdaq endeksi yüzde 0,33’lük bir azalışla 14.915,75 puana ulaştı.

AVRUPA

Avrupa’daki piyasalar, günü negatif kapattı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,18’lik düşüşle 7.398,00, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,30’luk düşüşle 16.571,68 puandan kapanış yaptı. İngiltere’de de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 azalışla 7.558,34 puana geriledi.

TAHVİL

ABD tahvillerinde sert yükselişler gördük. 10 yıllık tahviller 11 baz puan yükselerek %4.05 seviyesine kadar yükselirken 30 yıllık tahvil ise 12.9 baz puan yükseliş ile %4.306 seviyesine geldi. Bu yükselişler başta ALTIN ve GÜMÜŞ olmak üzere hem hisse senedi piyasalarına hem de emtia tarafında sert satışlara sebep oldu.

Türk lirası cinsi tahvillerde 2 yıllık tahviller 53 baz puan yükselerek %41.71 seviyesine geldi. 10 yıllıklar ise 7 baz puan yükseliş ile %27.14 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye 10 yıllık eurobondları ise ABD tahvillerinde yükselen getirilerden kaynaklı satıcılı işlem gördü 10 yıllık Türkiye eurobondları %8.10 seviyesinden işlem görmekte.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Kriptolar ABD verilerini bekliyor

Kripto paralar özelinde ki verilerde majör bir değişiklik yok. Piyasa, yarın...

Fonların yeni gözdesi Türkiye

"Türkiye'ye dolar yağıyor" Piyasada, Türk Lirası talebi gün geçtikçe artıyor. Yabancı fonların...

Asya Kömür Tüketimi Zirvelerde

Vietnam ve diğer Asya ülkeleri fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmaya...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can...

Read Now

Kriptolar ABD verilerini bekliyor

Kripto paralar özelinde ki verilerde majör bir değişiklik yok. Piyasa, yarın ve çarşamba günü açıklanacak ÜFE ve TÜFE verilerini bekliyor. Fed Başkanı Powell'ın konuşması sonrası, yarın, volatilite görmemiz kuvvetle muhtemel. Veriler, stagflasyon riskinin olup olmadığına dair ipucu önemi taşıyor. Haber akışı negatif SEC, Ripple ile devam eden yasal...

Fonların yeni gözdesi Türkiye

"Türkiye'ye dolar yağıyor" Piyasada, Türk Lirası talebi gün geçtikçe artıyor. Yabancı fonların alımları nedeniyle, Londra'da TL faizlerinin %30'a kadar düştüğü aktarılıyor. Merkez Bankası, döviz alımı nedeniyle piyasaya verdiği TL'yi geri çekmekte zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta, swap hariç net rezervler -37.5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, seçim öncesinde -75 milyar...

Asya Kömür Tüketimi Zirvelerde

Vietnam ve diğer Asya ülkeleri fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik uluslararası iklim konferanslarında verdikleri sözden geri adım atmaya başladılar. Hızla gelişen sanayi sektörleri ve enerji kullanımları göz önüne alındığında, bu durum pek de şaşırtıcı değil. Vietnam'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) için öngörülen 2024 büyüme oranı...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can sıkıcı hareketler meydana geliyor.Özellikle Altcoinler 3-4 aylık yükselişlerinin tamamını 1 ay içersinde kaybettiler. Bugün Bitcoin'in içinde bulunduğu durumun daha iyi anlaşılması için son 6 aya iyi bakmamız gerekiyor. 6 ayda neredeyse %120 değerlenmiş bir varlıktan...

Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları yenilediğimiz dolar bazlı ise 313 direncini aşıp 324 direncini aşındırdığımız bugünlerde USDTRY ise yatay seyrediyor. Burada devlet iç borçlanma senetlerine gelen yabancı kaynakla beraber TCMB'nin rezerv doldurduğu bir dönemdeyiz. Gerek yüksek enflasyon olsun, gerek yatay giden...

Yabancı Yatırımcı BIST’e Gelmeye Devam Edecek Mi?

10 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir. Gündemdeki Son Durum Türkiye'deki Son Gelişmeler https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788827337527550129?t=xiS5il0EybkGhKTpKLPw7Q&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788853112217670095?t=rrFWRcUrcafo8rnx5vpMiw&s=08 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788897085627973887?t=L_YPEqnYMHQeIsfK1DA94A&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918472396722662?t=r3f4oA0a91W9iLgEQfmh9w&s=08 Dünya'daki Son Gelişmeler https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788837429329187154?t=ZIV1T6sog3fxtgX08sCAOQ&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788906232712994911?t=eHthRegi59Hxcc3GJbv6Lg&s=08 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788938606897201265 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788940099494752425 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918240711704811?t=QALOIil_7IzZaDgltnyu9w&s=08

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 63.400 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024 sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38 seviyesine revize etti. Ayrıca TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon patikasında gerçekleşebilecek bozulmalara karşı ek sıkılaştırma adımlarını atmaya hazır olduklarını söyleyerek enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri tekrar %4,50 altına geriledi. Amerika'da veriler ekonominin soğumasına doğru işaretler vermeye başladı. ETF'ler neden bu kadar önemli, daha öncesinde bitcoin tutan Amerikan şirketler bunu bilançolarında patent gibi gösterebiliyordu, ETF hikayesiyle beraber gelen...

Pegasus İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarının Ardından Aracı Kurum Raporları

Pegasus Havayolları’nın 2024’ün ilk çeyreğine ait finansal sonuçları, piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, şirketin önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir net zarar açıkladığını gösteriyor. Net satış gelirlerinde ciddi bir artış yaşanırken, FAVÖK ve net zarar rakamları piyasa tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Yolcu doluluk oranlarındaki iyileşme ve...