Arjantin’de Neler Oluyor?

0
121

Türkiye ekonomisinin sık sık kıyaslandığı Arjantin’de, pazar günü gerçekleşen ön seçimleri aşırı sağcı aday Javier Milei toplam oyların yaklaşık %30’unu alarak kazandı.

Milei, vaatleriyle öne çıkmıştı. ”Merkez Bankasını Yakma” gibi aşırı popülist söylemleri olmuştu. Ön seçimi şaşırtıcı derecede güçlü bir destekle kazanmasının ardından pazartesi günü Arjantin’de varlıklar sert düşüşe geçti.

Düşüşü durdurmak için çeşitli tedbirler alındı

Arjantin’de Milei’nin galibiyeti ardından piyasalar yangın yerine döndü. Bu nedenle piyasaları rahatlatmak amacıyla faizlerin artırılması ve para biriminin devalüe edilmesi kararı alındı.

Hükümet, para birimini destekleyecek fonların tükenmesiyle resmi döviz kurunu yüzde 18’e yakın devalüe ederek, dolar/peso kurunu 350 pezoya yaklaştırırken, politika faizi de 21 puan artışla yüzde 118 seviyesine çıkartıldı.

Arjantin pesosu, paralel piyasalarda toparlanmadan önce yüzde 14 değer kaybederek rekor düşük seviyeleri gördü.

Seçim öncesinde analistler, 52 yaşındaki Milei’nin beklenenden daha iyi bir performans göstermesinin mali piyasaları altüst edeceği ve başkan olması halinde uygulayacağı ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle Arjantin pesosunun değerinde keskin bir düşüşe yol açacağı uyarısında bulunmuşlardı.

Arjantin 10 yıl içinde altıncı resesyonuna girmeye hazırlanıyor ve yüzde 100’ü aşan enflasyonla mücadele ediyor. Milei, pesoyu atıp yerine ABD Doları’nı koyarak fiyat artışlarını dizginleyebileceğini söylüyor ancak birçok ekonomist bu hamlenin mali kargaşaya yol açacağına dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz