Çiko

1
137

“Chiko” İspanyolca erkek çocuk demektir ama yetişenler bilir çizgi roman Zagor’da -ki ünlü bir çizgi romandır- Zagor’un kankası Çiko kısa, tombul bir arkadaştır. Zagor’un aksine dalavere iledir tüm işi gücü.

O yüzden böyle hem çakal hem tilki hem de “bizde her yol var, hallederiz abi”cilere genelde “Çiko” denir bizde!

Ha tabii bir de Avrupa Yakası’nın Burhan Abi’sinin meşhur ağlayan çocuğu da Çiko’dur.

Bizde böyle adamlar çok.

Faiz sebep enflasyon sonuç lafı Zagor’a ait.

O kahraman
Zamcı bakan
Faizci başkan
Rantçı bankalar
Fırsatçı memur
Zamcı esnaf
Bedavacı emekli…
Hepimiz Çiko’yuz.

Bizim deliğe biri bir taş attı, hiçbirimiz çıkaramıyoruz. Delik artan borçla büyüyor ondan olsa gerek.

Son KKM kararnamesi de öyle bir şey: Enflasyonun yarattığı karadelikte yok olup gidecek. Bilakis bankalar bu işten karlı çıkacak. Borsalar bankalarla yükselecek sonra bir gün biri gelecek canını sıkacak haberi önceden öğrenecek, piyasalar düşecek, sonra biz Çikolar ne oldu ne bitti diye ortalığa düşüp anlamaya ve ağlamaya çalışacağız.

Biz bu deliklerle uğraşırken başka çok daha önemli bir delik var: Jackson Hole.

Amerikan Merkez Bankası Başkanı konuşacak orada bu hafta. Ayın 26’sından sonra yani. Bizim çok az artacak faizimizin ardından konuşacak! PPK toplantısından sonra.

Piyasalar bir türlü daha fazla faiz artışına ya da faizlerin düşeceğine inanmak istemiyor. Bu delikten ne çıkar bilmiyorum ve fakat Amerikan faizleri acayip hızlı yükseliyor.

Daha önce de yaşadık, her yükselişinde borsalar yediği dayağa rağmen toparladı.

Çünkü Amerika’daki faiz artışı paranın maliyetlenmesi, gelişen piyasalardan para çıkışı, endüstriyel metallere satış ve borsalarda düşüş anlamına gelir.

O nedenle biz kendi dilimize atılan taşları değil dünyada olup bitenleri takip etmeliyiz yoksa Burhan Abi’nin Çiko’su olmaktan öteye gidemeyiz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz