Vize Alamayan Ülke Para Alabilir Mi?

0
259

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ülkelerinden New York’un gökdelenlerine kadar kaynak aramak için büyük çaba gösterirken bu çabanın vize engeline takılabileceği ihtimali birçok soruyu beraberinde getiriyor. Her geçen gün daha da büyük bir sorun haline gelen vize krizi nereye gidiyor? Ciddi bir vize sorunu varken finansman bulmak mümkün mü? Bu temel meseleler çözülmeden bulunan finansman ne büyüklükte ve hangi yaraya merhem olur?

Hamas ve İsrail arasındaki gerilim artarken, Türkiye’nin bu konudaki tutumu vize alamama sorununu büyütür mü? Covid dönemindeki ilk G20 toplantısında ABD’nin bize SWAP hatlarını açmasını talep etmiştik ancak açmadıkları gibi ABD’nin Hazine ve Maliye Bakanı bu hatları sadece Amerika’nın dostu olan ülkelere açacaklarını söylemişti. Hamas ve İsrail arasındaki gerilim Türkiye ve ABD ilişkilerini yeni bir boyuta sürükler mi?

Dr. Artunç Kocabalkan’ın ve Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın bu konudaki görüşleri için:

ABD

ABD hisse senedi piyasaları, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin bölge genelinde yayılma olasılığının azaldığı bir dönemde, şirketlerin üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladığı ve Fed’in PPK toplantısına yaklaşıldığı bir ortamda yukarı yönlü bir hareket sergiledi. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri, her ikisi de %1,2’lik kazançlarla günü tamamladı.

Piyasalar, yarın açıklanacak olan Fed’in para politikası kararlarına büyük bir ilgi gösteriyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in politika faizini sabit tutma olasılığı oldukça yüksek olsa da, politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, varlık fiyatlarını etkileme potansiyeline sahip önemli sinyaller içeriyor.

Asya

Japonya’da hisse senedi piyasaları, Japonya Merkez Bankası’nın para politikası kararının ardından kayıplarını azaltarak yükselirken, diğer Asya-Pasifik bölgelerinde ise Çin’de imalat sektörünün beklenmedik bir daralma yaşaması nedeniyle düşüşler gözlendi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli politika faizini -%0,1 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. Ayrıca, 2023 mali yılı (31 Mart 2024’te sona erecek) için GSYH tahminini Temmuz ayındaki %1,3 seviyesinden %2’ye yükseltti. 2023 ve 2024 mali yılları için çekirdek tüketici enflasyon tahminlerini (taze gıda hariç) sırasıyla %2,5 ve %1,9 seviyelerinden, her iki yıl için de %2,8’e yükseltti.

Japonya’nın Nikkei 225 endeksi, önceki kayıplarını telafi etti ve dalgalı bir seyirle hafifçe arttı, Topix ise %0,34 yükseliş gösterdi.

Güney Kore’de, Kospi %1,19 gerilerken, Kosdaq %2,11 düşüş yaşadı.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,86 azalırken, Çin’in CSI 300 endeksi %0,66 geriledi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi ise %0,11 oranında yükseldi.

Altın

Altın, ABD’deki artan 10 yıllık tahvil getirilerinin ardından haftanın ikinci işlem gününde istikrarlı bir seyir izliyor. Spot altın, Pazartesi günü %0,51’lik bir artışla kapanmasının ardından haftanın ikinci işlem gününde 1995 dolar seviyelerinde sabitlenmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz