fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınAç Kapıyı Veysel Efendi,...

Aç Kapıyı Veysel Efendi, Mahmut Hoca’nın Emriyle Dirençleri Yıkmaya Geldik

Bist’i Bofa S&P500’ü Pce verisi sırtladı diyebiliriz.

Haftaya başlarken Borsamızın ”algoritma maestrosu” Bank Of America’nın Türk bankacılık sistemi ve bazı bankalar ile ilgili raporunu gördük. Rapor ”geçtiğimiz iki yıl boyunca büyüme dinamikleri, varlık dağılımları ve temel faiz oranları üzerinde kilit rol oynayan düzenlemeler kısmen sadeleştirilmiştir” diyerek kamu bankaları hisselerinde bekledikleri düşük performansa karşın Akbank, İş Bankası, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nda alıcı tarafta olduğunu duyurdu.

Bu gelişmenin akabinde bankacılık endeksi iki işlem gününde yüzde 5,97 puan yükselerek BİST100 endeksine de omuz attı ve endeks kendini 8000 puan üzerinde buldu. Şimdi ise akıllara gelen tek bir soru var. 8000 üstü kalıcılık mümkün olacak mı?

Altın

Uzun zamandır Viyana kapılarında bekleyen ons altın ise, ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri daha fazla artırmayacağı ve düşüş trendinin daha erken başlayacağı beklentisi ile 2000 surlarına dayandı. Bakalım bu kez kırılmaz, geçilmez denen kapıyı geçebilecek mi?

Diğer yandan gram altın fiyatları da rekor kırıyor. Gram altın önceki güne 1897 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1894 lira, en yüksek de 1907 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar da ise 1902 seviyelerinden alıcı buluyor. Altının yükseleceği beklentisi ile iç piyasada talebin artış yapıp yapmayacağı merak konusu çünkü ağırlıklı olarak düşerken değil de çıkarken almak FoMo (Fırsatı kaçırma korkusu) etkisinde kalmak gibi bir düsturumuz var.

Enflasyon

Türk-İş’in ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasının Kasım ayı sonuçları gıda enflasyonunda yavaşlamaya işaret etti.

Araştırmaya göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı ya da kamuoyunda bilinen ismiyle açlık sınırı Kasım ayı itibariyle 14 bin 25 TL’ye yükseldi.

Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 45 bin 686 TL’ye çıktı.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL’ye yükseldi.

Peki enflasyon gerçekten düşüyor mu? Bu düşüş ceplerimize yansıyor mu? Enflasyonun bundan sonraki seyri nasıl olacak? Bu konuya farklı pencerelerden bakmak gerekebilir;

ABD Borsaları ve GSYH

Abd borsaları ise bir ayı aşan bir süredir yükseliş trendine girdi. Nasdaq borsasında 27 Ekim tarihinde 14.200 puan seviyelerinde başlayan yükseliş 16.000 puan seviyesini aştı. Yükselişin seyri için bugün önemli bir veri takip edilecek. Saat 16:30 da açıklanacak olan Abd üçüncü çeyrek Gsyh verisi öncesi beklentiler 4,9 puan olurken bir önceki veri 2,1 puan olarak açıklanmıştı. Beklenenden yüksek bir değer çıkması piyasalar için pozitif, beklenenden düşük bir değer çıkması negatif algılanabilir.

Dxy endeksi de veri öncesi son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Son olarak ise borsa ve yatırım dünyası için bir çağın kapandığı söylenebilir. Warren Buffet’ın ortağı ve sağ kolu, Berkshire Hathaway’in başkan yardımcısı, efsane yatırımcı Charlie Munger 99 yaşında hayata veda etti.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Read Now

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.