Vergi Korkusu Değil Adaleti Lazım

0
148

Geçen hafta TCMB öngörülenden yüksek bir artışla politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkardı. Ancak enflasyonla mücadelede, para politikaları tek başına yeterli olmayacağı için para politikaları mutlaka maliye politikalarıyla desteklenmelidir. Dr. Artunç Kocabalkan bu hafta dikkatleri vergi adaletine çekiyor:

27 Kasım’dan itibaren başlayacak olan haftanın veri takviminde;

28 Kasım ABD konut fiyat endeksi
29 Kasım ABD Şirket Karları 3.çeyrek
30Kasım Euro Bölgesi TÜFE – TR döviz rezervleri
1 Kasım Japonya işsizlik oranı

BİST

Geçen hafta Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,36 artışla 7.959,95 puan seviyesinde tamamlandı.

BIST 100 endeksindeki tablo ve seviyeler şu şekilde gelişiyor: 7.900 puan, destek olarak dikkate alınıyor. Eğer endeks 8.000 puan üzerinde kalabilirse, önceki zirveler olan 8.400 ve 8.562 puanı yeniden görebilme ihtimalini artırabilir.

Kürşad Bucak’ın detaylı BİST teknik analizi için:

7 Günlük Türkiye Piyasaları ve BİST30 getiri tabloları:

Ayrıca, 30 Kasım Perşembe günü TR net ve brüt döviz rezervleri açıklanacak. TCMB’nin toplam rezervleri, 17 Kasım haftasında bir önceki haftaya kıyasla 5 milyar 854 milyon dolar artarak 134 milyar 468 milyon dolara yükseldi ve son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD

Yatırımcılar için oldukça önemli olan ABD şirket karları (3. çeyrek) 29 Kasım’da açıklanıyor. Bilanço sezonu neredeyse tamamlandı ve şimdiye kadar şirket performansları oldukça olumlu bir izlenim bıraktı. Endeksteki şirketlerin yüzde 82’si bilanço açıklamalarında beklentilerin üzerine çıkarak, beş yıllık ortalama olan yüzde 77’yi aştı. Yaşanan sıkıntılı dönemlere ve olumsuz beklentilere rağmen, S&P 500 endeksinde kâr artışının göze çarptığı bir yıl olarak öne çıkıyor.

Şükran Günü tatilini hafta sonuyla birleştiren çalışanlar nedeniyle piyasalarda düşük işlem hacmi gözlemlenirken, Cuma günü New York borsasında kısa bir işlem günü gerçekleşti. New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 0,95 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 1,27’lik bir artışla haftayı noktaladı.

28 Kasım’da ABD konut fiyat endeksinin açıklanması bekleniyor. Şuanki beklenti verinin 0,4% olarak açıklanması yönünde. Bir önceki açıklamada beklenti 0,5% iken gerçekleşen 0,6% olmuştu.

AB

Bu hafta Euro Bölgesinde TÜFE verisinin açıklanması bekleniyor. 30 Kasım’da açıklanacak olan veri en son aylık bazda 0,2% olarak açıklanmıştı.

Geçen hafta Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,67, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 değer kazanırken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,74 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti.

Asya

Japonya işsizlik verileri 1 Aralık 2023 Cuma günü açıklanacak. Ekim ayı için işsizlik verisi, Eylül ayı verisiyle aynı olarak 2,6% beklenmektedir.

Asya’da Çin haricinde piyasalarda yükseliş hakimdi. Haftalık bazda Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,44 oranında azalırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,12, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,08, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,60 oranında artış gösterdi.

OPEC+

Petrol fiyatları 4 gündür OPEC+ toplantısının ertelenmesinin ardından gerilemeye devam ediyor. Piyasa beklentisi ise toplantıdan arz kısıtı yönünde bir karar alınabileceği yönünde.

(Yukarıdaki görsel ABD&BRENT ham petrol fiyat grafiğini gösteriyor) kaynak:bloomberg

ABD Hazine Yetkilisinden Türkiye Ziyareti

Bloomberg in haberine göre üst düzey ABD hazine yetkilisi Rus gruplara yönelik Amerikan yaptırımları ve Hamas ın yasa dışı faaliyetlerine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye’ye ziyaret edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz