fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarVeri Çok Gündem Tek:...

Veri Çok Gündem Tek: ENFLASYON

Dünya genelinde enflasyonun göreli olarak yüksek olduğu bir dönemdeyiz ve elbette yükseklikler arasındaki fark baş döndürücü. Türkiye yüksek enflasyonun görüldüğü ülkeler arasında hep ilk üç sırada yer alırken dünyadaki enflasyonun büyüklüğü ile ilgili sorun daha çok Merkez Bankalarının enflasyonu büyük bir sorun olduğunu düşünmelerinden kaynaklanıyor. Dünya ekonomileri enflasyonla mücadelede önemli ilerlemeler kaydetmiş olsa da, hala gerekli atılması gereken önemli adımların olduğuna dair açıklamalar, piyasalarda belirsizlikleri güçlendirmeye devam ediyor.

Tahvil ve Hissse Ne Zaman Alınır?

Ekonomi uzmanları Türkiye’de enflasyonun düşmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu ve bu zamanın 2024 yerel seçimlerinden sonrasına kadar uzandığını vurguluyor. Bu dönemde faizlerin görece yüksek ve enflasyonun da görece aşağı yönlü hareket edeceği bir ortamda tahvil faizleri dalgalı bir hareket gösterse de genel olarak risklilerden daha fazla yatırım çekme potansiyeli olduğu düşünülüyor.

Bu hafta, Fed başkanının geçen hafta vurguladığı enflasyonla mücadele konusunda ABD enflasyon verileri başta olmak üzere pek çok enflasyon verisi göreceğiz. Türkiye’de yükselen faizler sabit getirili enstrümanlara olan ilgiyi artırırken yurt dışında da hisse senetleri piyasasında gelecek enflasyon verilerine bağlı sert hareketler görülebilir.

Daha detaylı bilgi için:

ABD’de Hükümet Kapanacak Mı?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bir harcama tedbiri açıkladı, ancak bu tedbir kongre üyelerinin muhalefetiyle karşılaştı. Harcama tedbiri, bazı federal kurumları 19 Ocak’a kadar ve diğerlerini 2 Şubat’a kadar finanse etmeyi amaçlıyor. Ancak, Cumhuriyetçi geçici önlem, bazı muhafazakâr gruplar tarafından eleştirildi ve demokratlardan destek görmedi. Anlaşmazlık devam ederse, hükümet 30 Eylül’e kadar geçici bir uzatma seçeneğine sahip olacak.

Enflasyon Verileri

Bu hafta, hem ABD için hem de Euro Bölgesi için oldukça önemli verilerin açıklanacağı bir hafta olacak. ABD enflasyon verileri 14 Kasım 2023 Salı günü saat 16.30’da açıklanacak. Eylül ayında ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin üzerinde bir artış göstererek %0,4 seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi ise artışın %0,2 olması yönündeydi. Şuanki beklenti ise %0,2 olacağı yönünde.

Euro Bölgesi enflasyon verileri 17 Kasım 2023 Cuma günü saat 13.00’da açıklanacak. Eylül ayında AB’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin altında %0,1 seviyesine açıklandı. Piyasa beklentisi ise enflasyonun %0,3 olması yönündeydi. Şuanki beklenti ise %0,1 olacağı yönünde.

Euro Bölgesi İşsizlik ve GSYİH Verileri

!4 Kasım 2023 Salı günü Euro Bölgesi hem işsizlik hem de GSYİH oranını açıklıyor. Eylül ayında açıklanan işsizlik verisinde çeyreklik değişim beklentiyle aynı kalarak %0,2 olarak açıklanmıştı. Şu an beklenti ise %0,3 seviyesindedir. Yıllık değişim bazında baktığımızda ise işsizlik verisi beklentilerin aşağısında bir değişim göstererek %1,3 olarak açıklanırken, beklenti %1,5 olması yönündeydi. Şu an beklenti ise %1,4 seviyesinde. GSYİH için çeyreklik beklenti i%0,2 iken açıklanan -%0,1 olmuştu şu an için beklenti -%0,1 seviyesinde. Yıllık bazda baktığımız zaman ise beklenti %0,5 iken açıklanan %0,1 olmuştu. Şu an ise yıllık bazda GSYİH %0,1 olarak beklenmekte.

BİST’te Bu Hafta

Geçtiğimiz Cuma günü akşam saatlerinde Ford Motor Company ve LG Energy Solution ortaklığında Ankara’da kurulması planlanan batarya fabrikasının iptal haberinin etkisi dikkat çeken başlıklardan olurken; diğer yandan Türk Hava Yolları’nın uzun zamandır beklenen rekor uçak siparişinin (345-350 adet) yakın zamanda imzaya döküleceği haberi ile oldukça iyi gelen 3. Çeyrek bilançosundan hareketle borsada yeni bir hikaye başlatıp başlatmayacağı yakından takip edilecek.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir

HSBC RAPORLARI – OTOMOTİV SEKTÖRÜ RAPORU

02.05.2024 tarihli HSBC Türk Otomotiv Sektörü raporuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz. HSBC-TurkishAutomobilesİndir

İş Yatırım Yabancı Oranları – 02.05.2024

İş Yatırım'ın düzenlediği yabancı oranlarına ait raporu sayfamızda bulabilirsiniz. Gunluk-Yabanci_Raporu_02052024İndir

Read Now

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir

HSBC RAPORLARI – OTOMOTİV SEKTÖRÜ RAPORU

02.05.2024 tarihli HSBC Türk Otomotiv Sektörü raporuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz. HSBC-TurkishAutomobilesİndir

İş Yatırım Yabancı Oranları – 02.05.2024

İş Yatırım'ın düzenlediği yabancı oranlarına ait raporu sayfamızda bulabilirsiniz. Gunluk-Yabanci_Raporu_02052024İndir

İş Yatırım KRDMD / UNLU Co. Tüpraş Rafineri Marj Verisi – Nisan 2024

02.05.2024 tarihinde yayınlanan raporları bu sayfada bulabilirsiniz. İş Yatırım #KARDEMİR - #KRDMD Raporu KRDMD_4C23_Kar-Analizi_020524-1İndir TÜPRAŞ - #TUPRS Nisan 2024 Rafineri Marj Verisi Tupras-RafineriMarj-Verisi-Nisan-2024-2İndir

FED Güvercin Piyasa Şahin

1 Mayıs, FED Toplantısı ve FED Kararının açıklandığı aynı zamanda Petrol Stokları, İş Açıkları gibi önemli verilerin açıklandığı yoğun bir gündü. FED Toplantısı detayları ve daha fazlası için

FED’in 1 Mayıs 2024 Faiz Kararı Metni

FED: "Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir."

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.