Enflasyon Verisi Geldi Piyasalar Şenlendi

0
92

Dünya piyasalarının merakla beklediği ABD Tüfe verileri açıklandı. ABD TÜFE’si aylık bazda artış göstermeyerek %0,1 olan beklentinin altında kaldı. Ekim ayı için TÜFE yıllık bazda %3,2’ye gerilerken %3,3 olan beklentinin altında geldi. Böylece TÜFE Ağustos ayındaki %3,7’den Ekim ayında %3,2’ye gerilemiş oldu.

Çekirdek enflasyonda aylık bazda %0,2 oranında açıklanarak %0,3 beklentisinin altında kaldı ve yıllık bazda %4 seviyesine çekilmiş oldu.

Enflasyonun Ekim ayında beklentilerin altında gelmesi, piyasalarda risk iştahını artırdı. Çekirdek enflasyonda düşüş eğiliminin devam etmesi, piyasaları rahatlatan bir faktör olarak öne çıktı.

Şant Manukyan enflasyon verisi sonrası gelişmelere ; ”Yanlış anlaşılan bir nokta: 2024’te faiz indirimi gelecek. Ancak Fed bunu gevşek para politikasına geçmek için değil artan reel faizleri kontrol altında tutmak için yapacak. Fed’den giderek daha çok sayıda -faiz artabilir- konuşmasından ziyade -faizler uzun süre yüksek kalacak- söylemi duyacağız. ” şeklinde yorum getirdi.

Döviz

Dolar seans açılışı sonrasında 28,6420 TL’ye kadar yükselerek seans içi rekorunu tazeledi. Euro fiyatları, beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisi sonrası Euro/dolar paritesinin yükselmesiyle yeni rekorunu 31,0490 TL‘ye kadar çıkarttı.

Verinin açıklanmasının ardından dolar endeksinde hızlı bir geri çekilme görüldü ve 105 seviyesinin altına geriledi.

Tahvil

ABD Hazine tahvillerinin getirisi düşerken, 2 yıllık tahvil %4,872 ve 10 yıllık tahvil %4,488 seviyesinde kaldı.

Altın

Hafta başından bu yana yönünü yukarı çeviren ons altın, TÜFE verisinin açıklanmasının ardından yarım puanlık yükselişle 1.960 dolara kadar yükseldi. 

Kripto

Gün içinde 36.200 dolara kadar gerileyen Bitcoin, risk iştahının artması ile yönünü yeniden yukarı çevirdi ve 36.600 dolar bandına kadar yükseldi.

BIST

Son 3 işlem günü değer kaybeden Borsa İstanbul, seans başlangıcından itibaren dalgalı bir seyir izledikten sonra kapanış saatine doğru gelen alımlarla günü yüzde 1‘in üzerinde yükselişle 7671 puandan tamamladı.

Dr. Artunç Kocabalkan ve Tunç Şatıroğlu enflasyon verisi açıklanmadan önce, hem enflasyon hem de genel ekonomik görünüş üzerinde değerli yorumlarını sohbet tadında bizlerle buluşturdular.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz