Borsa Neden Düştü?

0
222

Piyasalarda beklenti alınır, gerçekler satılır. Dünkü manşetimizde bu kez “borsada beklentiler satın alındı, peki gerçekleşmeler satılacak mı?” diye sormuştuk.

Cevabı gün sonunda aldık: Satıldı. BİST 100 endeksi günü %2,15 ekside kapatırken, düşüşe bankacılık endeksi %5,51 oranıyla liderlik etti.

“Peki ne oldu da bu düşüş geldi? Bize hiç böyle anlatmamışlardı. Borsa hep yükselen bir yer değil miydi?” soruları eşliğinde “Nerde bu devlet, nerde bu millet” serzenişleri de başladı.

İnsan bu, yükselirken neden yükseliyoruz diye sormak aklına gelmiyor da düşünce acıdan olsa gerek bir an durup düşünüyor, “Neden oldu bu?” diye.

Acının faydalarını görmeye başlıyoruz. Kafayı çalıştırmaya başlıyor.

Çalışan kafa iyidir.

Öyleyse biz de düşüşten istifade durup bir düşünelim bakalım: “Bu düşüşü ne tetikledi? Devamı gelir mi? Böyle bir düşüş ne anlama geliyor? Durduk yere neden canımız sıkıldı?”

Mehmet Şimşek’in göreve gelişinden beri bir yükseliş trendinin içindeyiz. Başta TL bazlı ilerleyen ralli, TL’nin belirli seviyelerde takılı kalmasından sonra dolar bazlı bir ralliye evrildi.

Endekste 4.400 seviyelerinden 8.300’lere kadar neredeyse soluksuz ilerledik. Özellikle son haftalarda hep yeni zirveler gördük. Böyle bir aşamada yatırımcılar arasında kar almak isteyenler olacaktır. Ki bu en doğal olanıdır. İşte bakın birinci düşüş sebebini bulduk bile.

İkinci bir sebep olarak, şu an hala yetersiz seviyelerde olsa da mevduat faizlerinde yavaş yavaş yükseliş trendine girmemiz gösterilebilir. Zaman içinde daha az risk seven yatırımcılardan o tarafa kaymak isteyenlerin sayısı artacaktır. Evet, borsa hala rakipsiz ama ilerleyen günlerde bu rakipsizliği son bulabilir.

Yazının başında düşüşte bankacılık endeksinin öncülüğüne değinmiştik. Bankacılık rasyonele dönüş beklentilerinden en çok hız alan sektör olmuştu. Fitch ve OVP’deki beklentilerin gerçekleşmesiyle bu yönde satış görmüş olabiliriz.

Ayrıca, pazartesi günü Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye Bankalar Birliği’nin toplantı yaptığını öğrendik. Bu toplantının sonucu olarak KKM konusunda kararlar alınmış olabilir. Bu kararları öğrenenler varsa yine satışı tetiklemiş olabilirler.

“Şüyuu vukuundan beter” derler ya bir şey gerçekleşmeyecek olsa bile dedikodusu yetiyor bazen piyasaları oynatmaya.

Aranızdan “Eee, düşüş sebeplerini anladık da kardeşim, kısa kes. Şimdi alıyor muyuz, satıyor muyuz sen onu söyle” diyenleriniz olacaktır. Böyle armut piş ağzıma düş zihniyetinde olanlara cevabım: “Bilmiyorum, ben müneccim değilim ki” olurdu.

Yine de Artunç Kocabalkan Youtube kanalımızda traderlık tecrübesi yanında teknik bilgisiyle birlikte yıldızları da okuyabilen finansal astrolog Aylin Çetiner ile olan yayınlarımızı mutlaka izlemenizi tavsiye ederim 🙂

Genel görünüm bozulmadıkça arada gelen düzeltmeler sağlıklıdır. Yukarıda düşüş sebeplerini saydığımız gibi daha onlarca yükseliş sebebi de sayılabilir. Onları da başka yazıda sayarız artık. Düzeltmeler iyidir ralliye aradan katılmaya fırsat sağlar.

Önceki yazıda değindiğimiz gibi haftaya PPK ardından Şimşek-Erdoğan, ABD roadshow’u var. Alın size yukarıda saymadığım bir düşüş sebebi daha:

Roadshow öncesi bankacılıkta bir yükseliş olacaksa özellikle bankacılık hisselerinde piyasa tabiriyle dökme yapılıyor olabilir. Piyasa oyuncuları arasında “Ağacı bir sallayalım bakalım, ne kadar armut düşecek” diye düşünenler olabilir.

Bu konuda sorularınız varsa buyurun bugünkü Devrim Akyıl yayınına. Borsada düzeltmeler başladı mı, beklenti tükendi ve haber akışı zayıfladı mı, endekste destek direnç noktaları nelerdir? Hepsini konuşacağız. Devrim Akyıl bizim göremediğimiz ayrıntıları da görecektir. Başka sorularınızı varsa buraya bekleriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz