fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiKüresel Ticarette Yeni Kriz

Küresel Ticarette Yeni Kriz

2021’de Ever Given adlı dev konteyner gemisi karaya oturmuş ve Süveyş Kanalı 6 gün boyunca deniz trafiğine kapanmıştı. Bu 6 günün dünya ekonomisine maliyeti 2,5 milyar Euro olmuştu.

Yemen’deki Husi militanlarının, İsrail ile savaşan Hamas’a destek göstermek amacıyla, Süveyş Kanalı’na giden veya oradan dönen ticaret gemilerine saldırmaları ve Panama Kanalı’nın şiddetli kuraklık nedeniyle ciddi şekilde etkilenmesi gibi farklı nedenlerle oluşan bu krizler, küresel ticarette önemli aksamalara yol açıyor.

Süveyş Kanalı rotasındaki saldırılar ve Panama Kanalı’ndaki su seviyesinin düşüklüğü nedeniyle, gemilerin rotalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu durum, yük taşıma maliyetlerinin artmasına, sevkiyat sürelerinin uzamasına ve bazı ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Küresel ticaretin %20’sini kapsayan bu rotaların etkilenmesi, lojistik firmaları için de ciddi zorluklar yaratıyor.

Son haftalarda Kızıldeniz ve daha geniş bölgedeki gemilere yönelik saldırı veya yakalama olayları

Çin’den Avrupa’ya 40 feet’lik konteynerin maliyeti bu ay yüzde 41 arttı

Hangi Sektörleri Etkiler?

Perakende ve Tüketici Ürünleri Piyasası: Gemi seferlerindeki gecikmeler ve rotadaki değişiklikler, perakende ürünlerinin sevkiyatını geciktirebilir ve maliyetlerini artırabilir. Bu, tüketici ürünlerinin fiyatlarında artışa ve bazı ürünlerin stok sıkıntısına yol açabilir.

Enerji Piyasası: Petrol ve gaz taşıyan tankerlerin rotalarının değişmesi, enerji piyasalarını etkileyebilir. Petrol ve gaz sevkiyatındaki gecikmeler, enerji fiyatlarının artmasına neden olabilir.

Hava Kargo Piyasası: Deniz yolu taşımacılığındaki zorluklar nedeniyle bazı şirketler hava kargo seçeneğine yönelebilir. Bu durum, hava kargo talebini ve dolayısıyla maliyetlerini artırabilir.

Hiç Kimseden Para İstemedik, Türkiye’nin Paraya İhtiyacı Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı seyahatlerinin neredeyse hepsine ana gündem maddelerinden birinin yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu belirterek, “Biz hiç kimseden kaynak istemedik. Hiç kimseden para istemedik. Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok” dedi.

Merkez Bekleneni Yaptı

21 Aralık Perşembe günü PPK öncesinde Dr. Artunç Kocabalkan moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz canlı yayında ilk konuğumuz Kadirhan Öztürk oldu.

Harcanamayan Para Perakende Sektörüne Yarar

Kadirhan Öztürk artan faiz oranlarının dolaylı ve direkt etkileyeceği sektörlerden bahsetti, en büyük ağırlığı perakende sektörüne verdi. Borsa İstanbul için “ucuz” olmasının tek başına yeterli bir hikaye olmadığına vurgu yaptı.

Bileşik Faize Dikkat

Murat Aysan, merkez bankasının faiz oranın bileşiğine dikkati çekti. 250 Baz Puan artış ile %42,5 olan faizin bileşiğe eşleniği %52,69 oluyor.

Mevduatlar ve Kredilerde Son Durum

Kredi kullanım oranların bankalar için en karlı olan tüketici kredilerinde artış görülebilirken, sınırlardan dolayı araba ve konut kredisindeki durgunluğa vurgu yaptı. Yayın sırasında kullandığı grafiklere ulaşmak için: Kredi Kullanım Oranları, Mevduatlar, İç Borç Stoğu

ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)

İşsizlik haklarından yararlanma başvurularında beklentiler 214 bin iken açıklanan veri 205 bin oldu. Son 5 yılda en yüksek başvuruları pandemi döneminde görülmüştü.

Bu verinin önemi nedir; Aşağı yöndeki eğilim çalışan insanların daha fazla para harcama eğiminde olduğu ve tüketimin GDP nin büyük bir kısmını oluşturması gibi ülke para biriminde pozitif bir etkisi vardır.

Gayri safi yurtiçi hasıla için ise %5.2 iken %4.9 açıklandı, sıkılaşmanın fazla olduğunun kanıtı niteliğinde olduğuna dair yorum yapıldı.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can...

Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları...

Yabancı Yatırımcı BIST’e Gelmeye Devam Edecek Mi?

10 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Read Now

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can sıkıcı hareketler meydana geliyor.Özellikle Altcoinler 3-4 aylık yükselişlerinin tamamını 1 ay içersinde kaybettiler. Bugün Bitcoin'in içinde bulunduğu durumun daha iyi anlaşılması için son 6 aya iyi bakmamız gerekiyor. 6 ayda neredeyse %120 değerlenmiş bir varlıktan...

Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları yenilediğimiz dolar bazlı ise 313 direncini aşıp 324 direncini aşındırdığımız bugünlerde USDTRY ise yatay seyrediyor. Burada devlet iç borçlanma senetlerine gelen yabancı kaynakla beraber TCMB'nin rezerv doldurduğu bir dönemdeyiz. Gerek yüksek enflasyon olsun, gerek yatay giden...

Yabancı Yatırımcı BIST’e Gelmeye Devam Edecek Mi?

10 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir. Gündemdeki Son Durum Türkiye'deki Son Gelişmeler https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788827337527550129?t=xiS5il0EybkGhKTpKLPw7Q&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788853112217670095?t=rrFWRcUrcafo8rnx5vpMiw&s=08 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788897085627973887?t=L_YPEqnYMHQeIsfK1DA94A&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918472396722662?t=r3f4oA0a91W9iLgEQfmh9w&s=08 Dünya'daki Son Gelişmeler https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788837429329187154?t=ZIV1T6sog3fxtgX08sCAOQ&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788906232712994911?t=eHthRegi59Hxcc3GJbv6Lg&s=08 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788938606897201265 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788940099494752425 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918240711704811?t=QALOIil_7IzZaDgltnyu9w&s=08

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 63.400 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024 sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38 seviyesine revize etti. Ayrıca TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon patikasında gerçekleşebilecek bozulmalara karşı ek sıkılaştırma adımlarını atmaya hazır olduklarını söyleyerek enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri tekrar %4,50 altına geriledi. Amerika'da veriler ekonominin soğumasına doğru işaretler vermeye başladı. ETF'ler neden bu kadar önemli, daha öncesinde bitcoin tutan Amerikan şirketler bunu bilançolarında patent gibi gösterebiliyordu, ETF hikayesiyle beraber gelen...

Pegasus İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarının Ardından Aracı Kurum Raporları

Pegasus Havayolları’nın 2024’ün ilk çeyreğine ait finansal sonuçları, piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, şirketin önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir net zarar açıkladığını gösteriyor. Net satış gelirlerinde ciddi bir artış yaşanırken, FAVÖK ve net zarar rakamları piyasa tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Yolcu doluluk oranlarındaki iyileşme ve...

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler, İstatistikler.

İklim Krizi İngiltere’yi de Vurdu

İngiltere son dönemde yaşanan yağışlı havanın önümüzdeki yıl hasatları olumsuz etkileyerek gıda fiyatlarının bir kez daha artma tehlikesiyle karşı karşıya. Enerji ve İklim İstihbarat Birimi'ne (ECIU) göre buğday, yulaf, arpa ve kolza üretiminin bu yıl toplu olarak dört milyon ton, yani 2023'e göre %17,5 oranında azalması bekleniyor. Araştırmaya...

Enflasyon Raporu Öncesi Bankalara Jest

Gözler bugün açıklanacak olan Enflasyon Raporu ve ardından yapılacak olan TCMB Basın Açıklaması'na döndü. Yayınlanan Resmi Gazete Tebliğ'ine göre Bankalar için olan Menkul Kıymet Tesisi kaldırıldı.