fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınEkonomistlerde 2024'ün İlk Çeyrek...

Ekonomistlerde 2024’ün İlk Çeyrek Kabusu

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’un 150.yıl sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakan Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar 2024 yerel seçim çalışmalarına başlandığının sinyalini verdi.

150.yıl kutlamarına ilişkin yorumlara yukarıdaki video’dan ulaşabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm ve Türkiye ekonomisi

Kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüşüm projesine katılan evler için 1,5 milyon Türk Lirası destek sunulacağını ve 350 bin konutun yeniden inşa edileceğini açıkladı. Kentsel dönüşümü karşılayacak bütçenin olup olmadığı ve projeye seçimlerden önce başlanma ihtimalinin olup olmadığı gibi sorular bir yana, yapılan açıklama ile kısa vadede sadece duyuru etkisinin mi amaçlandığı düşüncesi kafaları bir nebze karıştırdı.

Seçim sath-ı maili bölgesine girilmesiyle beraber önümüzde 2 seçenek olabilir. İlk olarak, eğer harcama yapılacaksa, bu harcamalar borsadaki şirketlere olumlu yansıyabilir ancak kur üzerinde ise olumsuz etki yaratabilir. Ekonomi yönetimi, kurun yukarı yönlü hareket etmesini istemediği için geriye ikinci seçenek olarak dışardan finansman bulma yolunun tercih edilmesi muhtemeldir.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’na ve Prof. Dr. Ahmet Akarlı’ya göre kentsel dönüşüm projesinin başlamasıyla birlikte cari açığın daha da büyümesi öngörülüyor. Ne kadar başvurunun, meblağının kaç olacağı, kaç yıla yayılacağı oldukça önemli etkenler olsa da bu porje, daha uzun süreli bir bütçe açığı, borçlanma ihtiyacı, talep baskısı gibi unsurları beraberinde getiriceği düşünülüyor. Üstelik projede açıklanan rakamlar, üretime ihracatla ilgili bir yere de gitmeyeceği için doğrudan talep yaratabilecek bir unsur olarak devreye girecek o yüzden enflasyonun baz etkisi çıktıktan sonra kalıcılığı konusunda ciddi bir sinyal anlamına da gelebileceği vurgulanıyor. Gelecek yıldan sonra % 30 -40’larda bir enflasyona takılma olasılığımızı daha da güçlendiren bir gelişme olduğu düşünülüyor. Başta inşaat sektörü olmak üzere diğer sektörlerin nasıl etkileceneceği merak konusu.

Dr. Artunç Kocabalkan’ın yorumları için: https://www.instagram.com/reel/C1O0as1rWTC/?igsh=MWk0anZybmgzeGU3YQ%3D%3D

Borsa neden düşüyor?

Bakan Şimşek cuma günü yaptığı konuşmasından kimseden borç istemediğimizi vurgulamıştı. Finansman, borsanın düşüp satışı gerçekleşecek şirketlerin dolar bazında değer kaybına uğramasıyla mı bulunacak? Türk Lirası’nın değer kaybını önlemek ve enflasyonu tetiklememek için, şirket değerlerinin dolar bazında düşmesi yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat yaratıyor olabilir.

Yabancı Şimdi Geliyor?

QNB’nin hisse senedi düzeltilmiş yabancı sahipliği geçen hafta %30’a ulaştı, bir yıllık dönemdeki en yüksek seviye.

Türkiye’nin 5 yıllık USD CDS’leri, daha önceki dönemlere göre iyileşme göstererek 275 baz puana düştü. Bu düşüş, Mayıs 2023’teki genel seçim dönemindeki 700 baz puanlık seviyenin ve 2022’nin ortasında kaydedilen rekor 900 baz puanlık yüksek seviyenin altında. Mevcut rekor seviye, neredeyse dört yılın en düşüğü olup Naci Ağbal’ın görev süresinde görülen seviyelerin de altına inmiştir.

Piyasalar ve emtialar haftayı nasıl kapattı?


ALTIN ve PETROL
Haftayı 2020 dolar seviyesinde açan ons altın, haftayı 2053,2 dolar seviyesinde kapatarak yüzde 1,67 yükseliş kaydetti. Brent petrol ise haftaya 77,14 dolar varil fiyatıyla başladı. Hafta içerisinde 80,34 dolar zirveyi gören brent petrol ise Cuma gününü 78,87 dolar seviyesinde sonlandırdı. Böylece brent petrol haftayı yüzde 2,24 artışla kapatmış oldu.

BİST
BIST 100 endeksi zorlu bir haftayı geride bıraktı. Haftayı 7.993,85 puanla açan BIST 100 endeksi, yüzde 5,03 düşüş kaydederek haftayı 7.557,56 seviyesinde noktalandırdı. 21 Aralık 2023 Perşembe günü gelen 250 baz puan faiz arttırım kararı sonrasında gün içerisinde yükseliş kaydeden BIST 100 endeksi, Cuma günü haftanın en dip seviyesine ulaştı ve negatif bir performans sergiledi.

ABD
Noel tatili öncesinde ABD piyasalarında geçtiğimiz hafta genel olarak pozitif bir görüntü hakimdi. Haftaya 14.840,63 puanla başlayan Nasdaq endeksi, haftayı yüzde 1,02 yükselişle 14.992,97 seviyesinde sonlandırdı. S&P 500 endeksi 4.731,68 puanla haftaya başladı ve yüzde 0,49 artışla 4.754,63 seviyesinde haftayı noktaladı. Dow Jones endeksi ise 37.329,69 puanla haftaya başlayarak 37.385,93 puanla haftayı sonlandırdı ve yüzde 0,15 yükseliş kaydetti. Çarşamba günü haftanın zirvesine çıkan üç endeks de Çarşamba günü öğleden sonra haftaya başladıkları seviyenin altına indi, fakat Cuma gününe kadar toparlama kaydederek haftayı pozitif kapattı.

AB Bölgesi
19 Aralık Salı günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) Euro Bölgesi aylık enflasyon verisini açıkladı. Aylık enflasyon için beklentiler yüzde 0,5 düşüş kaydedilmesini gösterirken, açıklanan veri yüzde 0,6 düşüş oldu. Aylık çekirdek enflasyon için ise yüzde 0,6 düşüş olacağı yönünde beklenti doğrultusunda açıklanan veri beklentiyle aynı oldu.

20 Aralık Çarşamba günü İngiltere Bankası (BoE) aylık enflasyon verisini açıkladı. Aylık enflasyon için yüzde 0,3 yükseliş beklentisi varken, açıklanan veri tam tersine yüzde 0,2 düşüş oldu. aylık çekirdek enflasyon için ise beklenti yüzde 0,7 yükseliş olarak kaydedilirken açıklanan veri yüzde 0,3 düşüş oldu.

Avrupa borsalarının haftalık performanslarına baktığımızda, AB bölgesel göstergesi Stoxx Europe 600 endeksi haftayı yüzde 0,21 yükseliş ile 477,60 puanda kapattı. Almanya DAX endeksi yüzde 0,27 düşüş ile 16.706,18 seviyesinde haftayı noktaladı, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,37 düşüş kaydederek haftayı 7.568,82 puanda yükselişle kapattı. İngiltere FTSE 100 endeksi haftalık yüzde 1,6 yükselişle 7.697,51 puana yükselerek sonlandırırken, İtalya FTSE MIB endeksi ise yüzde 0,07 düşüşle 30.353,29 puanla haftayı noktaladı.

ASYA
Geçtiğimiz hafta Asya piyasalarının performansına baktığımızda, Asya’nın bölgesel göstergelerinden Asia Dow endeksi haftayı yüzde 0,52 düşüşle 3.502,63 seviyesinde negatif tamamladı. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,94’lik bir düşüşle 2.914,78 puanda haftayı noktaladı. Hong Kong’da bir önceki hafta pozitif bir görüntü sergileyen Hang Seng Endeksi yüzde 2,69 düşüşle 16.340,41 puanla haftayı tamamladı. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 0,60 değer kazancıyla seansı 33.169,05 puanla kapattı. Son olarak, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,20 artışla 2.599,51 puanla haftayı tamamladı.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

Read Now

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.