Faiz Kararı Enflasyonu Yıl Sonu Hedeflerinden Uzaklaştıracak Mı?

0
113

Yurt içinde haftanın odak noktası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. TCMB, politika faiz kararını perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak. Piyasada faiz artırım beklentisi güçlenirken, uluslararası kuruluşlardan da çeşitli tahminler gelmeye başladı.

ING Bank Tahmini

Ekim ayında yapılan PPK toplantısında Merkez Bankası, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkarmıştı. ING Bank ekonomistlerine göre, Merkez Bankası’nın faiz artırım hızını 250 baz puanla düşüreceği öngörülüyor. Ekonomistlerin değerlendirmesine göre, Ekim ayındaki enflasyon verileri, temel enflasyonun yanı sıra genel enflasyonda da iyileşme eğiliminde olduğunu gösterdi. Bu bağlamda, banka, bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 37,5’e çekerek daha sakin bir artışı değerlendirmesi bekleniyor. Ancak, ağustos ayından bu yana gerçekleşen güçlü sıkılaştırma adımları göz önüne alındığında, faiz için risklerin yukarı yönlü olduğuna dikkat çekiliyor.

Blackswanfinans ekibi olarak X’te yaptığımız anket sonucunda da 250 baz puan beklentisiyle karşılaştık.

Önümüzdeki hafta, yatırımcıların dikkatini çekecek yoğun bir veri gündemi bekleniyor. 20 Kasım’dan itibaren başlayacak olan haftanın veri takviminde;

21 Kasım: Fed toplantı tutanakları,
22 Kasım: Haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ABD şükran günü,
23 Kasım: PPK toplantısı,
24 Kasım: Japonya Tüfe oranı

ABD

ABD Çalışma Bakanlığı’nın mevsim etkisinden arındırılmış verilerine göre, daha önce 4 Kasım ile sona eren haftada 217,000 olarak duyurulan işsizlik başvuru sayısı, revize edilerek 218,000 olarak güncellendi. Bu hafta 225,000 olarak açıklanması beklenen veri en son 231,000 olarak açıklanmıştı.

ABD’de, şirket bilançolarının ve makroekonomik verilerin yakından takip edildiği geçen hafta, New York borsaları olumlu bir performans sergileyerek üçüncü haftasında da yükseliş trendini sürdürdü. Bu sayede, New York pay piyasaları son üç ayın neredeyse en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

22 Kasım Çarşamba yerel saatle 13:00’den itibaren Şükran Günü sebebiyle ABD piyasaları pazartesi gününe kadar kapalı kalacak.

Japonya

Japonya enflasyon verileri 24 Kasım 2023 Cuma günü açıklanacak. Eylül ayında Japonya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin altında %3,0 seviyesine açıklandı. Piyasa beklentisi ise enflasyonun %3,2 olması yönündeydi. Şuanki beklenti ise %2,8 olacağı yönünde.

Japonya borsaları, geçen hafta boyunca yükseliş trendinde ilerlerken, Nikkei 225 Endeksi %3,1 ve geniş kapsamlı TOPIX Endeksi %2,3 getiri elde etti. Bu kazançlar, bugüne kadar gelen olumlu kazanç sürprizleriyle desteklendi, ancak zayıf üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileriyle birlikte risk iştahındaki hassasiyeti azaltamadı. Beklentilerin altında kalan GSYH verileri, ekonomik bir yumuşama sinyali verirken, ABD’deki enflasyon verilerinin, faiz oranlarının zirveye ulaşmış olabileceği umutlarını artırmasıyla risk iştahı yükseldi.

Japonya 10 yıllık devlet tahvil getirisi, ABD tahvil getirilerindeki zayıflığı takip ederek bir önceki hafta sonundaki %0,85 seviyesinden %0,72’ye geriledi. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getiri hareketlerindeki oynaklığı sınırlamak amacıyla düzenli olarak gerçekleştirdiği devlet tahvili alımları için teklif miktarlarını azaltmasına bağlı olarak ortaya çıktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz