fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarYol Ayrımı

Yol Ayrımı

Bugün açıklanacak FED faiz kararı öncesinde hem küresel piyasalar hem de bizim piyasamız yol ayrımı noktasında.

Bugünkü yazımızda FED’in faiz kararını ve bunun etkilerini değerlendirmeye alacağız.

Küresel Piyasalarda Son Gelişmeler

FED faiz kararı açıklanacak. Faiz artışı beklenmiyor. FEDWATCH Tool’a göre Kasım ve Aralık’ta da artırım ihtimalleri %50’den %30’lu seviyelere geriledi. Ancak yüksek faiz seviyelerinin uzun süre muhafaza edilmesi bekleniyor.

ABD 10 yıllık tahviller zirvede. 2007’den bu yana en yüksek seviyeler görüldü. Ayrıca, verim eğrisinde negatiflik dikkat çekici. Verim eğrisinde negatif eğilimin görüldüğü her durumda eninde sonunda ABD’de resesyon görülmüş. Tarihin tekerrür edip etmeyeceğini göreceğiz.

Petrol FED’in faiz kararı öncesi biraz düştü ama hala çok yüksek seviyelerde. 100’lü seviyeler konuşuluyor. Bu da enflasyon demek. Enflasyon ise FED’in elini zorlaştıran en önemli nokta. Merkez Bankaları faiz kararı verirken daha çok gıda ve ulaşım gibi kontrol edemedikleri kalemlerin yer almadığı çekirdek enflasyona odaklansalar da hedef olarak hala manşet enflasyonu dikkate aldıkları da bir gerçek. Ayrıca petroldeki artışın eninde sonunda manşet enflasyondaki kalemleri de etkileyeceğini unutmamak lazım.

Endeksler yol ayrımında. Önceki yazımızda ünlü ekonomistlerden düşüş tahminleri geldiğini belirtmiştik. Kırılım gelecek mi, izliyor olacağız. S&P500 endeksi 4430 altına gelirse işler kötüleşebilir. Endeksin bizdekine benzer bir endeks mühendisliğiyle yukarı seviyelerde konumlandığını görüyoruz. 493 hisse endeks getirisinin altında kalırken ağırlığı büyük 7 hisse S&P 500’ü ayakta tutuyor.

Fed enflasyonu dizginlemekle resesyon arasında seçim yapacak gibi görünüyor. Sert bir resesyon istenmediği için faiz artışı sinyalleri gelmiyor bu ise petrolün böylesine yükseldiği bir ortamda düşen enflasyona yeniden fırsat vermek demek. Öte yandan “faizi düşüremiyoruz bari sözlü yönlendirmeyle enflasyonu kontrol altına alalım” düşüncesiyle FED’in şahin tonunun devam edeceğini düşünüyoruz. FED faiz artırım ihtimalini masada tutmaya devam edecektir. Faizler genel olarak uzun süre yüksek seviyelerde kalacak gibi görünüyor.

Mehmet Şimşek Piyasaları Şimdilik İpten Aldı Peki Ya Sonrası?

Gelelim bizim piyasalara. Ekonomi yönetimi planlarını 2024’ün ikinci yarısına göre yapmış. Gelecek yılın ikinci yarıdan itibaren faiz indirimlerinin geleceğini düşünüyor. Faiz indirimleriyle birlikte küresel atmosferin oyun planına yardımcı olacağını düşünüyor.

Ancak faizlerin beklenilenden daha uzun süre yüksek kalması ihtimali hala masada. FED “ne şiş yansın ne kebap” tarzındaki yumuşak iniş senaryolarıyla her geçen gün faiz indirimlerini geciktiriyor.

Enerjide yükseliş trendi yeniden başladı. Bu gıda fiyatlarında da artışı tetikleyecek. Üstüne küresel faizler de yüksek kalmaya devam ederse dış kaynak ihtiyacı olan Türkiye için bu pek de olumlu senaryo olmaz.

Dün günü kurtarmayı başardık. Mehmet Şimşek Goldman Sach Genel Merkezinde yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıyla piyasaları ipten aldı.

Dönüş için 8000 üstüne yerleşmek önemli. Tepkiler satılacak mı yoksa daha yüksek seviyelere yolculuk mu başlayacak buradan anlayacağız. Yarınki TCMB faiz kararı endeksin seyrinde etkili olacak.

Uzun vadede ne olacağı ise küresel piyasalarda ne olacağıyla doğrudan alakalı. İşte geldik yol ayrımına… Buradan ötesinde ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Read Now

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Aracı Kurum ve Bankaların Enflasyon Raporları

Aracı kurumlar ve bankaların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Nisan TÜFE sonrası değerlendirmelerini içeren raporlara ve TÜİK'in açıkladığı Nisan 2024 raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik güvenini artırarak kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, ülkenin ekonomik görünümünü “pozitif” olarak nitelendirdi. Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin yerel seçimler sonrası dış dengeleme ve politika koordinasyonunda gösterdiği ilerleme,...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100 endeksi kendisini çok yoran 312$ seviyesini aştı ve şimdilik yoluna devam ediyor. Bu konuda uzman yorumları en büyük etkinin S&P'den gelebilecek not arttırımı ve görünüm değişikliği beklentisi olduğu konusunda hemfikir. Gözlerimiz piyasa kapanışından sonra gelecek bu...

Ak Yatırım’dan Yapı Kredi İçin 12% Getiri Potansiyeli

Yapı Kredi Bankası’nın 2024 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından, Akbank Yatırım analistleri Yapı Kredi için %12’lik bir yükseliş potansiyeli öngörerek 12 aylık hedef fiyatını 35 Türk Lirası olarak belirlemiştir. Akbank, daha önceki raporunda Yapı Kredi için ‘endeks üstü getiri’ önerisini ‘nötr’ olarak güncelledi. Belirlenen...

Yatırım Finansman #YATAS’ı Araştırma Kapsamına Aldı

Yatırım Finansman 3 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Yataş'ı inceleme kapsamına aldı. Şu anda hisse fiyatı 32TL olan #YATAS için verilen beklenti endeks üzeri ve %106 getiri ile 68TL. Bu beklentiyi öne sürerken ana itici güçlerin mobilya perakende güçlü talep görünümü, TL'nin reel değer kazanımının sektör için marj görünümünü...

Bitcoin için kritik eşik

Bitcoin fiyatındaki momentum zayıflaması, bu hafta Fed faiz kararı ve FOMC konuşması paniğiyle hız kazandı. 56 bin 500 dolara kadar düşüş kaydetmemizin ardından, güvercin açıklamalarla birlikte 59 bin 300 dolar seviyesine temas gerçekleşti. Kritik eşik, 59 bin dolar seviyesi. Bu seviye altında kaldığımız sürece, 50 bin dolar...

Enflasyon Hedefine Biraz Daha Uzaklaşacak mıyız?

Orta Vadeli Program'a göre yıl sonu yüzde 36'lık enflasyon hedefi, bugün açıklanacak verilerle biraz daha ulaşması imkansız bir hale mi bürünecek?