fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalar50 Trilyonluk mu Buluşma?

50 Trilyonluk mu Buluşma?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 11 Ocak’ta New York’ta Yatırımcı Günü olarak adlandırılan günde, yatırım fonları yöneten büyük kurumların yöneticileri ve temsilcileriyle görüşecek. Toplantıda Blackrock, Vanguard, Fidelity, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs gibi yatırım kurumları var.

Basında “50 Trilyon Dolarlık Buluşma” olarak adlandırılan bu önemli buluşmada öncelikle bu 50 Trilyon dolarla neler alabiliriz onlara bakalım.
Meşhur Bank of America’yı 16 kez,
Varolan bütün Bitcoinleri 55 kez satın alabilir,
ya da hiç bir şey satın almadan TCMB Brüt Rezervlerinin ise 538 katı paraya sahip olabilirsiniz.

Sıfırlarıyla $50,000,000,000,000.


Bu söylentiler toplantıya katılan bütün yatırım kuruluşların tamamının mal varlığının toplamı mıdır bilinmez ama bu bahsedilen miktarın 3 sıfır eksik hali yani 50 milyar dolarlık bir yatırım bile Türkiye için son derece kayda değer bir miktar.

İkinci buluşmanın ise Türkiye’de olması planlanıyor.

BIST

BIST Dolar ve TL Bazlı Grafikleri

TL Bazlı BIST 100

Dolar Bazlı BIST100

Alarko`dan 2 Yeni Sektöre Yatırım

Bağlı ortaklık Alarko Havacılık tarafından, İngiltere ve Galler’de tescil edilmiş olan ‘Alfor Aviation and Technical Services Limited’in sermayesinin %51’ini temsil eden hisseler satın alınacak.

Bilgi teknolojileri sektöründe faaliyet göstermek üzere 10.000.000 TL sermayeli bir anonim şirket kurulmasına ve söz konusu şirkete 10.000.000 TL ile iştirak edilmesine karar verildi.

Mavi`den %100 Bedelsiz

Şirket %100 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı.

Pegasus uçuşlarını arttırdı

Aralık ayında yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %16 artışla 2,58 milyon seviyesine çıktı. Söz konusu ayda yolcu doluluk oranı 0,3 puan düşüşle %83,3 olarak gerçekleşti.

Ereğli ve İskenderun Demir Çelik`ten “Net Sıfır Yol Haritası”

11.01.2024 tarihinde basın mensupları ve finansal kuruluşlarla yapılacak olan toplantılarda “Net Sıfır Yol Haritası” açıklanacak olup, konuya ilişkin detaylı bilgi ve sunum aynı gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda ve internet sitelerinde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

Sanayi Üretimi Kasım’da %1,4 Daraldı

TÜİK: Sanayi üretimi Kasım’da %1,4 azalırken yıllık bazda %0,2 artış gösterdi.

İşsizlik Oranı Kasım’da %9 Oldu

TÜİK: Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre 115 bin kişi artarak 3 milyon 116 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %9 seviyesinde gerçekleşti.

İnşaat Maliyet Endeksi Kasım’da %1,52 Arttı

TÜİK: İnşaat maliyet endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %1,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,49 arttı.

Yurtdışı Piyasalar

ABD

ABD tarafında günün dikkat çeken önemli olayı ABD 10 Yıllık Tahvil İhalesiydi. %5e yükselmesinin ardından %3,8e kadar hızla düşen ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri, şu sıralar %4ün üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Yapılan ihalede sunulan miktarın 2,56 katı katar talep geldi ve 4.024% oranıyla alıcı buldu.

ABD Piyasaları ise yatay pozitif. S&P %0,35, NASDAQ %0,54 ve Dow Jones %0,2 artıda.

Yarın TSİ 16.30da TÜFE verisi açıklanacak. BSFinans bu veriyi, artunckocabalkantv ve sadeceborsa kanallarından canlı takip edecek.

Japonya

Japonya hisse endeksi NIKKEI 225, 1990 balonundan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Günlük endeks yükselişi %2yi geçerken, Japon Yeni ise ABD Doları karşısında -%0,8 geriledi.

Kripto

Beklenen karar geldi ve SEC, Bitcoin Spot ETF’lerini onayladı. Başvuran bütün yatırım şirketlerinin piyasaya sürdüğü Bitcoin Spot ETFleri ve sembollerini aşağıdaki tweetten bulabilirsiniz.

Bu listelenen ETFler 11 Ocak 2024’ten itibaren işleme başlayacak.

9 Ocaktaki yalan haberlerle Bitcoin sert hareketlerle 48000 seviyelerine çıkıp düşmüştü. Gerçek haberden sonra ise öncekine nazaran daha normal bir seyir izleyen Bitcoin, $45700 – $45900 fiyat bandında.

Zamanla gerçek yatırım aracı olduğu kabul edilen Bitcoin, düzenlemeler ve vergilendirmeler konusunda da devletlerin dikkatinden kaçmıyor. Türkiye’nin de bu somut adımları attığına dair açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.