Borsa’da Operasyon

0
152

Yurtdışı piyasalar kapalı ve sakin bir Noel geçirirken Borsa İstanbul da işlem yapan Bazı isimlere operasyon haberi gündeme bomba gibi düştü.

Borsacı Nihat Özçelik ve birlikte hareket ettiği 8 kişi göz altına alındı. Suçlamalar ise suç örgütü kurmak ve yönetmek özel hayatın gizliliğini ihlal etmek ve şantaj olarak sunuldu ve ayrıca tabi ki borsada yapılan manipülatif işlemlerin gözaltı kararında etkili olduğu söyleniyor.

Sermaye piyasalarında gerçekleşen bu gibi usülsüz durumların özellikle içinden çıkmaya çalıştığımız gri listeden çıkışın önünü kapattığını söylemek yanlış olmaz. Ne kadar ekonomik açıdan rasyonelleşen bir tavır sergiliyor olsak da güven ortamını yaratmadan yabancı yatırımcının ilgisini çekmek pek mümkün olmayabilir.

İsveç NATO görüşmeleri

Uzun zamandır beklenen haberlerden biri olan İsveç’in NATO üyeliği konusundaki belirsizlik nihayete eriyor.

Bugün TBMM’de İsveç’in NATO üyeliği konusunda ilk adımı atılarak katılım protokolü Meclis Dışişleri komisyonunda kabul edildi. Burada ise nihai kararı verecek olan TBMM genel kurulu olacak.

TBMM Bütçe Görüşmeleri

TBMM’de kabul edilen 2024 bütçesi 2023 yılına kıyasla 2 kat arttı. Özellikle bütçe kalemindeki faiz hariç giderler ve genel giderler kalemi en yüksek giderleri oluşturmakta.

Peki piyasalardaki fiyatlamalar ne durumda?

Borsa İstanbul 100

Borsa istanbul 100 endeksi düşmeye devam ediyor özellikle pazartesi günleri piyasanın kapalı olması ve Bank of America’nın işlem yapmaması kaynaklı düşük hacim nedeniyle gün içinde %4’den fazla düşüş yaşadı. Özellikle BİST100 özelinde bir çok hareketli ortalamanın altında fiyatlamalar yaşanması satış baskısını arttırıyor.

Grafikte de görüleceği üzere daha önce 100 günlük hareketli ortalama seviyesini destek yapan BİST100 şu an bu ortalamanın altında seyrediyor.

Altın ve Petrol

Altın tarafında pozitif fiyatlamalar devam ederken tahvil getirilerinin geri çekilmesi ve FED’e yönelik faiz indirimlerinin artması ile destekleniyor.

Petrol tarafında ise yukarı doğru toparlanma devam ederken özellikle Brent petrol tarafında 81 Dolar ile 82.5 Dolar seviyesi direnç noktaları olarak izlenebilir.

Yine petrol tarafında Kızıldeniz gerginliği kaynaklı Ekim ayı sonrası en yüksek haftalık getiri sağlandı. Ancak bu kazanç İsrail-Filistin gerginliği kadar yüksek gerçekleşmedi.

ABD piyasaları

Pazartesi günü Noel tatili sebebi ile kapalı olan ABD piyasalarında da yükseliş devam ediyor. Özellikle S&P500 8 haftayı aşan kazanç serisine devam ederken faiz indirim beklentilerindeki artış bu fiyatlamaları desteklemekte.

Yine S&P500 endeksi RSI indikatörüne göre 2020 yılından beri en yüksek aşırı alış bölgesine yükseldi ve Tarihi zirvesine yakın seyrediyor.

Avrupa piyasaları

Avrupa piyasalarında ise tatil sonrası ilk işlem gününde satıcılı ve yatay bir seyir hakim oldu. EUROSTOXX 50 endeksi %0.09 düşüş ile günü kaparken Almanya DAX endeksi ise günü 16.706 puandan %0.11 yükseliş ile kapadı.

Asya piyasaları

Asya piyasalarında genel satıcılı bir seyir hakim iken Nikkei 225 %0.16 yükseliş ile işlem gördü Hang Seng borsası ise en kötü performans gösteren endeks olarak %1.69 düşüş ile işlem gördü.

Tahvil

ABD tarafında tahviller hafif alıcılı işlem görürken şu sıralar ABD 10 yıllık tahvilleri %3.888 seviyesinden işlem görmekte. özellikle %3.90 seviyesi önemli bir nokta olarak korunuyor.

Türkiye tahvillerinde ise Türkiye 2 yıllıkları %34.61 basit oran seviyesinde işlem görürken 10 yıllıklarda %26.02 seviyesinden işlem görmekte. Yine Devlet iç borçlanma senetleri tarafında yabancı yatırımcıların alışlarının devam ettiğini söyleyebiliriz. TLREF swapları ise 3 aylık %44.76 faiz fiyatlarken yine piyasa beklentisi olan politika faizinde tavan oranın %45 olacağına dair beklentileri doğrulayan bir seviyeden işlem görmekte. TCMB’nin son faiz kararında aldığı ek miktarsal sıkılaşma adımı olarak yapılan TL DEPO alım ihaleleri devam ederken burada da ortalama faiz oranının %42 ile %42.25 arasında gerçekleştiğini görüyoruz.

Türkiye 10 yıllık Eurobondları ise %7.252 seviyesinden işlem görmekte. Burada da getirilerde geri çekilmelerin ABD tahvillerindeki yatay seyir sebebiyle yavaşladığını söylemek mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz