fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarTarım Dışına Geri Sayım

Tarım Dışına Geri Sayım

Dün borsa için karışık ancak tahvil için coşkulu bir gündü. Dün Borsa İstanbul 100 endeksi 8057,42 puandan %0.37 düşüş ile kapanırken Dün gerçekleşen hazine ihalelerine rekor teklifler gelmesi Türk Lirası Tahvillerindeki iştahın arttığını göstermiş oldu.

Dış Ticaret Verileri

İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın kasım ayına göre %71.4 seviyesinden %79.5 seviyesine çıktı. Ekonomist Ali Hakan Kara’nın aktardığı bilgilere göre bu veri son yılların en düşük karşılama oranı olarak karşımıza çıkmakta. En önemli sebebinin ise enflasyonist baskılardan kaynaklanan “yarın bugünden pahalı olacak” beklentisi sebebi ile artan ithal mal talebi olduğunu söyledi. Ancak 2024 senesinde sıkılaşan koşullar neticesinde bu göstergede iyileşme görüleceğini aktardı.

TÜRKİYE Enflasyon Verileri

Ülkemizdeki enflasyonda zayıflama devam ediyor. Sıkılaşan ekonomik koşulların etkisinin yavaş yavaş görülmeye başlaması Ülkemizin enflasyon canavarından kurtulmaya başladığını yavaş yavaş hissettiriyor TUFE verileri beklentinin altında gelerek %3.28 seviyesinde gerçekleşti bir önceki ay ise %3.43 seviyesinde idi. Mevcut reel faiz ise %20- civarında gerçekleşirken 2024 beklentilerine göre pozitif reel faiz seviyesi hala korunuyor ancak yeterli mi derseniz. Gidecek daha çok yolumuz var diyebiliriz.

BİST100

Borsa istanbul tarafında hala satıcılı bir seyir olduğunu söylemek mümkün. Endeks için önemli seviye olan 8102 civarında bir kırılım görmediğimiz sürece satıcılı seyir devam etme eğilimi gösterebilir.

Tahvil

Dün yapılan 10 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesinde 37.39 Milyar TL Rekabetçi Olmayan Teklif geldi. Anonim finans muhabiri 507 yaptığı paylaşımda tek bir tahvilde tarihte ilk kez 30 milyar TL üstünde talep geldiğini yazdı. Ayrıca gelen yüksek talep arasında yabancı olup olmadığı tam olarak bilinmesede Türk Lirası cinsinden borçlanma araçlarına ilginin artık net bir şekilde arttığını söyleyebiliriz. Piyasa açılışı sonrası 2 yıllık tahvil %38.17 bileşik ve 10 yıllık tahviller %26.70 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca TLREFOIS (Türk Lirası Gecelik Referans Faizi Overnight Indexed Swap) tarafı 3 ayda %43.46 faiz fiyatlarken 1 yılda %41.51 seviyesinde bulunuyor. Dış borçlanma tarafında ise TR 10 yıllık kamu eurobondları %8.067 seviyesinde işlem görüyor.

Emtia

Gümüş ve altın tarafında hafta başından beri sert geri çekilmeler gözlemliyoruz özellikle ons altının gün içi %6 seviyesine varan dalgalanması sonrası altın satıcılı bir seyir ile 2020 dolar seviyesine kadar geriledi. Ons altın tarafında geri çekilmelerde 2005 dolar seviyesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Gümüş için ise 24.00-24.03 seviyelerini destek olarak takip ediyoruz. Brent petrol için ise 71.76 dolar seviyesini takip etmekteyiz. Ancak petroldeki yüksek volatilite kaynaklı aşağı tarafta 71.60 dolar seviyeleri de izlenebilir.

ABD Ekonomik Verileri

ABD tarafında dün 3 veriyi karşıladık hizmet PMI beklenti 50.8 gerçekleşen 50.8. İş İmkanları Ve Personel değişim oranı (JOLTS) beklenti 9.350 milyon gerçekleşen 8.733 milyon. ISM imalat dışı PMI beklenti 52.0 gerçekleşen 52.7. Bu veriler sonrası ABD 10 yıllık tahvillerinin getiri oranları 10 Baz puana yakın düşüş kaydederek %4.1640 seviyesine kadar geriledi. Yaklaşık 1 ay önce %5 seviyesinin üstüne çıkan 10 yıllık getirileri çok hızlı bir şekilde %4.16 seviyesine kadar geriledi ve 1980’li yıllardan beri en hızlı getiri değişimi olarak karşımıza çıktı. Bugün ise ABD tarafında saat 16:15 de ADP tarım dışı istihdam verilerini karşılayacağız piyasa beklentisi 128.000 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü ise Kasım ayı için Tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı verilerini karşılayacağız.

EURO bölgesi ÜFE

Gelen verilere göre EURO bölgesinde ÜFE oranı bir önceki aya göre %0.2 artış gösterdi. 2022 yılının aynı dönemine göre ise %8.7 oranında azaldı. Beklentilere paralel ve daha iyi gelen veriler piyasadaki iyimserliği arttırırken AB VE ABD tarafında ilk faiz indirimlerini yaz başında görme ihtimali artıyor. Ancak Merkez Bankaları yine de enflasyona karşı dikkat ettiklerini ve bir bozulma gördüklerinde faiz artış silahlarını tekrar devreye sokabileceklerini dile getiriyor. Ancak faiz artışlarının devam edebilme veya edecek olma ihtimali piyasadaki “yumuşak iniş” algısında zayıflamaya yol açıp resesyon ihtimalinde artışa yol açabilir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100...

Ak Yatırım’dan Yapı Kredi İçin 12% Getiri Potansiyeli

Yapı Kredi Bankası’nın 2024 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarının açıklanmasının...

Read Now

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik güvenini artırarak kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, ülkenin ekonomik görünümünü “pozitif” olarak nitelendirdi. Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin yerel seçimler sonrası dış dengeleme ve politika koordinasyonunda gösterdiği ilerleme,...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100 endeksi kendisini çok yoran 312$ seviyesini aştı ve şimdilik yoluna devam ediyor. Bu konuda uzman yorumları en büyük etkinin S&P'den gelebilecek not arttırımı ve görünüm değişikliği beklentisi olduğu konusunda hemfikir. Gözlerimiz piyasa kapanışından sonra gelecek bu...

Ak Yatırım’dan Yapı Kredi İçin 12% Getiri Potansiyeli

Yapı Kredi Bankası’nın 2024 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından, Akbank Yatırım analistleri Yapı Kredi için %12’lik bir yükseliş potansiyeli öngörerek 12 aylık hedef fiyatını 35 Türk Lirası olarak belirlemiştir. Akbank, daha önceki raporunda Yapı Kredi için ‘endeks üstü getiri’ önerisini ‘nötr’ olarak güncelledi. Belirlenen...

Yatırım Finansman #YATAS’ı Araştırma Kapsamına Aldı

Yatırım Finansman 3 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Yataş'ı inceleme kapsamına aldı. Şu anda hisse fiyatı 32TL olan #YATAS için verilen beklenti endeks üzeri ve %106 getiri ile 68TL. Bu beklentiyi öne sürerken ana itici güçlerin mobilya perakende güçlü talep görünümü, TL'nin reel değer kazanımının sektör için marj görünümünü...

Bitcoin için kritik eşik

Bitcoin fiyatındaki momentum zayıflaması, bu hafta Fed faiz kararı ve FOMC konuşması paniğiyle hız kazandı. 56 bin 500 dolara kadar düşüş kaydetmemizin ardından, güvercin açıklamalarla birlikte 59 bin 300 dolar seviyesine temas gerçekleşti. Kritik eşik, 59 bin dolar seviyesi. Bu seviye altında kaldığımız sürece, 50 bin dolar...

Enflasyon Hedefine Biraz Daha Uzaklaşacak mıyız?

Orta Vadeli Program'a göre yıl sonu yüzde 36'lık enflasyon hedefi, bugün açıklanacak verilerle biraz daha ulaşması imkansız bir hale mi bürünecek?

BİST, Dolar Bazlı Yükselişine Devam Ediyor

2 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

#AKBNK Aracı Kurum Raporları

Akbank T.A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Is-Yatirimİndir Alnus-Yatirim-1İndir Seker-Yatirim-1İndir

#KRDMD Aracı Kurum Raporları

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Yapi-Kredi-Yatirimİndir Seker-Yatirimİndir Alnus-Yatirimİndir

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir