Enflasyon Dörtnala OVP’yi Çiğnemeye Koşuyor

0
160

Bugün saat 10:00’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamını açıklayacak. Önceki iki ayda gerçekleşen rekor enflasyon oranlarına nazaran yüzde 50 civarında düşüş beklense de kalburüstü bir AB ülkesinin yıllık enflasyonunu aylık yaşamaya devam ediyoruz.

Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9.49 ve 9.09 enflasyon ile yaz aylarının rekorları alt üst edilirken Eylül ayı itibariyle yüzde 50’ye yakın düşüş bekleniyor. AA Finans Enflasyon Beklenti anketine göre Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 5.0 artış yapması bekleniyor.

Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5.0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4.05 ve en yüksek yüzde 9.0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5.00) göre bir önceki ay yüzde 56.37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61.91’e çıkacağı hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65.50 oldu.

Öncü Gösterge İTO

İstanbul Ticaret Odası eylül ayı enflasyon artış oranını yüzde 5.5 olarak açıkladı. Bu TÜİK’in oranına ilişkin beklentilerle uyumlu bir oran.

Eylül oranı yüzde 5 düzeyinde açıklanırsa, yılın üçüncü çeyreğindeki toplam artış yüzde 25.4’ü bulacak, yuvarlayıp 25 diyelim!

Bu oran “enflasyonla mücadele edilen” ya da “rasyonelleştiğimiz” bir dönemin oranı!

Enflasyonun önceki aylara göre düşük geleceği beklentisinin temel sebebi, kurdaki yükselişin Eylül ayında sıfıra yakın olmasından kaynaklanıyor.

Sonuç olarak Eylül ayı enflasyon oranı beklentilere uygun gelse de Orta Vadeli Program (OVP)’da 2023 yılı hedefi olan yüzde 65’i aşacak gibi görünüyor. Enflasyondaki ilk yıl hedefinin sapması durumunda, 2024 ve 2025 yıllarındaki oranların yakalanması ne kadar mümkün olacak şimdiden merak konusu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz