BIST PPK’ya Kilitlendi

0
115

TCMB Faiz Kararı

Bugün saat 14.00 da gelecek TCMB PPK faiz kararı öncesi Borsa İstanbul güne alıcılı seyir ile başladı. Özellikle son günlerde alıcılı seyirine devam eden BİST tarafında toparlanmalar görmeye devam ediyoruz. Tahvil piyasasında ise fiyatlamalar daha oturmuş durumda özellikle büyük yatırım bankalarının kısa-uzun Türk lirası cinsi devlet tahvillerinde son zamanlarda yayınladıkları önemli raporlar. Ve Türk lirasındaki negatif reel faizin yavaş olsa da kapanıyor olması TL ye olan güveni yavaş yavaş getirebilir.

Türk Lirası Reel Faiz Oranı

TCMB Faiz PPK Kararı Canlı Yayınımıza katılmayı unutmayın.

Genel piyasa beklentisi 250+250Bps ile TCMB nin faiz artışlarına %40 da ara vermesi olarak gözüküyor. Ancak ne kadar güzel adımlar atılıyor olsa da ekonomi yönetiminin uzun bir yolu var. Faiz kararı öncesi önemli fiyatlamalar: TR 2 yıllık devlet tahvilleri %40.65 BİST100: 8014 %0.35+ TR 10 yıllık devlet tahvilleri %28.82 USD.TRY 28.86 CDS ler ise 339Bps seviyesinden işlem görüyor.

Yurt dışı piyasalar haftaya OpenAI’daki sansasyonel olaylarların medyaya düşmesiyle başlasa da Şükran Günü sebebiyle Perşembe tam ve cuma yarım gün kapalı olacak Amerikan piyasaları, Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın oluşan bu krizi atlatacak çözümlere buluşturması piyasadaki kara bulutları dağıttı. Önlenen bu krizle olumlu bir havaya giren piyasalar yükselişlerine devam ettiler ve NASDAQ 16.000, S&P500 ise 4500 seviyesinin üstünü gördü.
Piyasadaki bu olumlu hava VIX endeksine de yansıdı. VIX endeksi Covid döneminden önceki seviyelere dönerek son 43 aylık periyodun en düşük rakamlarına ulaştı.


Altın ise 2000 barajına takılmış durumda. Altının ons fiyatı 2000 seviyelerini geçtiğimiz gün içinde denemiş olsa da günlük kapanış 2000 dolar altında kaldı. Hamas İsrail arasındaki ateşkes ve esir değişimi altını etkileyecek en önemli haberlerin başında geliyor.
Amerika’da Terör Eylemi
Türkiye saatiyle 22 Kasım saat 21.30 sıralarında Rainbow Köprüsünde gerçekleşen araçlı bombalı eylem piyasaları etkilemese de haber tüm dünyada duyuldu. Soruşturmaların hala devam ettiği FBI tarafından bildirildi.


Haftalık önemli veri olarak ele aldığımız İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ise beklenenin altında kaldı (209k- 225k). Piyasadaki olumlu havaya ayak uyduran 10 Yıllık Tahvil Faizleri düşüşle fiyatlansa da bu veri ardından tekrar yükseldi. %4,4 seviyesinde bulunan 10 yıllık tahviller geçtiğimiz hafta göstermiş olduğu hızlı düşüşünün ardından bu seviyelerde nötr durumda.
Amerikan Doları, Japon Yeni karşısında 150 seviyesinin tekrar altına indi. Amerikan doları endeksinin düşmesi ve Japon Hükümetinin Japon Yeni’ni destekleyen açıklamalarda bulunması 150 seviyesinin aşağı yönlü sert kırılmasına sebep olsa da 147den dönen endeks Japonya’nın para basmaya son hızda devam ettiğinin haberleriyle yükselişini sürdürdü ve 150 eşiğinin hemen altında 149da fiyatlanmaya devam ediyor.
Amerika’da bomba eylemi, Sam Altmann’ın Microsoft’ta mı devam edeceği yoksa tekrar OpenAI’da CEO olarak kalacağı, Hamas İsrail esir değişimi; piyasaları yakından etkileyebilecek önemli olaylar. Haberler geldikçe kendi X hesabımızdan paylaşım yapıyor olacağız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz