fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarBorsa Neden Düştü?

Borsa Neden Düştü?

Piyasalarda beklenti alınır, gerçekler satılır. Dünkü manşetimizde bu kez “borsada beklentiler satın alındı, peki gerçekleşmeler satılacak mı?” diye sormuştuk.

Cevabı gün sonunda aldık: Satıldı. BİST 100 endeksi günü %2,15 ekside kapatırken, düşüşe bankacılık endeksi %5,51 oranıyla liderlik etti.

“Peki ne oldu da bu düşüş geldi? Bize hiç böyle anlatmamışlardı. Borsa hep yükselen bir yer değil miydi?” soruları eşliğinde “Nerde bu devlet, nerde bu millet” serzenişleri de başladı.

İnsan bu, yükselirken neden yükseliyoruz diye sormak aklına gelmiyor da düşünce acıdan olsa gerek bir an durup düşünüyor, “Neden oldu bu?” diye.

Acının faydalarını görmeye başlıyoruz. Kafayı çalıştırmaya başlıyor.

Çalışan kafa iyidir.

Öyleyse biz de düşüşten istifade durup bir düşünelim bakalım: “Bu düşüşü ne tetikledi? Devamı gelir mi? Böyle bir düşüş ne anlama geliyor? Durduk yere neden canımız sıkıldı?”

Mehmet Şimşek’in göreve gelişinden beri bir yükseliş trendinin içindeyiz. Başta TL bazlı ilerleyen ralli, TL’nin belirli seviyelerde takılı kalmasından sonra dolar bazlı bir ralliye evrildi.

Endekste 4.400 seviyelerinden 8.300’lere kadar neredeyse soluksuz ilerledik. Özellikle son haftalarda hep yeni zirveler gördük. Böyle bir aşamada yatırımcılar arasında kar almak isteyenler olacaktır. Ki bu en doğal olanıdır. İşte bakın birinci düşüş sebebini bulduk bile.

İkinci bir sebep olarak, şu an hala yetersiz seviyelerde olsa da mevduat faizlerinde yavaş yavaş yükseliş trendine girmemiz gösterilebilir. Zaman içinde daha az risk seven yatırımcılardan o tarafa kaymak isteyenlerin sayısı artacaktır. Evet, borsa hala rakipsiz ama ilerleyen günlerde bu rakipsizliği son bulabilir.

Yazının başında düşüşte bankacılık endeksinin öncülüğüne değinmiştik. Bankacılık rasyonele dönüş beklentilerinden en çok hız alan sektör olmuştu. Fitch ve OVP’deki beklentilerin gerçekleşmesiyle bu yönde satış görmüş olabiliriz.

Ayrıca, pazartesi günü Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye Bankalar Birliği’nin toplantı yaptığını öğrendik. Bu toplantının sonucu olarak KKM konusunda kararlar alınmış olabilir. Bu kararları öğrenenler varsa yine satışı tetiklemiş olabilirler.

“Şüyuu vukuundan beter” derler ya bir şey gerçekleşmeyecek olsa bile dedikodusu yetiyor bazen piyasaları oynatmaya.

Aranızdan “Eee, düşüş sebeplerini anladık da kardeşim, kısa kes. Şimdi alıyor muyuz, satıyor muyuz sen onu söyle” diyenleriniz olacaktır. Böyle armut piş ağzıma düş zihniyetinde olanlara cevabım: “Bilmiyorum, ben müneccim değilim ki” olurdu.

Yine de Artunç Kocabalkan Youtube kanalımızda traderlık tecrübesi yanında teknik bilgisiyle birlikte yıldızları da okuyabilen finansal astrolog Aylin Çetiner ile olan yayınlarımızı mutlaka izlemenizi tavsiye ederim 🙂

Genel görünüm bozulmadıkça arada gelen düzeltmeler sağlıklıdır. Yukarıda düşüş sebeplerini saydığımız gibi daha onlarca yükseliş sebebi de sayılabilir. Onları da başka yazıda sayarız artık. Düzeltmeler iyidir ralliye aradan katılmaya fırsat sağlar.

Önceki yazıda değindiğimiz gibi haftaya PPK ardından Şimşek-Erdoğan, ABD roadshow’u var. Alın size yukarıda saymadığım bir düşüş sebebi daha:

Roadshow öncesi bankacılıkta bir yükseliş olacaksa özellikle bankacılık hisselerinde piyasa tabiriyle dökme yapılıyor olabilir. Piyasa oyuncuları arasında “Ağacı bir sallayalım bakalım, ne kadar armut düşecek” diye düşünenler olabilir.

Bu konuda sorularınız varsa buyurun bugünkü Devrim Akyıl yayınına. Borsada düzeltmeler başladı mı, beklenti tükendi ve haber akışı zayıfladı mı, endekste destek direnç noktaları nelerdir? Hepsini konuşacağız. Devrim Akyıl bizim göremediğimiz ayrıntıları da görecektir. Başka sorularınızı varsa buraya bekleriz.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100...

Ak Yatırım’dan Yapı Kredi İçin 12% Getiri Potansiyeli

Yapı Kredi Bankası’nın 2024 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarının açıklanmasının...

Read Now

S&P Global, Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası finans piyasalarının önde gelen kuruluşlarından S&P Global, Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik güvenini artırarak kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak, ülkenin ekonomik görünümünü “pozitif” olarak nitelendirdi. Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin yerel seçimler sonrası dış dengeleme ve politika koordinasyonunda gösterdiği ilerleme,...

ABD Verileri Olumlu, Gözler S&P’nin Kararında

3 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 20 – BORSA

S&P Not Beklentisi Öncesinde Borsa Borsamız Mayıs ayına da iyi başladı. BIST100 endeksi kendisini çok yoran 312$ seviyesini aştı ve şimdilik yoluna devam ediyor. Bu konuda uzman yorumları en büyük etkinin S&P'den gelebilecek not arttırımı ve görünüm değişikliği beklentisi olduğu konusunda hemfikir. Gözlerimiz piyasa kapanışından sonra gelecek bu...

Ak Yatırım’dan Yapı Kredi İçin 12% Getiri Potansiyeli

Yapı Kredi Bankası’nın 2024 yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından, Akbank Yatırım analistleri Yapı Kredi için %12’lik bir yükseliş potansiyeli öngörerek 12 aylık hedef fiyatını 35 Türk Lirası olarak belirlemiştir. Akbank, daha önceki raporunda Yapı Kredi için ‘endeks üstü getiri’ önerisini ‘nötr’ olarak güncelledi. Belirlenen...

Yatırım Finansman #YATAS’ı Araştırma Kapsamına Aldı

Yatırım Finansman 3 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Yataş'ı inceleme kapsamına aldı. Şu anda hisse fiyatı 32TL olan #YATAS için verilen beklenti endeks üzeri ve %106 getiri ile 68TL. Bu beklentiyi öne sürerken ana itici güçlerin mobilya perakende güçlü talep görünümü, TL'nin reel değer kazanımının sektör için marj görünümünü...

Bitcoin için kritik eşik

Bitcoin fiyatındaki momentum zayıflaması, bu hafta Fed faiz kararı ve FOMC konuşması paniğiyle hız kazandı. 56 bin 500 dolara kadar düşüş kaydetmemizin ardından, güvercin açıklamalarla birlikte 59 bin 300 dolar seviyesine temas gerçekleşti. Kritik eşik, 59 bin dolar seviyesi. Bu seviye altında kaldığımız sürece, 50 bin dolar...

Enflasyon Hedefine Biraz Daha Uzaklaşacak mıyız?

Orta Vadeli Program'a göre yıl sonu yüzde 36'lık enflasyon hedefi, bugün açıklanacak verilerle biraz daha ulaşması imkansız bir hale mi bürünecek?

BİST, Dolar Bazlı Yükselişine Devam Ediyor

2 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

#AKBNK Aracı Kurum Raporları

Akbank T.A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Is-Yatirimİndir Alnus-Yatirim-1İndir Seker-Yatirim-1İndir

#KRDMD Aracı Kurum Raporları

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Yapi-Kredi-Yatirimİndir Seker-Yatirimİndir Alnus-Yatirimİndir

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir