fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDövizPPK'dan Çıkan Karar: "Paran...

PPK’dan Çıkan Karar: “Paran Olmayınca Talimat Tavsiyeden Öteye Geçmez”

Geçen hafta sonu Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) için yeni bir tebliğ yayınlayarak bankalardaki Kur Korumalı Mevduat’tan, TL Mevduata kademeli şekilde dönüş yapılmasını istedi. Elbette bu kararın uygulanabilmesi, bankaların mevduat faizlerini artırması ile mümkün olabilirdi.

2021 yılı Aralık ayında hayatımıza giren KKM, o dönem kur fiyatlarındaki yükselişi frenlemek için ortaya konulan bir yöntemdi. Hükümet “belli” oranda isteğini alınca KKM’nin süresi uzatıldı da uzatıldı, yetmedi vergisi sıfırlandı.

Derken, KKM büyüdü, serpildi ve artık kontrolü güçleşmeye başlayıp astarı yüzünden pahalı hale geldi. Öyle ki 2022’de 92.5 milyar, 2023’ün yedi ayında 60 milyar civarında maliyet yükledi devlete. Ağustos itibariyle toplam büyüklüğü 120 milyar dolara kadar dayandı.

Merkez Bankası’nın yayınladığı tebliğde TL dönüşümlü KKM hesaplarından %50 oranında TL mevduat hesabına, döviz dönüşümlü KKM hesaplarından da %5 oranında TL mevduat hesabına dönüştürülmesi istendi. Ancak bankalar bu fikre pek sıcak yaklaşmadı ve İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “mudilerimize KKM önermeye devam edeceğiz” söylemiyle Merkez Bankası taşın altına elini koymadan bu virajı dönemeyeceğini görmüş oldu.

Merkez Bankası 24.08.2023 tarihli PPK toplantısında piyasaların yaygın beklentisinin aksine, politika faizinde 750 baz puanlık artış kararı aldı.

Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından geçen iki yıldan sonra politika faizi ilk kez bu seviyeye yükseldi.

Peki, deyim yerindeyse bu “retro” faiz politikası kararları arasında geçen zaman diliminde tarihinin en yükseklerinden olan alım gücü kaybı, servet transferi, fakirleşme ile kısa zamanda düzelmeyecek ekonomik ve ahlaki çöküntünün bir hesabı olacak mı?

Hafıza kaydımız çok kısa süreli olduğu için elbette olmayacak. Devam edelim.

Merkez Bankası’nın politika faizi kararından hemen sonra bankaların TL mevduatlar için verdiği faiz oranının %35 ile %40 seviyesine yükseldiğini gördük.

İki gün önce bu seviyede faiz vermeyen bankaların bugün bu şekilde davranması bize şunu net olarak gösterdi ki: “Paran olmayınca vermiş olduğun talimat, tavsiyeden öteye geçmiyor.”

Merkez Bankası’nın politika faizini beklenmedik miktarda artırmasının akabinde hem borsa hem dolar/TL paritesinde ciddi dalgalanmalar oldu. Dolar/TL 25,20’lere kadar sarktı ancak bunun gerçek nedeni ertesi gün öğrendik.

Aynı zamanda 5 yıllık CDS (Kredi Risk Primi) de 400’lü seviyelerin altına kadar geriledi.

Bir Kırlangıçla Bahar Gelmez

Merkez Bankası ve Mehmet Şimşek’in son hamlelerinden sonra piyasalarda ve ekonomi uzmanlarında bir umut ışığı olduğu alınan doğru kararın pozitif yansımaları olacağı söylemleri arttı.

Şimdi, bu alınan faiz kararının altının doldurulması, reformlarla desteklenmesi gerekiyor.

BDDK faiz kararının hemen ardından aldığı karar ile mevcutta evi olup ikinci ev alımında kullanılacak kredi miktarının, en fazla evin değerinin %22.5’i kadar olabileceğini açıkladı. Evin bir yatırım aracı olmaktan çıkıp barınma yeri olduğu gerçeğinin kabul edilmesi için güzel bir başlangıç olabilir.

Eylülün ilk haftalarında ayında açıklanacak OVP (Orta Vadeli Program) daha da önem kazandı. Ardından Mehmet Şimşek’in 19-20 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Goldman Sachs’ın ev sahipliğinde düzenlenecek 13. Türkiye Yatırım Konferansına katılımını takip edeceğiz.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...