Moody’s M.Ş. Etkisi: Epistemolojik Kopmazsanız Yaparız Bir Şeyler

0
187

Moody’s yayımladığı raporda, Ortodoks politikalar sürdürülmeye devam edilirse, Türkiye’nin kredi notunun artırılabileceği sinyalini verdi. Ama bu kadarla bitmedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Mehmet Şimşek liderliğinde yeniden şekillenen ekonomi politikalarının, “daha ortodoks ve öngörülebilir” olarak hayata geçirilmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesini yaptı.

Kuruluş, 2023 yılı takviminde yer alan 16 Haziran tarihindeki değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notu hakkında herhangi bir güncelleme yapmamıştı. Türkiye’nin kredi notunu “B3” ve not görünümünü “durağan” olarak yinelemişti.

Raporda, geçmiş dönemde yapılan hatalar neticesinde, hem merkez bankasının kredibilitesinin hem de yatırımcıların güveninin sarsıldığını, bu durumun da kredi görünümünü negatif etkilediği belirtildi.

Yeni ekonomi yönetiminin, gelecek yıl yapılacak yerel seçimler nedeniyle para politikasında sıkılaşma sürecini yavaş ve kademeli sürdüreceğini, bu nedenle enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini öngördüklerinin altı çizildi. Sıkılaşma politikalarının doğal sonucu olarak, Türkiye ekonomisindeki büyümenin yavaşlayacağı da ifade edildi.

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra, yeni bir yükseliş hikayesi ararken, bir yandan da yükselişini sürdüren Borsa İstanbul’da fiyatlamalar izleniyor.

Diğer yandan, akıllarda, 9 Ağustos’ta günün ikinci yarısında bankalar öncülüğünde büyük bir coşkuyla yükselen endeksteki fiyatlamada bu açıklamanın etkisi de sorgulanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz