Haftanın Gündemi: Not Artırımları ve IMF

0
137

Bu hafta yurt içinde iki gündem maddesi var: Birincisi IMF ile yapılacak “teknik görüşmeler”, ikincisi ise yaklaşan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri.

Not Artırımları Masada Olabilir

Türkiye ile ilgili daha olumlu tavrıyla bilinen Fitch, 8 Eylül’de Türkiye’nin kredi notuyla ilgili kararını açıklayacak.

S&P’nin kararı ise ayın sonunda, 29 Eylül’de.

“Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” diyerek işareti erken veren Moody’s ise not kararını yılın sonunda, 15 Aralık’ta verecek.

Türkiye’nin kredi notu Moody’s açısından yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe, S&P ve Fitch’te ise 5 kademe altında.

Kurumların son raporlarına göre ise durum hiç de iç açıcı değil. Moody’s Türkiye’nin not görünümünü B3 – durağan olarak belirlemişti diğer iki kurumda ise görünüm B – negatif.

Türkiye’nin not görünümünün bu kadar düşük seviyede olması gidilecek uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Bunun için de rasyonel politikaların sekteye uğramadan devam etmesi gerekir.

Önümüzdeki haftalarda Fitch ve S&P yetkililerinin Türkiye’deki uzmanlarla görüşmeler yaparak en azından bir görünüm değişikliğine gitmesi bekleniyor.

Buna bağlı olarak Türkiye’nin CDS primlerinde düşüş, bankacılık endeksinde ise yükseliş trendlerinin devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz.

Bakanlık IMF İddialarını Yalanladı Ancak…

Hazine ve Maliye Bakanlığı “Türkiye’nin IMF’den destek istediği ve heyetin ülkemize geleceği iddiaları gerçek dışıdır” diyerek IMF ile anlaşma yapılacağı iddialarını yalanladı. Ancak teknik ve rutin bir ziyaret olacağını da eklemeyi ihmal etmediler.

Buna göre ziyaret IMF Türkiye ekibindeki değişikliklerden dolayı olacak. Yeni ekibin ülkeyi tanımak, kendi paydaşlarıyla tanışmak ve Türkiye’nin son dönemdeki ekonomi politikalarını daha yakından öğrenmek isteyebilecekleri için teknik ve rutin bir ziyarette bulunabileceği Bakanlık’tan gelen bilgiler arasında.

Anlaşılan “teknik” ve “rutin” de olsa ilk temaslar başlamış. Türkiye’nin borçlarını bir şekilde çevirmesi gerekiyor. IMF’ye karşı olan negatif kamuoyu görüşüne rağmen bu işin sonu IMF’de bitecek mi, bitmeyecek mi? İzleyip göreceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz