fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelVize Alamayan Ülke Para...

Vize Alamayan Ülke Para Alabilir Mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ülkelerinden New York’un gökdelenlerine kadar kaynak aramak için büyük çaba gösterirken bu çabanın vize engeline takılabileceği ihtimali birçok soruyu beraberinde getiriyor. Her geçen gün daha da büyük bir sorun haline gelen vize krizi nereye gidiyor? Ciddi bir vize sorunu varken finansman bulmak mümkün mü? Bu temel meseleler çözülmeden bulunan finansman ne büyüklükte ve hangi yaraya merhem olur?

Hamas ve İsrail arasındaki gerilim artarken, Türkiye’nin bu konudaki tutumu vize alamama sorununu büyütür mü? Covid dönemindeki ilk G20 toplantısında ABD’nin bize SWAP hatlarını açmasını talep etmiştik ancak açmadıkları gibi ABD’nin Hazine ve Maliye Bakanı bu hatları sadece Amerika’nın dostu olan ülkelere açacaklarını söylemişti. Hamas ve İsrail arasındaki gerilim Türkiye ve ABD ilişkilerini yeni bir boyuta sürükler mi?

Dr. Artunç Kocabalkan’ın ve Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın bu konudaki görüşleri için:

ABD

ABD hisse senedi piyasaları, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin bölge genelinde yayılma olasılığının azaldığı bir dönemde, şirketlerin üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladığı ve Fed’in PPK toplantısına yaklaşıldığı bir ortamda yukarı yönlü bir hareket sergiledi. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri, her ikisi de %1,2’lik kazançlarla günü tamamladı.

Piyasalar, yarın açıklanacak olan Fed’in para politikası kararlarına büyük bir ilgi gösteriyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in politika faizini sabit tutma olasılığı oldukça yüksek olsa da, politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, varlık fiyatlarını etkileme potansiyeline sahip önemli sinyaller içeriyor.

Asya

Japonya’da hisse senedi piyasaları, Japonya Merkez Bankası’nın para politikası kararının ardından kayıplarını azaltarak yükselirken, diğer Asya-Pasifik bölgelerinde ise Çin’de imalat sektörünün beklenmedik bir daralma yaşaması nedeniyle düşüşler gözlendi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli politika faizini -%0,1 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. Ayrıca, 2023 mali yılı (31 Mart 2024’te sona erecek) için GSYH tahminini Temmuz ayındaki %1,3 seviyesinden %2’ye yükseltti. 2023 ve 2024 mali yılları için çekirdek tüketici enflasyon tahminlerini (taze gıda hariç) sırasıyla %2,5 ve %1,9 seviyelerinden, her iki yıl için de %2,8’e yükseltti.

Japonya’nın Nikkei 225 endeksi, önceki kayıplarını telafi etti ve dalgalı bir seyirle hafifçe arttı, Topix ise %0,34 yükseliş gösterdi.

Güney Kore’de, Kospi %1,19 gerilerken, Kosdaq %2,11 düşüş yaşadı.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,86 azalırken, Çin’in CSI 300 endeksi %0,66 geriledi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi ise %0,11 oranında yükseldi.

Altın

Altın, ABD’deki artan 10 yıllık tahvil getirilerinin ardından haftanın ikinci işlem gününde istikrarlı bir seyir izliyor. Spot altın, Pazartesi günü %0,51’lik bir artışla kapanmasının ardından haftanın ikinci işlem gününde 1995 dolar seviyelerinde sabitlenmiş durumda.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Read Now

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.